Kezdőlap » Történetek

Történetek

1916 Április 13. (91 éve történt)

1998 Március 31. (9 éve történt)

Valószínû, hogy a Hamasz-kormányzat fog építkezni azon a földön, ahol Méá Seárim és Bátéj Ungárin lakói egy régi Lág Báomer-reggelen új városnegyedet képzeltek maguk elé…

Minket az mentett meg, hogy anyám kapcsolatot talált Sztehlo Gábor evangélikus lelkésszel, aki a második világháborúban közel kétezer gyerek életét mentette meg, köztük minket.

nem számít, hogy a kritikus elfogult, az ember akkor is belehal. Különösen ha zsidó, aki mindenből csak a córeszt jegyzi meg.

A zsidó maffia igenis létezett – persze nem a kifejezés lovasistváni értelmében. A XX. század elejének bevándorlókkal teli Amerikájában három maffia vált a legerősebbé, az olasz, a zsidó, és az ír.

Ezen a fotón egy régi kép látható. Persze nem olyan régi, mint ahogyan sokan szeretnénk. Nem a múlt századi harmincas-negyvenes évekből származik. Á dehogy. Csak innen az ezredfordulóról, talán még három év sem telt azóta, hogy a biztos kezű és véleményű, közéleti kérdések iránt nyilvánvalóan érdeklődő, két színű festékkel és pemzlivel minimum rendelkező egyén odafestette az ‘Együtt többre jutunk” feliratú plakátra, hogy aszondja: ‘Zsidók ti biztos”.

A hazai zsidó közélet elemzése az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Statusquo Ante) megalakulása kapcsán

2005. május 9-én, a második világháború győzelmes befejezésének 60. évfordulóján egyenruhás, rohamsisakos magyar nácik karddal leszúrtak egy magyar állampolgárt – aki törvényeink és társadalmunk teljes védelmét élvezi -, mert ez a honfitársunk, polgártársunk, testvérünk cigány. A roma etnikum tagja.

Vizet juttatni a Vörös-tengerből a Holt-tengerbe – ez lenne a feladata egy több millió dolláros, közös jordániai-izraeli-palesztin projektnek.

Neue Zürcher Zeitung (nzz.ch) – A konzervatív svájci napilap Túl tehetségtelen, hogy gyűlöljön – A regényíró és esszéista Konrád György címmel számol be a szerző hétfői zürichi estjéről.

A 6000 bori munkaszolgálatosnak a rézbányában, német felügyelet alatt jobb bánásmódban volt része, mint munka után a táborban, ahol a magyar keretlegények szadista kínzásaik várták őket. Hiteles vallomások hat évtized távlatából.

A családnév-változtatás és a névpolitika összefüggéseiről az 1990-es évek közepén indult átfogó történeti-szociológiai kutatás az 1956-ban Franciaországba távozott és ott nemzetközi hírnevet szerzett Karády Viktor szociológus vezetésével. A felmérést az tette lehetővé, hogy a Belügyminisztérium akkor engedélyezte a kutatásban részt vevő Kozma Istvánnak a kutatók előtt addig (és azóta is) zárolt névmagyarosítási akták anonim vizsgálatát.

A szaxofon dallama elringatna, de a bőgő monoton zakatolása folyton visszarángat, kényszerít, hogy teljesen éber maradjak. Aztán a quartet átvált amolyan kedélyes örömzenébe, de csak azért, hogy miután néhány másodpercig azt hiszem, végre ellazulhatok, ismét visszatérjen a bőgő feszült ritmusa.

A megtámadott roma fiú barátja szerint egyértelmű a rasszista indíték

Egy régi bölcsesség szerint áldás és átok édestestvérek, kézen fogva érkeznek. Aki kételkedne a mondás igazságában, nem randevúzott még a sors szeszélyeivel. És nem találkozott Gerendás Péterrel sem, aki melankolikus optimizmussal tesz hitet az élet, az apaság és az azokkal járó áldások mellett.

Ki hinné, hogy Izrael, a világ századik legkisebb országa ilyen sok téren élen jár a világban?

Azt mondja Gyurcsány Ferenc, hogy a Szovjetuniónak az európai és magyar történelemben játszott szerepét meg kell vitatni. Mintha nem ugyanő harsogta volna világgá nemrég Moszkvában a kommunisták egyik legelcsépeltebb kifejezését, amelyről a rendszerváltáskor azt hittük, honi államférfi szájából többé nem hangozhat el.

1933. május 10-én Berlinben nyilvános könyvégetést tartottak a nácik. A nemzetiszocializmus által értéktelennek, veszélyesnek ítélt művek a berlini Opera téren váltak a tűz martalékává. Köztük olyan írók munkái mint Erich Kästner, Bertolt Brecht, Karl Marx, Thomas Mann, Sigmund Freud, Albert Einstein.

Kardos G. György ma volna nyolcvanéves. Spiró György írta róla, hogy lammed vóv volt, a harminchat igazak egyike, akik nélkül a világ összedőlne.