Kezdőlap » Olvasószoba » Izrael dosszié

Izrael dosszié

A rendhagyó múzeum a Földközi-tenger partján lévő Kesari, egykori Caesarea Maritima kikötőváros környékén létesül, ahol Kr.e. 20 és 9 között Heródes nagyszabású építkezésbe kezdett. Az új várost Augustus császár tiszteletére Caesareának nevezte el, amely Kr. u. 6-tól a júdeai római procuratorok székhelye és a legfontosabb római helyőrség állomáshelye volt – olvasható a ForUm című orosz nyelvű hírportálon.

A genfi székhelyű Világ Gazdasági Fórum a legígéretesebb technológiai újítások közé sorolta 2006-ra az izraeli TheraVitae nevű cég őssejteket alkalmazó szívgyógyászati eljárását. A VesCell névre keresztelt eljárás során a szívbeteg felnőtt páciens véréből izolálnak olyan őssejteket, amelyeknek a szívizomba vagy az artériába visszajuttatása a szív szöveteinek illetve az ereknek a megújulását eredményezik.

Izraeli kutatók enzimekből hoztak létre egy molekuláris számítógépet, ami végleges formájában az emberi testben kaphat fontos feladatokat.

Izraeli kutatók szerint naponta egy grapefruit jót tesz a szív- és érrendszernek

Egy izraeli cég olyan hordozható eszközt fejlesztett ki, amelynek segítségével a mentőosztagok, illetve katonai egységek feltérképezhetik az épületek belsejét mielőtt belépnének az ajtón.

Izraeli fizikusoknak sikerült laboratóriumi körülmények között gömbvillámot előállítaniuk, s a mikrohullámú fúráshoz hasonló módszerrel gerjesztett tűzgömb nem gázfelhőként, hanem rugalmas anyagként viselkedett. A gömbvillámokról nagyon keveset lehet tudni, mivel ritkán előforduló természeti jelenségről van szó, és laboratóriumi körülmények között eddig még hasonlót sem sikerült előállítani. A gömbvillámra távolról emlékeztető egyetlen jelenséget ionizált gázoknál figyelték meg.

Lámákat használnak szállításra a nehéz hegyi terepen az izraeli hadseregben. Az állatok akár hatvan kilónyi terhet képesek cipelni a szűk hegyi ösvényeken. Az izraeli hadsereg először öszvérekkel próbálta megoldani a szállítási feladatokat, ám az állatok makacssága miatt mégis inkább a dél-amerikai lámákat választották.

Egy izraeli feltaláló olyan víz alatti lélegzőrendszert fejlesztett ki, amely kiszűri az oxigént a tengervízből. Ha a találmány beválik, a búvároknak nem lesz többé szükségük a hatalmas palackokra, ha hosszú ideig akarnak a víz alatt maradni.

Ha a leletekről végleg bebizonyosodik, hogy egy egykori zsidó település maradványai, akkor akár újraírhatják a zsidó nép történetét: a jeruzsálemi Templom második lerombolása után (Kr. u. 70) mégsem hagyták el a zsidók a város környékét?

Holt-tengeri gombák a mezőgazdaság szolgálatában

Luxushotel veterán ebeknek

A mellrák felismerésére alkalmas mobiltelefonos műszert fejlesztett ki egy izraeli orvos

Új bizonyíték a bibliai Góliát létezésére?

Emberi embrióból származó őssejtekkel biológiai pacemakert hoztak létre malacokban izraeli kutatók.

Egy nyersanyagban szegény, egyetemet végzettekben viszont gazdag országnak kézenfekvő választás a szellemi erőforrások hasznosítása. Izrael mindinkább a high-tech, azon belül is a gyógyászattal kapcsolatos termékek exportjából profitál.

Egyedülálló régészeti leletre bukkantak a kutatók a jeruzsálemi Templom-hegyen. A helyszínen ez az első olyan írásos emléknek minősülő, feliratot is tartalmazó pecsét, mely az Első Szentély korára datálható.

Izraeli régészek egy ötven éve már megtalált, ám egy akkori homokvihar által eltemetett mozaikot ástak ki nemrég, ám ezzel párhuzamosan a padlóval megegyező korú, különösen értékes és ritka asztalt is találtak.

Izraeli kutatók sikeresen hajtottak végre petefészek-átültetéseket bárányokon.

Az etióp zsidók, a falassák letelepedése Izraelben részben siker-sztorinak tekinthető, de a gazdasági-szociográfiai adatokat elemezve kitűnik, az óriási kulturális-civilizációs szakadék leküzdése még több generációt fog igénybe venni.

Teljes, lefagyasztott, majd fölolvasztott petefészkeket sikeresen ültettek át birkában, és végeredményként életképes embriók alakultak ki. A technika az anyaság reményét csillantja meg azon fiatal asszonyok előtt, akik meddőséget okozó rákellenes kezelés előtt állnak.