Forrás: National Geographic

Új bizonyíték a bibliai Góliát létezésére?

Góliát feltételezett bibliai lakóhelyén ásatásokat végző régészek olyan ősi cserépdarabra bukkantak, amelyen a filiszteus óriás neve olvasható.

Caravaggio: Dávid és Góliát

A cserépdarab Krisztus előtt körülbelül 950-ből származik, azaz 70 évvel későbbi, mint amikorra a bibliakutatók Dávid és Góliát küzdelmét teszik. Az AP hírügynökség híre szerint a leletre Dél-Izraelben, Tel es-Safi területén bukkantak rá. A régészek ezt a helyet azonosítják az Ószövetségben említett filiszteus várossal, Gáttal, ahonnan Góliát származott.

A cserépdarabon két, Góliát nevére nagyon hasonlító szó olvasható. Természetesen az óriás erejű hős létezését minden kétséget kizáróan nem bizonyítja a lelet. A feltárást végző izraeli Bar-Ilan Egyetem régészei szerint ami biztos, hogy Dávid és Góliát feltételezett csatájának idején voltak olyan filiszteusok, akiknek Góliát volt a neve. Ugyancsak biztosan tűnik, hogy ez az eddigi legkorábbi filiszteus emlék.

Dávid és Góliát csatája

Sámuel első könyve szerint a Gát városából származó Góliát kiváló harcos volt.”Magassága hat könyök és egy arasz volt. Fején rézsisak volt, öltözete pikkelyes páncél, páncélja ötezer sekel súlyú rézből volt. Lábán rézvért és vállán rézdárda volt. Lándzsájának a nyele olyan vastag volt, mint a szövőszék tartófája, lándzsájának a hegye pedig hatszáz sekel súlyú vasból volt, és egy pajzshordozó ment előtte.”

Egy nap Izrael szembekerült a szomszédos néppel, a filiszteusokkal. A filiszteusok egy izráelitát hívtak ki párbajra, hogy küzdjön meg Góliáttal, az óriással, aki a filiszteusok bajnoka volt, azzal a megegyezéssel, hogy bármelyikük nyeri meg a viadalt az uralkodni fog a vesztesek felett.

Az izraeliták között negyven napig nem akadt ember, aki ki mert volna állni az óriási termetű harcossal szemben. Ekkor az izraeliek táborába látogatott a fiatal Dávid, akit apja küldött, hogy hírt vigyen neki három idősebb testvéréről.

Dávid vállalta, hogy megmérkőzik Góliáttal. Mielőtt harcba szállt, öt sima követ gyűjtött a patakban. „Belenyúlt Dávid a tarisznyájába, kivett belőle egy követ, a parittyájával elröpítette, és úgy homlokon találta a filiszteust, hogy a kő belefúródott a homlokába, és arccal a földre zuhant. Dávid tehát erősebb volt a filiszteusnál, bár csak parittyája és köve volt. Legyőzte a filiszteust, és megölte, pedig nem volt kard Dávid kezében. Azután odafutott Dávid, rálépett a filiszteusra, fogta annak a kardját, kihúzta a hüvelyéből, megölte vele, és levágta a fejét. Amikor látták a filiszteusok, hogy meghalt a vitézük, megfutamodtak” – olvasható az Ószövetségben.

National Geographic Online

2005.november.11

Comments are closed.