Kezdőlap » JNA24 » Emih

Emih

Hangulat, öltözék és nyelv az ókori Izraelben

Az utóbbi hónapok egyik központi közéleti etikai kérdése, az ügynöklisták nyilvánossá tétele, és az ezzel kapcsolatos ügynöktörvény volt. Többen is felelevenítették azt a kezdeményezést, hogy derüljön fény mindazokra az “ügynökökre”, akik az előző rendszer idején a titkosszolgálatok megbízottjaiként emberek ezreiről készítettek jelentéseket, amelyek sok esetben tragédiákhoz is vezettek.

“Áldott vagy Te, Örökkévaló… Tiéd a nagyság, a hatalom, a dísz és a diadal meg a fenség, mert Tiéd minden, ami a mennyben és a földön van, Tiéd, Örökkévaló, az uralom, magasztos vagy, mindennek feje… Az egek lakói előtted hajolnak meg. Örökkévaló, Te vagy az Isten, aki Ábrámot kiszemelte; elhoztad őt Ur Kászdimból,* és elnevezted Ábrahámnak, mikor láttad, hogy szíve hű hozzád…” (Reggeli imádság)

A héten két újabb fiúgyermekkel gyarapodott Ábrahám közössége. A körülmetélési szertartásokat mindkét esetben, Köves Slomó rabbi és szakképzett mohél hajtotta végre.

Köves Slomó * Magyar Hírlap * 2008.01.25

“És ezek a rendeletek, melyeket eléjük tegyél” (2Mózes 21:1)

Fabréngen a “Hatodik” Jorcájtján

Az utóbbi napok és hetek (2005. évben, szerk.) egyik központi témája az az OVB által aláírásgyűjtésre hitelesített kezdeményezés, mely a Parlamentet döntés elé állíthatja (az ezer aláírás összegyűjtése után): legyen-e hivatalosan a zsidó kisebbség nemzeti kisebbségé nyilvánítva?

Forrás: Emih A következő héber nyelvi szemeszter mindkét szinten január 28.-án indul és május 28.-ig tart. Szeretettel várjuk az érdeklődőket! Az órák időpontjai ebben a félévben nem változnak. A kezdő hétfőn és szerdán 17 -18.30-ig, míg a haladó hétfőn és szerdán 19 – 20. 30-ig tart. A helyszín a Chabad Irodában, Budapest V. ker. Károly […]

A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztásához általában nem szükséges rabbinikus kósersági engedély. Így sokan azt is gondolhatják, hogy az Izraelből importált zöldségek és gyümölcsök is maguktól érthető módon kóserek és mindenféle korlátozás nélkül fogyaszthatók. Talán emiatt furcsán hangozhat számunkra, hogy Izraelből különösen ebben az évben az importált gyümölcsök és zöldségek nem számítanak kósernek.

Szombat reggel kihűlt a sólet

Szeretnél veled egykorú zsidó fiatalok közt szórakozni, kikapcsolódni, ismerkedni? A Pesti Jesiva és az EMIH szeretettel vár téged is 2008. január 27-én a Walhalla Clubba (VII. Dohány utca 1, a Hertzl térrel szemben). A jó hangulatú klubban biliárd asztalok, bowling pályák, darts táblák, csocsóasztal, kóser sütemények és rágcsálnivalók, illetve sok-sok veled egykorú zsidó fiatal vár.

Izrael fiai pedig átmentek szárazon a tenger közepében… és megsegítette az Örökkévaló aznap Izraelt Egyiptom kezéből; és Izrael látta az egyiptomiakat holtan a tenger partján… és hittek az Örökkévalóban és Mózesben, az ő szolgájában.

Népszabadság · Köves Slomó · 2008. január 14.

A Zsidó Diákok Európai Központja büszkén mutatja be új programját, melynek címe: “Tanulj és síelj”. A program február 3-10. között kerül megrendezésre. A jelentkező 18-26 év közötti zsidó fiatalok közül 60 kiválasztott vehet részt az eseményen. A részvételi díj csak 149 ! Regisztrálni január 1-től lehet.

Ormos Mária történész az EMIH-ben.

sofar, 2008. január 08. 18:18  Emih, Konrád György, JNA24 médiafigyelő, Emih Ormos Mária történész az EMIH-ben. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az EMIH kultúrális központba január 31-én, délután 6 órától! Az est vendégei: Ormos Mária történész, Konrád György, Rapai Ágnes, Polgár Ernő. Házigazdák: Oberlander Báruch és Köves Slomó rabbik.

Az utóbbi hetekben egyre nagyobb vihart kavar a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos törvénymódosítás, amelyet a Parlament nagy többségben elfogadott. Az új törvény lehetővé tenné, hogy egy kisebbséghez tartozó személyek polgári pert indítsanak olyan személyek ellen, akik beszédükben vagy írásukban az adott kissebségre sértő megjegyzéseket, utalásokat tesznek. Lehetőség nyílna arra, hogy pénzbírságra vagy kártérítésre kötelezzék őket.

És szólt az Örökkévaló Mózeshez meg Áronhoz Egyiptom országában, mondván:Ez a hónap nektek a hónapok kezdete, első ez nektek az év hónapjai között.

Forrás: Emih Úgy tűnik az amerikai reform zsidóság is kezd ráébredni az eredeti hagyományok értékére. – derül ki a JTA zsidó hírügynökség decemberi beszámolójából. Sue Fishkoff beszámolójából kiderül, hogy egyes helyeken már a hagyományos mechitza választja el a reform zsinagógákban is a férfiakat a nőktől. Két új könyv is megjelent a férfiak sprituális igényeiről és […]

Forrás: Emih Jakal Zoli nem vallásos családban született, s csak kamaszként ébredt rá zsidóságára. A zsidó vallással felnőtt korában ismerkedett meg. Mégis két héttel ezelőtt előimádkozóként mutatkozhatott be a Vasvári Pál utcai zsinagógában. Énekelt is, mégpedig gyönyörű hangon. Életcélja, hogy kántor legyen. Egyenlőre liturgiát tanul az OrZsén, hiszen csak ez után kezdheti meg kántori tanulmányait, […]