Vasvári News

sofar, 2008. január 24. 18:18  Sófár tallózó, Emih Add comments

Forrás: Emih

Fabréngen a „Hatodik” Jorcájtján

Áldozatkészségéről is híres volt Joszéf Jichak Schneersohn a hatodik Lubávicsi rebbe, akinek tiszteletére fabréngent tartottak Köves Slomó otthonában. A rebbe jorcájtjára a hagyományok szerint együttléttel, ünnepléssel, tanulással emlékezett a közösség. A több mint 25 részvevő előtt, a jóhangulatú éneklés és a finom falatok mellet Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Raskin Sámuel, az izraeli közösség rabbija tartott előadást a rebbe életútjáról. 1929-ben a szovjet rendszer koholt vádak alapján halálra ítélte és csak a csodának köszönhette, hogy szabadulhatott börtönéből. Tapasztalatban is gazdag élete során sokféle kihívással kellett szembe néznie, de mindegyikkel szemben megállta helyét és megalapozta a lubavicsi hászid mozgalom világméretű sikerét.

Eliézer, a pesti sakter fia

Péntek esti vendégünk volt Weisz Lajos Eliézer, a néhai Weisz bácsi, a híres pesti sakter fia. Ma Izraelben él, és amikor Budapestre látogatott, nem mulasztotta el, hogy a sabbat bejövetelekor meglátogassa a Sász Chevrá zsinagógát. Az esti imát követően megemlékezett édesapjáról, aki önfeláldozó tevékenységét Nyíregyházán kezdte. Élete utolsó éveiben a Szeretetkórház lakója volt, de még ott is folytatta a tanítást. A Pesti Jesiva diákjai jártak be hozzá, hogy tanulhassanak tőle. Fia, Eliézer elérzékenyülten emlékezett édesapja, az egykori pesti sakter életére – tevékenységére.

A tisztesség példaképei

A Holokauszt nemcsak a gyász története lehet. Akadtak országok Európában, amelyek nem úgy jártak el, mint általában Európában, Németországban, Svájcban vagy éppen Franciaországban. Ők megmentették zsidó honfitársaikat és nem voltak hajlandóak kiszolgáltatni a hóhéroknak. Ilyen volt Bulgária és a Dánia a tisztesség példaképei. Vendégünk, Dan Bjorn Aaron, nagybátyja történetét mesélte el a Vasváriban: hogyan vett részt egy sötét éjszakán a hatezer dániai zsidónak, a semleges Svédországba való átmenekítésében. A dán király hogyan tűzte ki mellére a sárga csillagot, és hogyan követték őt is ezen az úton alattvalói. Példájukat őrizze a történelem.

Comments are closed.