Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Simon Wiesenthal

Simon Wiesenthal

a II. világháborús náci háborús bűnösök leghíresebb üldözője

Simon Wiesenthal

Simon Wiesenthal, ✡ Simon Wiesenthal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Wiesenthal egyszer a Szombatot, egy egykori mauthauseni fogolynál töltötte, egy jólmenő ékszerésznél. A vacsora után vendéglátója azt mondta: Simon, ha vissza mennél építésznek, milliomos lehetnél. Miért nem teszed? Hívő vagy – válaszolta Wiesenthal. Hiszen Istenben és a halál utáni életben. Én is. Ha a másvilágon találkozunk a zsidók millióival, akik a táborokban meghaltak és megkérdezik: Mit tettél? Sok válasz lehet. Te azt mondod, ékszerész lettem. Egy másik azt fogja mondani kávét és amerikai cigarettát csempésztem. Egy másik azt, házakat építettem. De én azt mondom: Én nem felejtettelek el benneteket!

A bécsi városházán (Rathaus) tartott ünnepségen nyújtották át Paul Lendvainak az osztrák könyvkereskedők szövetségének Tolerancia-díját, amelyet idén a magyar származású ausztriai újságíró-publicistának ítéltek oda.

Koncentrációs tábort megjárt egykori spanyol foglyok pert indítanak négy náci háborús bűnös ellen.

Egyre közelebb kerülnek a Simon Wiesenthal Központ munkatársai a legkeresettebb náci háborús bűnöshöz. Aribert Heimet azzal vádolják, hogy a mauthauseni internálótábor orvosaként legalább félezer ember halálért felelős.

Koncentrációs tábort megjárt egykori spanyol foglyok pert indítanak négy náci háborús bűnös ellen. Keddi sajtóhírek szerint már be is nyújtották keresetüket a madridi területi bíróságon a négy személy ellen, akik a II. világháború idején SS-őrök voltak különböző koncentrációs táborokban (Mauthausen, Sachsenhausen, Flossenbürg). Az illetők – John (Ivan) Demjanjuk, Johann Leprich, Anton Tittjung, Josias Kumpf – ma az Egyesült Államokban élnek.

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. július 16.

Egyre közelebb kerülnek a Simon Wiesenthal Központ munkatársai a legkeresettebb náci háborús bűnöshöz. Aribert Heimet azzal vádolják, hogy a mauthauseni internálótábor orvosaként legalább félezer ember halálért felelős.

A legkeresettebb náci háborús bűnös utáni nyomozás hátráltatásával vádol egy német bírót a Simon Wiesenthal Központ. Aribert Heimet azzal gyanúsítják, hogy több ezer embert ölt meg orvosi kísérletei során a haláltáborokban.

Lévai Katalin európai parlamenti képviselőnek június 24-én, kedden 20.00 órakor Dr. Hans-Dietmar Schweisgut az Osztrák Köztársaság belga fővárosba akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete rezidenciáján (Av. F. Roosevelt 60, 1050 Brüssel) átadja a legmagasabb osztrák állami elismerést, az Osztrák Köztársaság szolgálatáért adományozható Nagy Arany Kitüntetést.

Ezen a nyáron nem könnyű a volt náci háborús bűnösök helyzete. Ivan Demjanjuknak, aki a sobibori és majdaneki koncentrációs táborokban volt őr (kb. 600 ezer meggyilkolt zsidó áldozat) már 2005 januárja óta tudja, hogy el kell hagynia az Egyesült Államokat.

Háborús bűnök elkövetése miatt ismét bíróság elé állítaná Képíró Sándort a Simon Wiesenthal Központ. Dr. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának igazgatója azzal gyanúsítja Képírót, hogy 1942 januárjában csendőrként részt vett az újvidéki mészárlásban, valamint hogy ezért 1946-ban a Népbíróság el is ítélte.

Háborús bűnök elkövetése miatt ismét bíróság elé állítaná Képíró Sándort a Simon Wiesenthal Központ. Dr. Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi irodájának igazgatója azzal gyanúsítja Képírót, hogy 1942 januárjában csendőrként részt vett az újvidéki mészárlásban, s ezért 1946-ban a Népbíróság el is ítélte. Utóbbira nincs írásos bizonyíték, az újvidéki mészárlással kapcsolatban pedig csak annyi állapítható meg biztosan, hogy Képíró valóban ott és akkor teljesített szolgálatot.

A náci háborús bűnösök üldözésével foglalkozó Simon Wiesenthal Központ illetékese hétfőn sürgette a magyar hatóságokat, hogy járjanak el végre Képíró Sándor egykori csendőrtiszt ellen, aki a központ szerint tömeggyilkosságban vett részt 1942 januárjában, Újvidéken.

Újvidéki vérengzés

Zentai Károly és Képíró Sándor

Az “utolsó esély hadművelet” keretében járja Európát és Latin-Amerikát Izrael vezető nácivadásza. Efraim Zuroff célja, hogy felkutassa azokat a még élő háborús bűnösöket, akik elmenekültek a felelősségük és az igazságszolgáltatás elől.

A Dr. Halálként emlegetett Aribert Heim, volt náci orvos életben van, és Chilében vagy Argentínában bujkál, jelentette be kedden a Simon Wiesenthal Központ vezetője, Efraim Zuroff. Heim az ausztriai Mauthausen koncentrációs táborban volt orvos, a vád szerint többszáz embert gyilkolt meg a második világháború idején.

A Simon Wiesenthal Központ vezetője azt állítja: él a “Dr. Halálként” elhíresült orvos, aki a vád szerint több száz embert gyilkolt meg az egyik ausztriai koncentrációs táborban, az 1940-es években.

Dr. halál él!

“Magyar, ne lopj!” Ilyen feliratok jelennek meg az osztrák üzletek kirakataiban. Az ausztriai trafikosok sztrájkolnak az ellen, hogy majd jön a jóval olcsóbb magyar dohányáru. A “sógorok” új biztonsági berendezésekkel és riasztókkal készülnek arra, hogy december 21-én 0 órától hazánk bent lesz a schengeni határon belül. Azaz a magyarok is útlevél nélkül utazhatnak, akár Lisszabonig.

A különböző országok szélsőjobboldali pártjai nem tudnak tartósan összefogni – ezt bizonyították az Európai Parlamentben történtek, melyek nyomán felbomlott az e szervezetek frakciója.