Forrás: JNA – Jewish News Agency

Egyre közelebb kerülnek a Simon Wiesenthal Központ munkatársai a legkeresettebb náci háborús bűnöshöz. Aribert Heimet azzal vádolják, hogy a mauthauseni internálótábor orvosaként legalább félezer ember halálért felelős.

A Simon Wiesenthal Központot vezető Efraim Zuroff már a múlt hét közepe óta Argentínában van, hogy segítse az intézmény latin-amerikai képviselőjének, Sergia Widdernek a nyomozását Doktor Halál után.

Azon dolgoznak – Zuroff szavai szerint eddig eredményesen -, hogy előkészítsék a most 94 éves Aribert Heim letartóztatását. Ez a következő hetekben, legrosszabb esetekben, hónapokban megtörténik – nyilatkozta Zuroff.

A nácivadásznak meggyőződése, hogy többen is tudhatják, hol van Heim. “Egy ember az ő korában már képtelen egyedül ellátni magát, nyilvánvalóak vannak, akik segítenek neki, vigyáznak rá” – hangsúlyozta Zuroff.

A központ munkatársainak már évek óta meggyőződésük, hogy Heim – ha még életben van – Chilében, Puerto Montt térségében tartózkodik, ahol a lánya él a hatvanas évek óta.

Arra, hogy a legkeresettebb náci háborús bűnös még életben van, egy több millió dolláros bankszámla a bizonyíték, amely Heim nevén van. Megtalálták a központ munkatársai olyan befektetések bizonyítékát is, amelyek az övéi, és senki nem jelentkezett értük – tette hozzá Zuroff.

A Wiesenthal Központ, valamint az osztrák és a német kormány 495 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki Heim nyomára tud vezetni.

Heim vezeti a központ körözési listáját. A “mauthauseni mészárost” a második világháború után az amerikaiak letartóztatták; két évig volt fogságban, de bíróság elé nem állították.

1962-ben tűnt el, sok más háborús bűnöshöz hasonlóan valószínűleg Dél-Amerikában talált menedéket.

Forrás: MTI

Comments are closed.