Forrás: Inforádió

A legkeresettebb náci háborús bűnös utáni nyomozás hátráltatásával vádol egy német bírót a Simon Wiesenthal Központ. Aribert Heimet azzal gyanúsítják, hogy több ezer embert ölt meg orvosi kísérletei során a haláltáborokban.

Szisztematikusan akadályozza az Aribert Heim utáni nyomozást Hans-Richard Neerforth, a baden-badeni bíróság az ügyben illetékes bírája – állítja Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője.

„Neerforth bíró valamilyen okból több bizonyítási kísérletet is elutasított, például azt, hogy lehallgassuk a bűnös volt feleségének telefonját” – magyarázta a nácivadász.

Efraim Zuroff szerint a világ legkeresettebb náci háborús bűnöse, a 94 esztendős Heim – „Doktor Halál” – életben van, a férfi bankszámlájához ugyanis nem nyúl a családja.

„Heim egy szadista, több száz ember haláláért felelős, akikbe mérget fecskendezett Buchenwaldban, Sachsenhausenben és Mauthausenben” – mondta Zuroff, utalva a vádra, amely szerint a férfi halálos orvosi kísérleteket végzett a koncentrációs táborokban élő rabokon.

A baden-badeni bíróság szerint ugyanakkor alaptalan az az állítás, amely szerint a bíró akadályozná a nyomozást.

2005 óta a büntetőügyekkel foglalkozó részleg 11 alkalommal kért jogi közreműködést európai és más országoktól, ami jól mutatja, mekkora erővel folynak a nyomozások – áll a bíróság nyilatkozatában.

A közlés szerint az intézménynek biztosítania kell, hogy a nyomozási módszerek legálisak, még a háborús bűnökkel vádolt emberek esetében is.

Comments are closed.