Forrás: BPI

Zentai Károly és Képíró Sándor

is szerepel a nyolc legkeresettebb háborús bűnös között, akiket az “utolsó esély hadművelet” keretében próbál az igazságszolgáltatás elé állítani Izrael vezető nácivadásza, Efraim Zuroff.

A jeruzsálem Simon Wiesenthal Központ vezetője tudja, hol keresse a nyolc háborús bűnös, és úgy véli, a korábban vonakodó kormányok ma már hajlanak a ma már a nyolcvanas-kilencvenes éveikben járó háborús bűnösök kiadására.

Aribert Heim

A nácivadász listájának élén a 93 éves Aribert Heim áll; a mauthauseni internálótábor egykori orvosa, aki a vádak szerint legalább félezer ember halálért felelős

Doktor Halál volt az egyik legrettegettebb náci, aki Josef Mengeléhez hasonlóan brutális “kísérleteket” végzett a foglyokon. 1962-ben a letartóztatás elől szökött meg baden-badeni házából, s bár a családja azt állítja, évekkel ezelőtt meghalt, Zuroffnak bizonyítékai vannak arra, hogy él. A nyomozás tavaly egy spanyolországi villához vezetett, de a legújabb hírek szerint Heim azóta Dánián keresztül Chilébe menekült.

Alois Brunner

Adolf Eichmann SS-vezető “jobbkeze”, a most 95 éves Alois Brunner volt a zsidók deportálásának egyik “szellemi atyja”, aki személyesen szervezte meg a franciaországi és görögországi zsidók haláltáborokba szállítását.

1943 júniusa és 1944 augusztusa között, a Párizs melletti Drancy internálótábor parancsnokaként 140 ezer zsidót küldött gázkamrába; közülük 24 ezret Drancyból.

1962-ig Nyugat-Németországban élt, ahonnan Damaszkuszba menekült Dr. Greorg Fischer álnéven. Úgy tudni, egyik szemét elveszítette, és a kezei is súlyosan megsérültek húsz éve, amikor az izraeli titkosszolgálat, a Moszad levélbombát küldött neki.

2001-ben Franciaországban – távollétében – bűnösnek mondta ki a bíróság emberiesség elleni bűncselekményekben, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

Kizárt, hogy Szíria – Izrael ősi ellensége – kiadná Brunnert, akit állítólag az arab ország titkosrendőrsége védelmez.

Harry Mannil

A most 87 éves egykori rendőrtiszt a vádak szerint legalább száz észtországi zsidó haláláért felelős.

A 2. világháború után sikeres üzletember lett; ma már milliomos, és minden vádat tagad. Ezt megerősítette egy négy évig tartó hivatalos észtországi vizsgálat is 2005-ben.

Mielőtt a Szovjetunió elfoglalta Észtországot, Mannil Venezuelába menekült, és azóta is ott él.

John Demjanjuk

Az Iván Demjanjukként született nyugdíjas autógyári munkásról azt állítják, hogy azonos Rettegett Ivánnal, aki a treblinkai táborban őrként korbáccsal és bunkósbottal terelt több ezer foglyot a gázkamrába.

Demjanjuk 1951-ben emigrált az Egyesült Államokba a feleségével és a gyermekével; 1958-ban kapta meg az amerikai állampolgárságot. Most azért harcol, hogy ne adják ki Ukrajnának, ahol bíróság elé akarják állítani. 87 éves.

Zentai Károly

A most 85 éves, magyar származású Zentai régóta az ausztráliai Perth-ben él, kórházi ápolóként ment nyugdíjba.

A magyar kormány azért kérte a kiadatását, mert bíróság elé akarják állítani a 18 éves Balázs Péter 1944 novemberi meggyilkolásáért. Zentai akkor a magyar hadsereg katonája volt, és tagadja, hogy köze lenne a zsidó fiatalember halálához.

Milivoj Asner

A horvát rendőrség egykori vezetője most 94 éves; azzal vádolják, hogy zsidók, szerbek és cigányok vére tapad a kezéhez.

A háború vége utáni káoszt kihasználva Ausztriába menekült, miközben otthon a kommunista hatóságok háborús bűnök elkövetése miatt keresték.

Megkapta az osztrák állampolgárságot, és ötven éven keresztül teljes biztonságban élt. A kilencvenes évek elején, Franjo Tudjman elnöksége idején hazatért szülővárosába, Daruvárra.

A közeli Pozegában élő fiatal amatőr történész, a 19 éves Alen Budaj talált a bűnösségét bizonyító dokumentumokat, miközben a helyi zsidó közösség történetét kutatta.

Képíró Sándor

A most 93 éves magyar a vádak szerint részt vett 400 ezer zsidó deportálásában és meggyilkolásában az egykori Jugoszlávia területén; részt vett például az újvidéki mészárlásban is 1942 januárjában, amikor három nap alatt ezernél több embert – főleg zsidókat – gyilkoltak meg.

Képíró nyomára egy névtelenségéhez ragaszkodó skót bejelentése alapján jutottak; ő értesítette a Simon Wiesenthal Központot, hogy él az országban egy magyar, aki beszélt neki a zsidók deportálásáról.

Mint kiderült, az illető Képíró egységében, majd a csendőrségnél szolgált a háború idején.

Algimantas Dailide

A most 86 éves litván részt vett a zsidók összegyűjtésében és fogva tartásában. 2006-ban Litvániában elítélték két lengyel és 12 zsidó letartóztatásáért és kínzásáért, amelyet a litván rendőrség tagjaként követett el. Ma Németországban él.

inforadio.hu

Comments are closed.