Forrás: HETEK

Ezen a nyáron nem könnyű a volt náci háborús bűnösök helyzete. Ivan Demjanjuknak, aki a sobibori és majdaneki koncentrációs táborokban volt őr (kb. 600 ezer meggyilkolt zsidó áldozat) már 2005 januárja óta tudja, hogy el kell hagynia az Egyesült Államokat.

Asner az Eb-nKét kitoloncolási cél lehetséges: Németország és Ukrajna. Noha az amerikai hatóságok levélben fordultak a német külügyminisztériumhoz ezt nem tekintik hivatalos kérvénynek. Amennyiben Demjanjukot Ukrajnába toloncolják nehéz helyzetbe kerülhet. Ugyanis az ukrán hatóságok esetleg felelősségre vonhatják azért, amit a II. világháború során tett.

A magyar Zentai Károly helyzete sem egyszerű. Ausztráliában, ahol több mint ötven éve él, a perthi bíróság elutasította kérvényét, és így végig kell csinálnia a kiadatási eljárást. Zentai 1944. novemberében a kiadatási kérelemhez mellékelt tanúvallomások alapján részt vett egy a sárga csillagot nem viselő zsidó fiatalember agyonverésében. Az áldozat 18 éves volt, a történet pedig a Simon Wiesenthal Központ “Utolsó esély” néven indított kampánya során került a széles nyilvánosság elő. A jogi procedúra 2004 nyara óta húzódik.

Persze nem mindenkinek ilyen sanyarú a sorsa és sötétek a kilátásai. A horvát származású, a világháború vége óta Ausztriában élő, Milovoj Asner él és virul. Brit lapok derítették ki, hogy az állítólag nagyon beteg náci a foci Eb alatt sétálgat, vásárolgat, szivarozik és borozgat második feleségével és baráti körével. Asnert is leleplezte a SW Központ, ennek ellenére Ausztria a korára és egészségi állapotára hivatkozva nem adja ki őt. Hogy mivel is vádolják? Több száz zsidó, roma és szerb deportáltatásával.

Felmerül a kérdés, hogy miért is van szükség ezeknek az embereknek a leleplezésére és elítélésére? Efraim Zuroff szerint azért, mert “ők ma is élvezik azt az életet, amitől megfosztották áldozataikat. Másfelől ha valakinek meggyilkolják a szüleit, és csak hatvan évvel később van lehetőség a bűnös elítélésére, valószínűleg senki nem habozna. Így éreznek sokan ezekkel az emberekkel kapcsolatban is.”

A Simon Wiesenthal Központ által leginkább keresett és bíróság elé állítandó háborús bűnösök listáján két magyar is szerepel.

Comments are closed.