Forrás: Index

Koncentrációs tábort megjárt egykori spanyol foglyok pert indítanak négy náci háborús bűnös ellen. Keddi sajtóhírek szerint már be is nyújtották keresetüket a madridi területi bíróságon a négy személy ellen, akik a II. világháború idején SS-őrök voltak különböző koncentrációs táborokban (Mauthausen, Sachsenhausen, Flossenbürg). Az illetők – John (Ivan) Demjanjuk, Johann Leprich, Anton Tittjung, Josias Kumpf – ma az Egyesült Államokban élnek.

A spanyol ügyészség pártolja a keresetet, arra hivatkozva, hogy a nácik táboraiban sok spanyol halt meg. Egyedül a mauthauseni koncentrációs táborban több mint 7000 spanyol raboskodott, közülük 4300 nem élte meg a felszabadulást, a háború végét. A területi bíróság a következő hetekben dönt arról, hogy befogadja-e a felperesek keresetét. Az egykori rabok ügyét támogatja egy spanyolországi emberjogi szervezet is.

Az ukrán születésű Demjanjukot 1988-ban egy jeruzsálemi bíróság halálra ítélte zsidók ellen különböző koncentrációs táborokban elkövetett tömeggyilkosságban való részvételért. Az ítéletet azonban 1993-ban hatályon kívül helyezték, mert kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, vajon Demjanjuk volt-e az a hírhedt őr, akit a treblinkai koncentrációs táborban „Rettegett Iván” néven emlegettek. Demjanjuk a második helyen szerepel a Simon Wiesenthal Központ által leginkább keresett egykori náci háborús bűnösök jegyzékén. h i r d e t é s

Comments are closed.