Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. július 16.

Efraim Zuroff sajtóértekezletet tart Chilében

Kép: afp – mauricio saez

A nácivadász Efraim Zuroff a múlt hétvége óta az argentin üdülőhelyen, Barilochében tartózkodik a Simon Wiesenthal központ dél-amerikai képviselőjének, Sergio Widdernek a társaságában, hogy a “mauthauseni mészáros” Aribert Heim nyomára bukkanjanak. Ezt megelőzően a viszonylag közeli chilei Puerto Monttban töltöttek néhány napot, ahol évtizedekig élt Heim egyik lánya, Waltraut Böser férjével.

Mint Efraim Zuroff most elmondta, több olyan bejelentést is kaptak, amelynek alapján feltételezhető, hogy Aribert Heim errefelé keresett menedéket. Már amennyiben még él. A “Halál Doktoraként” is elhíresült Heim 94 éves lenne, s arra következtetnek, hogy idős kora miatt alighanem segítségre szorul. Ezért a Wiesenthal központ most a helyi chilei és argentin újságokban a lakosság együttműködését kéri információ szolgáltatására a legkeresettebb (az Adolf Eichmann jobbkezének tartott Alois Brunner mellett) utolsó náci háborús bűnös tartózkodási helyét illetően.

Efraim Zuroff a Buenos Airestől 1600 kilométer távolságra fekvő Barilochében sajtóértekezleten egyértelművé tette, hogy nem a központ feladata Heim elfogása. Ők ahhoz szeretnének hozzájárulni információkkal, hogy a chilei vagy az argentin hatóság letartóztathassa a háborús bűnöst, amire reményei szerint az elkövetkező hetekben vagy hónapokban sor is fog kerülni. A központ Németországgal és Ausztriával közösen 310 ezer euró jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek, ha sikerül Heimet elfogni.

Az 1914-es születésű, osztrák származású Heim 1940-ben önként lett a Waffen-SS tagja. Orvosként három koncentrációs táborban is szolgált, így 1941 végén a Linz melletti mauthauseni táborban, ahol Mengeléhez hasonló “kísérletekbe” fogott. Orvosi szobájának falát a kioperált szervekkel, illetve emberbőr huzatú székkel “díszítette”. 1945 márciusában az amerikaiak elfogták és hadifogolytáborba zárták. Egyik mauthauseni orvostársát a bíróság halálra ítélte, Heimet viszont – akinek tetteiről pedig tudtak – máig érthetetlen körülmények közepette 1947-ben elengedték. Később nőgyógyászként futott be karriert Baden-Badenben, vásárolt saját nevén ingatlanokat Berlinben, mígnem 1962-ben menekülnie kellett. Kisebb-nagyobb megszakításokkal állandóan helyváltoztatásra kényszerült a felkutatására indított nyomozások miatt. Élt Spanyolországban, Uruguayban (itt 1979 és 1983 között működtetett nőgyógyászati klinikát), Argentínában, Egyiptomban, Brazíliában, majd újra Spanyolországban, az ottani nyomozás feltételezései szerint 2005-ig.

Bár a Heim-utódok, a Chilében élő lánya és a Németországban tartózkodó két fia szerint apjuk 1993-ban elhunyt, ám ezt nem tudják halotti bizonyítvánnyal igazolni. Ezért sem tudták felvenni eddig az Aribert Heim nevén lévő majd egymillió eurós életbiztosítási bankbetétet. A spanyolországi nyomozás szerint viszont még néhány éve is valaki kisebb-nagyobb összegeket utalt át Heim számláiról, amiből a Wiesenthal központ arra következtet, hogy a náci bűnös még élhet.

Chile és Argentína egyébként azért szerepelhet kiemelt megfigyelési helyként, mert számos náci ide menekült. Így Buenos Aires egyik külvárosában bukkantak rá az izraeli titkosszolgálat emberei a “Ricardo Klement” álnéven rejtőzködő Adolf Eichmannra, akit aztán Izraelben ítéltek halálra 1962-ben. S éppen Barilochében húzódott meg Erich Priebke, akit 1995-ben adtak ki Olaszországnak 335 olasz 1944-ben történt kivégzése miatt.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.