Forrás: Stop!

A bécsi városházán (Rathaus) tartott ünnepségen nyújtották át Paul Lendvainak az osztrák könyvkereskedők szövetségének Tolerancia-díját, amelyet idén a magyar származású ausztriai újságíró-publicistának ítéltek oda.

A rendezvényen Michael Häupl bécsi főpolgármester mondott köszöntő beszédet, a kitüntetett érdemeit a Falter elméleti-politikai-kulturális hetilap főszerkesztője, Armin Thurnher méltatta. A kitüntetés alkalmából külön gratulált a neves újságírónak Ursula Plassnik külügyminiszter.

A Tolerancia-díjat azoknak a személyiségeknek adományozzák 1990 óta, akik cselekedeteikben és alkotásaikban kiemelkedő módon és hangsúlyos formában síkra szállnak a más nyelvet beszélő és eltérő kultúrájú szomszédországok iránti toleranciáért, türelmességet hirdető gondolataikkal hozzájárulnak a békés egymás mellett élés megvalósulásához Európában. Az eddigi kitüntettek között van a néhány évvel ezelőtt elhunyt Franz König bíboros, Simon Wiesenthal, a náci bűnösök felkutatásában vezető szerepet játszó történész és Sir Peter Ustinov brit színész.

Az 1929-ben Budapesten született Paul Lendvai számos – köztük magyar – kitüntetés tulajdonosa, egyebek között az Osztrák Köztársaság Nagy Arany érdemrendjével és a kulturális publicisztikáért adományozható állami díjjal ismerték el már korábban tevékenységét.

A Tolerancia-díj átvétele után a nemzetközi hírű újságíró-publicista az MTI-nek elmondta, hogy számára nagy megtiszteltetés a kitüntetés, mert abban megnyilvánul a gyengék, az elnyomottak és a hátrányosan megkülönböztettek melletti kiállás elismerése éppúgy, mint a fellépés azokkal szemben, akik nem tanultak a múltból, s a rasszizmus, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus talaján állnak. „A toleranciában egyszersmind beletartozik a tévedés eltűrése is, ha azt valaki belátja. Én mindig abból indulok ki, amit Illyés Gyula mondott: nem az a fontos, honnan jössz, hanem hogy hová mész. Tehát akik megváltoztak, akik a demokratikus társadalmat építik, azokkal szemben feltétlenül toleráns vagyok” – hangsúlyozta Paul Lendvai, hozzátéve: az mindig jó dolog, ha az embert olyasmiért tüntetik ki, amit nem kell szégyellnie.

A rendkívül sokoldalú és termékeny újságíró – ki egyben televíziós kommentátor is – tizennégy könyvet írt eddig. Legutóbb Best of Paul Lendvai címmel adták ki a korábbi műveiből összeállított válogatást az Ecowin kiadó gondozásában. Nyilatkozatában elárulta, hogy jövő nyáron meg fog jelenni az eredetileg német nyelven írt Magyarok – kudarcok győztesei című könyvének bővített változata. (A művet több nyelven is kiadták, magyarul 2001-ben jelent meg.)

„A könyvet 1989-ben fejeztem be, és a kritikusok mindig is hiányolták, hogy nem írtam a további eseményekről. Az új, magyar nyelvű kiadásban, amelyet tudomásom szerint a könyvnapra terveznek, lesz egy rész, amely a rendszerváltás utáni Magyarországgal foglalkozik” – közölte.

Comments are closed.