Forrás: Stop!

Az “utolsó esély hadművelet” keretében járja Európát és Latin-Amerikát Izrael vezető nácivadásza. Efraim Zuroff célja, hogy felkutassa azokat a még élő háborús bűnösöket, akik elmenekültek a felelősségük és az igazságszolgáltatás elől.

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője szerint előbb-utóbb igazságot kell szolgáltatni, éppen ezért 7500 fontot (2,7 millió forintot) ajánlott fel annak, aki értékelhető információkkal szolgál a náci háborús bűnösökről.

Új kampányát, az “utolsó esély hadműveletet” Buenos Airesben nyitotta meg kedden, jövő héten pedig Európába repül. Arra készül, hogy megnevezze azokat az országokat – amelyek közül néhány az Európai Unió tagja -, ahol a keresett, és a felelősségre vonást ügyesen elkerülő egykori nácik élnek.

A Simon Wiesenthal Központ vezetője abban bízik, hogy az európai államok is együttműködőek lesznek, és vezetőik felismerik, hogy a nácik bűneit nem lehet úgy tekinteni, mint más bűncselekményeket, azok nem évülhetnek el.

A nácivadász listájának első helyén jelenleg a csak Doktor Halál, azaz Aribert Heim neve áll. A mauthauseni internálótábor egykori orvosa a vádak szerint egymaga legalább félezer ember haláláért felelős.

Akárcsak Auschwitzban Josef Mengele, ő is kísérletezett a jelenlegi Ausztria területén működött haláltáborba került zsidókon: halálos injekciókat adott be nekik, vagy érzéstelenítés nélkül végzett műtéteket a bentlakókon, pusztán azért, mert “unatkozott”.

A hatóságok évek óta követik Aribert Heim nyomát: a szálak jelenleg Chilébe vezetnek, Efraim Zuroff szerint egyre szorul a hurok a 94 éves egykori náci körül.

Comments are closed.