Forrás: Népszava

A különböző országok szélsőjobboldali pártjai nem tudnak tartósan összefogni – ezt bizonyították az Európai Parlamentben történtek, melyek nyomán felbomlott az e szervezetek frakciója.

Eckstein-Kovács Fotó: Népszava-archív Miután Alessandra Mussolini, az olasz fasiszta vezér unokája – arra reagálva, hogy egy román bevándorló Rómában megerőszakolt és meggyilkolt egy olasz nőt – minden románt bűnözőnek nyilvánított és az olasz-román diplomáciai kapcsolatok megszakítására szólított fel. Válaszul a Nagy Románia Párt felháborodott europarlamenti képviselői kiléptek e parlament szélsőjobboldali képviselőcsoportjából. Amely ezután olyan létszámúra csökkent, hogy már nem működhet frakcióként.

Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ kolozsvári szenátora is tagja lesz annak a parlamenti külügyi bizottságnak, amely a hónap végén Rómában tárgyal az olasz parlament külügyi bizottságával. A politikus szerint Adrian Cioroianu román külügyminiszternek le kellett volna mondania azok után, hogy azt nyilatkozta: az országot bűnözéssel besározó romákat sivatagi munkatáborokba kellene deportálni.

Eckstein szerint legjobb megoldás az Olaszországban kialakult helyzetre az lenne, ha a román igazságszolgáltatás gyakrabban alkalmazná az ország területének elhagyására vonatkozó tiltást. Ha egy állampolgárt egy év alatt háromszor is megbüntetnek prostitúcióért, akkor elvárható lenne, hogy az illető ne hagyhassa el az országot bizonyos ideig, példálózott a javaslattal Eckstein-Kovács.

A román külügyminiszter leváltását kérte Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökhöz intézett levelében a neofasizmus ellen küzdő Simon Wiesenthal Központ egyik vezetője is. Mindezek ellenére Cioroianu nem kíván lemondani. Pedig a kijelentései ellen tiltakozó civil szervezetek közleményükben felhívták a figyelmét, hogy a nemkívánatos személyek eltávolítását (vagy­is deportálását) a holokauszt során használták eszközként, ez pedig igencsak „súlyos következményekkel” járt az érintettekre nézve. Tiltakozott a marosvásárhelyi székhelyű Pro Európa Liga, a Romani CRISS és más emberjogi szervezetek is. Cioroianu mindenesetre bocsánatot kért és elmondta, visszahallgatva saját nyilatkozatát, annak tartalma őt is meglepte.

Lokodi Imre (Marosvásárhely)

Fúrják Tőkés László jelöltségét?

Csak Tőkés László ügyvédje jelent meg tegnap a bukaresti legfelsőbb bíróságon, ahová a református püspököt s egyben az RMDSZ-ellenes erdélyi magyar erők europarlamenti képviselőjelöltjét beidézték. Az előzmény: egy ortodox lelkész feljelentette a magyar politikust, amiért az egyháza kezelésében álló gimnázium tanulói behatoltak egy labdarúgópályára, melyet most az ortodoxok használnak, ám azelőtt a reformátusoknak ítélték. Szilágyi Zsolt, Tőkés kampányfőnöke szerint a feljelentés azt a célt szolgálja, hogy megakadályozzák a püspök európai képviselővé választását.

Comments are closed.