Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Chagall, Marc

Chagall, Marc

Marc Chagall, orosz származású francia festő, a 20. század kiemelkedő képzőművésze.

Marc Chagall

Chagall, Marc, ✡ Marc Chagall bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

orosz származású francia festő

II. Váci Zsidó Kulturális Fesztivál

sofar, 2007. szeptember 01. 22:00  Mazsihisz, Chagall, Marc II. Váci Zsidó Kulturális Fesztivál bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Location:

A kihagyhatatlan Nagybánya

II. Váci Zsidó Kulturális Fesztivál helyszíne: Madách Imre Művelődési Központ

II. Váci Zsidó Kulturális Fesztivál helyszíne: Madách Imre Művelődési Központ

2007.07.17., 2007. évfolyam, 28. szám

Voltak már Önök klezmer kocsmában? Mielőtt még egy hagyományos italmérésre (rossz arcok, még rosszabb italok, de jó kijönni) gondolnának, elárulom, hogy ez a kocsma nem olyan. A MAZSIKE Klezmer Kocsmájában a különféle a nedűk és főzetek helyett a jóféle zsidó zene játszotta a főszerepet.

Szegő György

Százhúsz éve Vi­tyebszkben született Marc Chagall orosz származású francia festő, grafikus, iparművész és színpadtervező. Pályája Párizsban indult (1910-1913), ahol felfedezte a kubizmust, majd Oroszországban, ahol vityebszki képzőművészeti népbiztos volt, élt és alkotott. 1922 után ismét Párizsban telepedett le. Folklorisztikus és zsidó témákat ábrázoló, népi képeskönyvre emlékeztető spontán stílusa Franciaországban sikert aratott.

– Nem teszi elbizakodottá a siker? – teszem fel a provokatívnak szánt kérdést Fehér Lászlónak, akit talán nem túlzás a legnagyobb, vagy óvatosabban fogalmazva, a legsikeresebb magyar festőművésznek nevezni. Hiszen a kortárs magyar művészek közül ő a hazai árverési csúcstartó, egy képe a Sotheby”sra is kikerült nemrégiben – egyetlenként az élő magyar festők közül -, képeit már a festőállványról elvinnék a magyar és külföldi gyűjtők, múzeumok.

Népszabadság * Szablyár Eszter * 2007. június 21.

Újra Maratoni Klezmer Kocsma

sofar, 2007. június 16. 16:00  Mazsihisz, Chagall, Marc Újra Maratoni Klezmer Kocsma bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Location:

Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepli a Fonó Budai Zeneházban pénteki koncertjén az Afro Magic Band. Az együttest 1997-ben alapította a szenegáli Mbaye N”diaye, aki a djembe nevű ütős hangszeren játszik, és énekel is. A szenegáli és magyar muzsikusokból álló társaság utánozhatatlan ritmusvilágú koncertjeivel évek óta varázslatos színfoltja a budapesti koncertéletnek. Zenéjükben az eredeti dalokon kívül, arab zenei motívumok, valamint a pop és a dzsessz stílusjegyei is helyet kaptak.

Kiállítás

Kívülről szemlélve kétségtelenül van abban valami kimondhatatlanul frusztráló, ám belülről átélve annál bizsergetőbb érzés, hogy Rómának nem elég önmaga.

1875 Január 5. (132 éve történt)

Kétarcú a múzeumi szféra, az érem egyik oldala a sikeres megatárlatokat mutatja, nézőcsúcsok és biztosítási rekordok dőlnek. A másik oldalon pedig a hatvanas-hetvenes években létrehozott 650 múzeum áll filléres gondokkal. Hiába lesz például három év múlva Európa kulturális fővárosa Pécs, mégis inkább a vendéglőket ajánljuk a turistáknak a fűtési szezon idején, hiszen azok legalább nyitva vannak.

Kétarcú a múzeumi szféra, az érem egyik oldala a sikeres megatárlatokat mutatja, nézőcsúcsok és biztosítási rekordok dőlnek. A másik oldalon pedig a hatvanas-hetvenes években számolatlanul létrehozott 650 múzeum áll filléres gondokkal. Hiába lesz például három év múlva Európa Kulturális Fővárosa Pécs, mégis inkább a vendéglőket ajánljuk a turistáknak a fűtési szezon idején, hiszen azok legalább nyitva vannak.

Sztárparádé és festőzsenik – Antik Enteriőr a Műcsarnokban Időpont: 2006-11-25 22:31:18

Ünnepi kínálat a bécsi múzeumokban

2006. november 3. (15. oldal)