Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Alfred Dreyfus

Alfred Dreyfus

francia vezérkari tiszt

1894 December 22. (112 éve történt)

Mégis kinek az évfordulója?!

ÁDÁM PÉTER

Az emberi jogok védelmére, a rasszizmus és az antiszemitizmus elutasítására szólított fel Jacques Chirac francia elnök szerdán a hazaárulással alaptalanul megvádolt és meghurcolt Alfred Dreyfus kapitány rehabilitálásának századik évfordulója alkalmából a párizsi Katonai Főiskolán rendezett nemzeti megemlékezésen.

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. július 13.

Betűméret +-

Népszabadság * Szőcs László * 2006. július 11.

NOL * Szőcs László * 2006. július 10.

Jeles történelmi évfordulóként tartja számon Franciaország, hogy éppen száz esztendeje, 1906. július 12-én mondta ki a korabeli Semmitőszék Alfred Dreyfus kapitány ártatlanságát. A vezérkar tisztjét kémkedés miatt ítélték el és száműzték az Ördög sziget poklába, minden bizonyíték nélkül, csak mert zsidó volt.

Egyetlen külföldi felszólalóként a rasszizmus, az antiszemitizmus és az alkotmányellenes nézetek elleni nemzetközi összefogásra szólított fel Lomnici Zoltán, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) és a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke hétfőn Alfred Dreyfus, a hazaárulásért igazságtalanul elítélt francia kapitány rehabilitálásának 100. évfordulója alkalmából rendezett konferencián Párizsban.

Népszabadság * Lencsés Károly * 2006. június 19.

Alfred Dreyfus

Alfred Dreyfus Alfred Dreyfus bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

1894 nyarán egy francia tiszt titkos iratokat és katonai terveket ad el a németeknek. A katonai vizsgálóbizottság Alfred Dreyfus vezérkari tisztet gyanúsítja az árulással. A hadbíróság zárt tárgyaláson született ítélete: életfogytiglani börtön és örökös száműzetés.

1894 Október 15. (111 éve történt)