Kezdőlap » Aréna » Zsidó kisebbség fórum

Zsidó kisebbség fórum

Könnyen letakarítható

Ha nem zavar senkit, tennek egy ajanlatot:

Az Alkotmánybíróság (AB) hitelesítette a zsidóság nemzeti kisebbséggé nyilvánítását célzó aláírásgyűjtő ív mintapéldányát hétfőn, a nemzeti kisebbséggé nyilvánításról a sikeres aláírásgyűjtést követően az Országgyűlés dönt.

A zsidókat kisebbséggé nyilvánító kezdeményezés történelmietlen, komolytalan, ám ettől még roppant veszedelmes. Azért is, mert hatvan esztendővel a vészkorszak után eltakarja a zsidó identitás valódi problémáit.

Tiltakozom!

NYILATKOZAT A MAGYAR ZSIDóSáG NEMZETISéGGé VISSZAMINőSíTéSéRőL

A leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy a rendszerváltás alkalmával egyszer már elutasított kísérletet – a zsidóság nemzetiséggé nyilvánítását – bárki ismét szóba hozza. Nemcsak a kétes értékű aláírásgyűjtés és annak elfogadása ellen emeljük fel szavunkat – az ugyanis ellenőrizhetetlen, hogy ki és milyen indíttatásból írja alá –, hanem az álkérdés médiumokban történő erőszakolt sulykolása ellen is.

A zsidóság és nemzetiség fogalmának meghatározó, sőt eredendő kapcsolata van a magyar történelemben – csak éppen teljesen ellenkező értelemben, amelynek jegyében újból felbukkant a tömegmédiumokban, mint riogató, noha a mai viszonyokat plasztikusan leképező kísértet.

Location:

Legyen-e nemzeti kisebbség a magyar zsidóság?

A szervezet elnökévé Oberlander Báruch budapesti rabbit választották

“Én osztrák vagyok, és a vallásom zsidó” – válaszolta a HVG-nek Paul Eisenberg, Ausztria főrabbija, akinek holokausztot túlélt szülei 1948-ban hagyták el Magyarországot. A szomszéd országban ma élő mindössze tízezer zsidó közül a legtöbben háború utáni, főleg kelet-európai bevándorlók, akik osztrák állampolgárok lettek, zsidó vallásuk megtartása mellett, de a közösség tagjának tekintik azt is, aki nem vallásos – fejtette ki Eisenberg főrabbi.

Lehetőséget akarunk teremteni arra, hogy azok is megélhessék zsidóságukat, akik nem kötődnek a valláshoz. A lapunknak nyilatkozó Deák Gábor és Szegő András főként ezzel indokolja, miért szeretnék elérni, hogy a zsidót is felvegyék a nemzetiségek sorába.

Alapjaiban elhibázottnak nevezte a zsidóság kisebbséggé nyilvánítására irányuló kezdeményezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke pénteken az MTI-nek.

Az Országos Választási Bizottság ma hitelesítette a hazai zsidóság nemzeti kisebbséggé nyilvánítását szorgalmazó aláírásgyűjtő ívet.