Forrás: Híradó

A szervezet elnökévé Oberlander Báruch budapesti rabbit választották

Magyarországi, ausztriai, ukrajnai, szerbiai, csehországi, zsidó közösségek részvételével alakult meg vasárnap Budapesten a Közép-Kelet-Európai Rabbik Tanácsa (KERT).

Az egyelőre budapesti irodát működtető szervezet elnökévé Oberlander Báruch budapesti rabbit választották a résztvevők.

A KERT elnöke elmondta: a tanács foglalkozik majd minden, a zsidóságra vonatkozó kérdéssel, így vallási, társadalmi, kisebbségi kérdéskörökkel. Hétfőn a KERT elnökének előadása keretében a tanács foglalkozik majd azzal a közelmúltban felvetődött javaslattal, hogy a magyarországi zsidóság nyilvánítsa magát nemzeti, etnikai kisebbséggé.

Oberlander Báruch megnyitó hozzászólásában közép-kelet-európai zsidó reneszánszról beszélt. Mint mondta, 20-30 éve még szinte senki nem gondolta volna, hogy a jövőben Budapesten alakul egy ilyen tanács.Úgy vélte erre az említett reneszánsz miatt kerülhetett sor, egyre több fiatal van a korábban kiürülő hitközösségekben, akik gyakorolják és tanulják a zsidó vallást.A rabbi példaként hozta fel Kárpátalját és a Vajdaságot, Szabadkát.A KERT létrehozásának egyik kezdeményezője az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség volt.

Köves Slomó, a hitközség vezető rabbija az MTI-nek elmondta, hogy a hitközség a zsidó közösségeken belüli harmadik vonalat képviseli Magyarországon, az ortodoxok és az asszimilációpárti Mazsihisz mellett.A vezető rabbi hozzátette: hitközségük is ortodox bizonyos szempontból, de nyitottak, különösen abban a tekintetben, hogy ne legyen mély szakadék a magyarországi zsidó hitközségek között.A KERT elfogadott nyilatkozata produktív munkát irányoz elő a zsidó közösségek felvirágzásáért, illetve együttműködést a határon túli magyar ajkú zsidó közösségek között.A KERT elhatározása szerint minden évben tartanak legalább egy konferenciát, amennyiben erre Budapesten kerül sor, akkor a következőt természetesen másik közép-európai országban rendezik.

A KERT alakuló konferenciáját levélben köszöntötte Yona Metzger, Izrael Állam főrabbija, a résztvevők találkoznak Somogyi Ferenc külügyminiszterrel, és az említett anyaországok budapesti nagyköveteivel.

MTI

2 hozzászólás to “Megalakult a Közép-Kelet-Európai Rabbik Tanácsa”

  1. CsabaKassa

    Ahogy olvasom a Szlovak rabbik kozul nem voltak meghiva a Kelet Europai rabbik tanacsaba a Szlovak zsidosag kett rabbija?.
    A Kassay rabby Joshy Steiner mar kb. 4 eve mukodik rabbikent Kassan.
    Mayers a Pozsonyi zsido kozoseg rabbija is mar talan 10 eve mukodik Pozsonyba.

  2. Mari

    „A KERT tanácsában részt vesznek rabbik és közösségi vezetők Bulgáriából, Horvátországból, Szerbia-Montenegróból, Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából és Ukrajnából.” Olvasható az EMIH honlapján. Lehet, hogy a híradó volt kissé felületes?
    Forrás: hitkozseg.hu