Könnyen letakarítható
Dávid-csillagot festettek a budapesti 1956-os emlékműre
2006. december 20. 16:48

Festékszóróval gyalázták meg az 1956-os budapesti, központi emlékművet, amelyre az ismeretlen elkövetők egy Dávid-csillagot is festettek – közölte a XIV. kerületi rendőrség megbízott bűnügyi osztályvezetője.
A lakossági bejelentésre a helyszínre érkező kollégák két ábrát és egy feliratot találtak az emlékművön, amelynek központi részén (a nemesacél felületen) világosan kivehető volt egy Dávid-csillag – mondta Benes István, a XIV. kerületi rendőrség megbízott bűnügyi osztályvezetője. A másik ábra azonosíthatatlan jelek összessége, akárcsak a felirat – tette hozzá.

A sérülés nem maradandó, hiszen az október 23-án átadott emlékmű ezen felülete saválló, így a festék könnyen letakarítható – mondta a bűnügyi osztályvezető. Rongálás vétsége miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indít a kerületi kapitányság.

2 hozzászólás to “ANTISZEMITÁK most is vannak !!!”

  1. jo012

    Ilyen a fidesz TV……………

    KULTpult Demokrácia-Tv TeleSuli Tõzsde Híradó Zsidó TV Kirakatnézõ euroMODELL gastroTV

    Zsidó Televízió és Rádió HOME I ENGLISH I GERMAN I SPANISH I JAPANESE I CHINESE AJÁNLÓ

    Izraeli Szolidaritás Nap a Millenáris Parkban!

    2006. május 21-én 13:00 és 24:00 óra között került megrendezésre a Jövõ Házában (Millenáris Park, Budapest, II., Fény u. 20-22.) a Szolidaritás Napja. Gyermekprogramok, kézmûves foglalkozások, sportjátékok, HÓRA táncház, bábszínház, a Gólem színház elõadása, fotókiállítás és remek koncertek (Hagesher, Subb Bass Monster, HaDag Nahas, Multikolor) várták az érdeklõdõket, zsidókat és nem zsidókat egyaránt. Aki beszél róla: Büchler András. PLAY VIDEO 768

    2006. június 29.
    Miért nem került a liba az asztalra?

    A szánk tátva, a lelakatolt húshûtõ meg zárva maradt a Salamon Glat Kóser Étterem konyhájában: elvitte a rabbi a kulcsot! De mitõl is glat a kóser? Ingyen van-e a szombati ebéd? Milyen dekoltázs illik a macesz gombóchoz? Az étterem igazgatója, Szegedi István válaszol. PLAY VIDEO 768
    Kapcsolódó oldal: Salamon Glat Kóser Étterem

    2006. május 17.
    Bárhesz sütés a Scheiber felekezeti iskolában

    Liszt, cukor, margarin, tojás, sütõpor, só és mák felhasználásával – tehát nem teljesen a hagyományos módon – készítették el az iskola diákjai a szombati napra való bárheszt. Az adásból nemcsak az elkészítés módját, hanem Sommer András kapcsolódó magyarázatainak köszönhetõen néhány zsidó hagyományt is megismerhetnek nézõink. Ha megnézik, megkívánják!
    PLAY VIDEO 768

    2006. április 18.
    Az utolsó vacsora: Jézus széderestéje

    A pészah, a három zsidó zarándokünnep közül az elsõ, egyszerre bír történelmi, vallá­si, mezõgazdasági jelleggel és elõképe a keresztény húsvét­nek is. Dr. Haraszti György tanszékvezetõ (Országos Rabbiképzõ-Zsidó Egyetem) elõadása azonban nemcsak a pészahot vagy a szédereste gazdag liturgiáját mutatja be a laikusok számára érthetõen, hanem a zsidó és a nem zsidó (az õskeresztény, az ókori görög és római, a keresztény, a távol-keleti) kultúra, történet és hagyomány számos egyéb vonatkozását is. PLAY AUDIO 96

    2006. március 9.
    Mengele’s dwarfs became giants

    Eilat Negev and Jehuda Koren’s book brings a new hope that someday we will be able to make a truly good movie about the Jewish people’s destiny in the 19-20th century, which can be understood not only among Jews. Initially the life of the hero Ovics family wasn’t miserable because of their nationality, but because of their misfortune: the dwarf father had seven dwarf children. But for the Ovics’ being seven dwarfs was a fabulous opportunity, their Liliput band conquered Central Europe. But fate finds another evil way and takes them to Auschwitz: this new, nine month long, never ending performance was given for survival and they had total succes again. Survival, emigration, Israel – there was no welcoming until Eichmann’s trial, just missunderstanding and resentment. Then the dwarfs became giants… PLAY VIDEO 768

    About us User’s guide Advertising Contact us

    Kávémesék

    (Sipuray Bate Kafe’), izraeli, 2003, r, f: Amit Lior, 90 perc
    Izraeli Oscar, a legjobb színésznõ díja Elishva Michaelinek
    Volt egyszer egy híres kávéház Tel-Avivban, ahol írók, költõk, mûvészek találkoztak, és megbeszélték a világ fontos dolgait. A kávéház ma már egy lepusztult csehó, ahová néhány kisiklott sorsú, korosodó bohém jár csupán, hogy ne kelljen, otthon lenniük egyedül és hogy a széthulló világban megõrizzenek valami olyan értéket, ami pénzben nem fejezhetõ ki.

    Nyina tragédiája

    (Ha-Asanot Shel Nina), izraeli, 2003, r, f: Savi Gabison, 106 perc
    A tizenegy izraeli Oscar-díjjal jutalmazott Nyina tragédiájában hat hónapon át követhetjük a tizennégy éves tinédzser fiú, Nadav szenvedélyes, de titkos vonzalmának történetét a gyönyörû, de érzelmileg sérült nagynénje, Nyina iránt.

    A szíriai menyasszony

    (Ha-Kala Ha-Surit), 2004, izraeli, r: Eran Riklis, 97 perc
    Montreal, 2004, a nemzetközi filmkritikusok díja, Amerikai Grand Prix, közönség díj, Locarno, 2004, közönség díj
    Mona életének legszomorúbb napja éppen az esküvõjének a napja. Amint átlépi az izraeli-szír határt, hogy feleségül menjen Tallelhez, egy szíriai tévésztárhoz, soha többé nem térhet vissza családjához, a Golán-fennsíkon lévõ drúz városba.

    Mondj áment

    (Say Amen), izraeli dokumentumfilm, 2005, r, f, o, sz: David Deri, 65 perc
    Aize és Masud Deri tíz gyermeke közül a legfiatalabb Dávid. A népes család minden tagja arra vár, hogy Dávid végre családot alapítson, ám az örömteli esemény helyett váratlan problémával kell szembesülniük: Dávidot nem a nõk érdeklik.

    Már nem 17 éves

    (Lo Bat 17), izraeli, 2003, r: Isaac Yeshurun, 97 perc
    Egy izraeli kibuc súlyos válságba kerül, komoly adósságokkal. Az idõsebb lakókat megkérik, hogy adjanak helyet tetterõs fiataloknak. A fiatalok megjelenése kiélezi a kibucon belüli problémákat… Megrázó dráma az öregedésrõl és a félelemrõl, az ifjúkori álmok összeomlásáról.

    Sztálin utolsó tisztogatása

    (Stalin’s Last Purge), izraeli, 2005, r, f: Alan Rosenthal, 56 perc
    Sztálin hatalmának utolsó éveiben a zsidó mûvészvilágot tekintette egyik legfõbb ellenségének. Sorra végeztetett ki írókat, költõket, színházi rendezõket. 1948 januárjában ismeretlen holttestre bukkantak Minszk egy mellékutcájában. Látszólag cserbenhagyásos gázolás történt, de hamarosan azonosították a holttestet: Szolomon Mikhoelsz, a moszkvai zsidó színház igazgatója volt.

    Eladó nõk

    (Women for Sale), izraeli dokumentumfilm, 2005, r, f: Nili Tal, 56 perc
    Az elmúlt tíz évben több mint ötszázezer fiatal nõ hagyta el a volt Szovjetunió területét, hogy testének áruba bocsátásával jusson jövedelemhez nyugaton. Közülük mintegy húszezer vándorolt Izraelbe a határátlépés különbözõ módszereit alkalmazva…

  2. jo012

    Vámos: Gyurcsánynak nincs erkölcsi alapja az antiszemitázáshoz
    2007. július 2. 10:24

    MNO
    Vámos György, a Budapesti Zsidó Hitközség sajtóreferense szerint megengedhetetlen és veszélyes Gyurcsány Ferenc politikai manővere, amellyel antiszemitizmussal vádolja a legnagyobb ellenzéki pártot, a Fideszt, és annak elnökét, Orbán Viktort.

    Vámos György az Echo Tv szombati adásában elmondta: erkölcsi és politikai szempontból egyaránt megengedhetetlen a miniszterelnök taktikázása, mert minden alapot nélkülözve vádaskodik nemcsak belpolitikai vitákban, hanem a nemzetközi kapcsolatok területén is, sőt még a külföldi sajtóban is.

    „Milyen erkölcsi alapon vádol a pártelnök, amikor az általa vezetett párt jogelődje Izrael állam legádázabb ellenségei közé tartozott, és elsikkasztotta az NSZK-tól kapott zsidó kárpótlási pénzek jelentős részét? Milyen alapon vádaskodik a magánember, amikor zsidótól elkobzott villában lakik?” – foglalta össze aggályait a sajtóreferens.

    Véleménye szerint az antiszemita kártya kijátszása veszélyes fegyver. Alaptalan félelmet kelt a hazai zsidóságban, és tovább fokozza a társadalmi megosztottságot, külföldön pedig visszatetszést kelt. Vámos György szerint ennek megakadályozásáért Gyurcsány Ferencnek abba kell hagynia az alaptalan vádaskodást.

    (Magyar Hírlap)