Kezdőlap » Lexikonok » Ki Kicsoda » Hershko, Avram

Hershko, Avram

orvos-biokémikus, a 2004-es kémiai Nobel-díj egyik kitüntetettje

Hershko, Avram

Hershko, Avram, ✡ Hershko, Avram bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nobel díjas biokémikus

10 millió korona és a megtiszteltetés – ekkora születésnapi ajándékot talán még senki sem kapott életében. De a Nobel-díjak történetében biztosan még sohasem fordult elő, hogy valakit a születésnapján érje a hír, hogy odaítélték neki a tudományos világ legmagasabb kitüntetését. A Nobel Bizottság indoklása szerint azért, mert kifejlesztette a szilárd felületekben végbemenő kémiai reakciók vizsgálatának módszereit.

NOL * Népszabadság Online * 2007. október 10.

Népszabadság * Ötvös Zoltán * 2007. október 6.

Népszabadság * Böhm Ágnes * 2007. augusztus 16.

Levelező tag lett Erdő Péter bíboros · Nobel-díjasokat is soraiba választott az Akadémia

Mose Hershko (1905-1998) karcagi tanító, a Nobel-díjas Avram Hershko édesapja, 1942 és 1946 között négy évet töltött munkaszolgálatosként a fronton, majd szovjet hadifogságban. 1950-ben vándorolt ki Izraelbe, ahol a 70-es években kezdte gyűjteni az anyagot szülővárosának zsidóságáról szóló könyv megírásához.

2006. április 19.

Gergely János Széchenyi-díjas immunológus 80 évesKép: Kovalovszky Dániel A ma 80 éves Gergely Jánost nyugodtan nevezhetjük a mára oly fontossá vált tudomány, a korszerű, molekuláris szinten vizsgált immunológia hazai atyjának, hiszen a hetvenes évek elején az ő vezetésével jött létre az ELTE Természettudományi Karán az első hazai immunológiai tanszék. Ez volt az a tudományos műhely, ahonnan a legújabb immunbiológiai kutatásokban jeleskedő vezető magyar kutatók kirajzottak.

Avram Hershko tavalyi elismerése után idén sem maradt Izrael Nobel-díj nélkül: a közgazdasági díjat Israel (Robert) Aumann, a Jeruzsálemi Héber Egyetem tanára kapta, megosztva Thomas Shelling amerikai tudóssal “a konfliktus és az együttműködés a játékelméletben” témakörében folytatott munkásságukért.

Két amerikai és egy francia tudós kapta a kémiai Nobel-díjat

A szerves szintézisen belüli metatézis-módszer kifejlesztéért két amerikai és egy francia tudós kapta az idei kémiai Nobel-díjat – jelentette be szerdán a stockholmi Karolinska Intézet. A metatézis nagy előrelépés a “zöld vegyészet” számára, mert csökkenti a felesleges hulladékot a gyártási folyamatokban.

Grubbsnak, Schrocknak és Chauvin-nek ítélték oda a kémiai Nobel-díjat Időpont: 2005-10-05 13:26:26

Két amerikai és egy francia tudós kapta az idei kémiai Nobel-díjat – jelentette be október 5-én, szerdán a stockholmi Karolinska Intézet.

Népszabadság Online, 2005. október 5. 12:09

Október 5-én jelentik be Stockholmban a kémiai Nobel-díj győzteseinek nevét

A választ ezen a héten megtudjuk