Forrás: Index

A szerves szintézisen belüli metatézis-módszer kifejlesztéért két amerikai és egy francia tudós kapta az idei kémiai Nobel-díjat – jelentette be szerdán a stockholmi Karolinska Intézet. A metatézis nagy előrelépés a „zöld vegyészet” számára, mert csökkenti a felesleges hulladékot a gyártási folyamatokban.

MTI

A szerves szintézisen belüli metatézis-módszer kifejlesztéért két amerikai és egy francia tudós kapta az idei kémiai Nobel-díjat – jelentette be szerdán a stockholmi Karolinska Intézet. A metatézis nagy előrelépés a „zöld vegyészet” számára, mert csökkenti a felesleges hulladékot a gyártási folyamatokban. Az amerikai Robert H.Grubbs és Richard R. Schrock, valamint a francia Yves Chauvin veheti át a 10 millió svéd koronával (1,1 millió euró) járó magas elismerést, amelyet a szerves szintézisen belüli metatézis-módszer kifejlesztésével érdemeltek ki. E módszer révén laboratóriumi úton olyan új molekulákat lehet létrehozni, amelyek igen hasznosak a gyógyszeriparban és a környezetbarát műanyagok gyártásában. „Az új molekulák létrehozását hamarosan csak képzeletünk korlátozza” – írta indoklásában a svéd királyi akadémia, továbbá kiemelte: a metatézis nagy előrelépés a „zöld vegyészet” számára, mert csökkenti a felesleges hulladékot a gyártási folyamatokban.

Robert H. Grubbs 1942-ben született, a kaliforniai Institute of Technology professzora. Richard R. Schrock a Massachusetts állambeli Istitute of Technology professzora. A 75 esztendős Yves Chauvin a Rueil Malmaison-i francia olajkutató intézet tiszteletbeli kutató igazgatója. Ő az első francia, aki Nobel-díjat kap Claude Cohen-Tannoudji 1997-es fizikai Nobel-díja óta.

2004-ben a karcagi születésű izraeli Avram Hershko, a szintén izrael Aaron Ciechanover, valamint az amerikai Irwin Rose a test fehérjéinek lebomlásával kapcsolatos kutatásokban elért kiemelkedő eredményeiért kapta meg a kémiai Nobel-díjat.

Comments are closed.