Forrás: NOL

Gergely János Széchenyi-díjas immunológus 80 évesKép: Kovalovszky Dániel A ma 80 éves Gergely Jánost nyugodtan nevezhetjük a mára oly fontossá vált tudomány, a korszerű, molekuláris szinten vizsgált immunológia hazai atyjának, hiszen a hetvenes évek elején az ő vezetésével jött létre az ELTE Természettudományi Karán az első hazai immunológiai tanszék. Ez volt az a tudományos műhely, ahonnan a legújabb immunbiológiai kutatásokban jeleskedő vezető magyar kutatók kirajzottak.

Gergely János orvosként, belgyógyászként kezdte pályáját, ám szinte azonnal a vér fehérjéinek kutatása felé fordult, ahol az ellenanyag-tulajdonságot hordozó fehérjék, az immunglobulinok terén több igen fontos felfedezésre jutott. Meghatározó szerepe volt ezekben angliai tanulmányútjának, melyet követően sikerült feltérképeznie funkcionálisan az immunglobulin-molekulát, ami nagy nemzetközi visszhangot váltott ki.

A mintegy 300 közleményt, hét könyvet magáénak tudó Gergely János nem csak kutatóként kiemelkedő. Igazi iskolateremtő személyiség. Tanítványai közül majd tucatnyian profeszszorok, többen akadémikusok, s akad, aki neves amerikai egyetem tanszékvezetője.

A Széchenyi-díjas professzor, aki a tudományos siker szinte minden ismérvével rendelkezik (az Akadémia rendes tagja, évekig vezette az MTA biológiai osztályát, még a régi rendszerben, keletről elnökölte az Európai Immunológiai Társaságot, alelnöke volt a világ immunológusait tömörítő szövetségnek), kifejezetten szerény ember. És ami egyáltalán nem mellékes: karcagi. Ott kezdte iskoláit, amelyek olyannyira fontosak voltak indulására nézve, hogy ahányszor csak tehette, mindig meglátogatta az őt hajdan írásra ösztönző, Izraelben élő egykori tanítóját, Herskó Mózest, akit számtankönyvei és az általa kidolgozott pedagógiai módszer odakint is híressé tett. Igaz, ez a kapcsolat csak mostanában vált közismertté, mióta rajongva szeretett tanárának fia, Avram Hershko tavaly kémiai Nobel-díjat kapott. A szakma seregszemléjévé vált tegnapi akadémiai emlékülésen a hazai és külföldi előadók mellett természetesen ezért sem maradhatott ki a Nobel-díjas barát üdvözlete.

Comments are closed.