Forrás: Erec

Avram Hershko tavalyi elismerése után idén sem maradt Izrael Nobel-díj nélkül: a közgazdasági díjat Israel (Robert) Aumann, a Jeruzsálemi Héber Egyetem tanára kapta, megosztva Thomas Shelling amerikai tudóssal “a konfliktus és az együttműködés a játékelméletben” témakörében folytatott munkásságukért.

“Tényleg nem sokat tudok a közgazdaságtanból” – mondta a szemmel láthatóan megilletődött Israel Aumann, a tiszteletére rendezett konferencián Jeruzsálemben, aki az elismerést szerényen elhárította: “Ez a díj nem csak nekem szól, hanem annak a játékelméleti iskolának, amelyet Izraelben létrehoztunk. Valóban, Izrael nagyhatalom lett ezen a téren.”

Ezzel szemben Menachem Megidort, a Héber Egyetem elnökét, Aumann egykori tanítványát nem érte meglepetésként a Nobel-díj: “Aumann az egyik legfontosabb, forradalmi jelentőségű gondolkodó a matematika és az elméleti közgazdaság területén, aki már jó néhány éve rászolgált a legmagasabb elismerésre.” – jelentette ki. “Boldogok vagyunk, büszkék vagyunk rá, de biztos vagyok benne, hogy további díjakkal is el fogják ismerni munkásságát”.

A két kitüntetett játékelméleti kutatásai segíthetnek a kereskedelmi, üzleti konfliktusok megoldásában, sőt még háborúk elkerülésében is – áll a svéd királyi tudományos akadémia méltatásában. Az akadémia hangsúlyozta továbbá a díjazás indoklásában: Schelling és Aumann tanulmányait világszerte felhasználják biztonságpolitika és a leszereléssel kapcsolatos politika kialakításában, piaci árképzésben, gazdasági és politikai jellegű tárgyalásokon. Játékelméleti elemzéseikkel hozzásegítettek bennünket a konfliktusok és az együttműködés jobb megértéséhez. Jelentősen hozzájárultak az árháborúk és kereskedelmi háborúk megmagyarázásához – indokolta a döntést a svéd akadémia.

A konferencián kérdésre válaszolva Aumann elmondta, hogy pesszimista az izraeli-arab konfliktust illetően: “Ez nem egy egyszer felerősödő, máskor enyhülő vita, hanem egy 80 éve fennálló, mély ellentét. Sajnos, azt kell mondanom, hogy nem látom annak lehetőségét, hogy ez a közeljövőben megoldódjon, lehet, hogy újabb 80 évre kell felkészüljünk.”

Israel Aumann Frankfurtban született 1930-ban. 1938 nyarán, két hónappal a Kristallnacht előtt, családja Amerikába emigrált. Annak ellenére, hogy a család Németországban jómódúnak számított, New Yorkban menekült szálláson laktak és keményen kellett dolgozniuk a megélhetésért.

Israel New Yorkban matematikusnak tanult, majd Bostonban a MIT-n doktori fokozatot szerzett. Ekkor néhány fiatal kutatóval egy akkoriban induló új tudományággal, a játékelmélettel kezdett foglalkozni a Princeton Egyetemen.

Aumann 1956-ban, a szuezi háború kellős közepén alijázott Izraelbe, és Jeruzsálemben telepedett le. A Héber Egyetem Matematikai Tanszékén helyezkedett el, és ott is tanított nyugdíjba vonulásáig.

Aumannak öt gyermeke, 18 unokája és két dédunokája van. Egyik fia elesett a libanoni háborúban 1982-ben.

Comments are closed.