Kezdőlap » JNA24 » Izraeli Nagykövetség

Izraeli Nagykövetség

      Félreverjük a harangokat

A politikai és biztonsági kabinet határozata

Ehud Olmert miniszterelnök kijelentette (július 18-án): “A nemzetközi közösség egyetlen tagállama sem várja el tőlünk, hogy véget vessünk a hadműveletnek, mielőtt a G8-ak határozatát végrehajtanák. Ennek érdekében lehetséges, hogy diplomáciai tárgyalásokat is folytatunk, de semmiképpen nem a Hezbollahhal. Mindazonáltal a tárgyalások megkezdése nem állíthatja le a hadműveletet, csak az elrabolt katonák visszajuttatása.”

Ehud Olmert miniszterelnök kijelentette (július 18-án): “A nemzetközi közösség egyetlen tagállama sem várja el tőlünk, hogy véget vessünk a hadműveletnek, mielőtt a G8-ak határozatát végrehajtanák. Ennek érdekében lehetséges, hogy diplomáciai tárgyalásokat is folytatunk, de semmiképpen nem a Hezbollahhal. Mindazonáltal a tárgyalások megkezdése nem állíthatja le a hadműveletet, csak az elrabolt katonák visszajuttatása.”

A Hezbollah megölt nyolc izraeli katonát és kettőt elrabolt az északi határon

Kormányközlemény

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivőjének nyilatkozata:

A miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter asszony hangsúlyozta, hogy az EU-nak és Izraelnek számos közös célja van. “Tökéletes az egyetértés az EU és Izrael között a politikai fejlődés központi céljait és a két nemzeti állam létezését, illetve létrehozását illetően. Közös érdekünk és célunk ez, még akkor is, ha időről időre nézeteltéréseink vannak e cél elérésének módozatában, de ezek csak taktikai és nem alapvető szinten fordulnak elő.”

Az első találkozó jordán támogatással: ma reggel (2006. június 22.) együtt reggelizett Ehud Olmert, miniszterelnök a jordániai Petrában Mahmud Abbasz (Abu Mazen), palesztin elnökkel és Abdullah királlyal. A hármak által “jónak és meleg” légkörűnek titulált találkozót, úgy döntöttek, hogy lépéseket tesznek egy szabadkereskedelmi övezet létrehozása érdekében a Jordán völgyében Dzsenintől keletre, mely előnyökkel járna adózási és export téren egyaránt.

Tzipi Livni külügyminiszter (2006. június 19.) találkozott az EU külügyi biztosával. A találkozó végén, a közös sajtótájékoztatón, Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos, elmondta “az összejövetel egy nagyon bátor lépés volt, de nekünk európaiaknak a meggyőződésünk, hogy az egyoldalú lépések nem vezetnek igazi békéhez.” És kiemelte, hogy “igazi béke csak dialógus és egyeztetések során lehetséges.”

Izrael és az EU között teljes az egyetértés abban, hogy a legfontosabb cél a két nemzetállam létrehozása. Még akkor is, ha időről időre lesznek is köztünk véleménykülönbségek, a célt csak taktikai síkon, és nem lényegi síkon érjük el. Így fogalmazott tegnap Tzipi Livni külügyminiszter a luxemburgi látogatás végeztével (2006. június 12-13.). Livni miniszter szavai teljes támogatást kaptak az európai trojkai minisztereitől, úgy a munkamegbeszéléseken, mint a nyílt tárgyalások során.

Warren Buffet, az egyik legtekintélyesebb amerikai befektető 5 milliárd amerikai dollárért megvásárolta az izraeli ISCAR cég 80 százalékát. Általános vélemények szerint ez a lépés kiváló PR az izraeli gazdaság számára, mert azt sugallja, hogy az izraeli gazdaságba érdemes befektetni.

A 17. Kneszet választások a jelenleg is kómában fekvő Ariel Saron új pártjának, a Kadimának győzelmét hozták, ami 67 képviselői helyet jelent. A kormánykoalíció tagja lett a 19 mandátumot szerzett Munkapárt, a 12 képviselői hellyel a szefárd ortodoxok pártja, a Sasz, valamint a választások nagy meglepetése, a Nyugdíjasok Pártja.

Jehuda Koren és Eilat Negev a Lélekben óriások voltunk című könyv szerzői Budapestre látogatnak, hogy immár magyar nyelven is megjelent könyvüket személyesen is bemutassák az érdeklődő magyar közönségnek. A két író, akik tanulmányaikat a jeruzsálemi Héber Egyetemen végezték, ma az izraeli Jediot Ahronot nevű napilap újságírói.

Palesztin választás – a Miniszterelnöki Hivatal közleménye

A holokauszt áldozataira emlékeztünk vasárnap a Madách Színházban. Az Élet Menete alapítvány által szervezett rendezvényen levetítették azt az összefoglaló filmet, melyet az idei Élet Meneten forgattak. A rendezvény fővédnöke Göncz Árpád és Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök levélben köszöntötte a megjelenteket. A megemlékezésen mintegy 400 fő vett részt köztük a Zsidó Hitközség vezetői, valamint a bal- és jobb oldali pártok képviselői is.

Miután a Likud párt színeit képviselő miniszterek kiléptek a kormányból, új miniszterek kerültek kinevezésre. A kabinet jelenlegi összetétele a 2006. március 28-i választásokig így marad .

Ariel Saron szerdai (2006. január 4.) napirendje a szokásos módon vette kezdetét. Délután hazatért, hogy lepihenjen a csütörtöki katéterezés előtt. 21:20 órakor a miniszterelnök rosszul lett, háziorvosát Prof. Slomo Szegevet hívták ki hozzá. Akkor a miniszterelnök eszméleténél volt. A professzor elrendelte Saron kórházba szállítását, mivel agyvérzéstől tartott. A konvoj 22:00 órakor indult útjára. Saront rohamkocsi szállította, mely korábbi agyvérzését követően (2005. december 18.

Az iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsad októberi kijelentése után, amely szerint Izraelt le kell törölni a térképről, december 8-án ismét hasonló szellemben nyilatkozott. Az iszlám országok vezetőinek csúcsértekezlete után egy sajtótájékoztatón tagadta a holokauszt megtörténtét és Izraelt Európába helyezné át.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet újabb 13 magyar embernek, közülük tízüknek posztumusz ítélte oda a Világ Igaza kitüntetést. Az elismerő oklevelet és emlékplakettet David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete 2005. november 28-án, hétfőn 16 órakor a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adta át.