Forrás: Izraeli Nagykövetség

Palesztin választás – a Miniszterelnöki Hivatal közleménye

Jeruzsálem, 2006. január 26.

Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök 2006. január 26-án, csütörtök este biztonsági megbeszélést tartott a Palesztin Hatóság (PH) választási eredményeinek ismeretében, Saul Mofaz honvédelmi miniszter, Cipi Livni külügyminiszter, Gideon Ezra közbiztonsági miniszter, Cahi Hanegbi miniszter, Dan Haluc vezérkari főnök, Juval Diszkin az Izraeli Biztonsági Ügynökség igazgatója és más magas rangú tisztviselők részvételével.

A tanácskozás után a következő közleményt adták ki:

Ma vált ismertté, hogy a PH választások a Hamasz győzelmét hozták. Nincs kétség afelől, hogy – Izrael szempontjából – új helyzet állt elő.

Az Útitervben a PH kötelezte magát arra, hogy lefegyverzi valamennyi terrorszervezetet, amely a térségben működik. Izrael betartotta az Útitervet, és kérte, azaz folyamatosan kéri a PH elnökét, Abu Mazent, hogy teljesítse kötelezettségét, azaz szerelje le a terrorszervezeteket és azok infrastruktúráit.

Körülbelül egy évvel ezelőtt a PH elhatározta, hogy törvényhozási választásokat fognak tartani, és lehetővé teszik, hogy a legfőbb terrorszervezet, a Hamasz is részt vegyen a választáson. Ugyanakkor a PH és elnöke elkötelezte magát – mind felénk, mind a nemzetközi közösség felé -, hogy a Hamasz részvételének az a feltétele, hogy a PH lefegyverzi a Hamaszt, és a terrorszervezetet politikai szervezetté alakítja át, az Útitervben foglalt elvárásoknak megfelelően.

A nemzetközi közösség egyetértett azzal, hogy meg kell őrizni a rendet, és lehetővé kell tenni, hogy a PH megtarthassa a választásokat még a terrorszervezetek felszámolása előtt. Azt kérjük, hogy a PH és elnöke tartsa tiszteletben ezt az elkötelezettségét, és a lehető legrövidebb időn belül fegyverezze le a Hamaszt és a többi terrorszervezetet, illetve semmisítse meg eszközeiket, amelyekkel terrortámadásokat hajthatnak végre.

Izrael nem fog a palesztin kormánnyal tárgyalni, ha annak tagjai egyben egy olyan terrorszervezet tagjai, amely Izrael Államának megsemmisítésére szólít fel, tehát Izrael kemény kézzel és mindenütt folytatja harcát a terrorizmus ellen.

A Hamaszt a nemzetközi közösség tagjainak döntő többsége terrorszervezetnek tartja. A nemzetközi közösség nem fogad el egy olyan helyzetet, amelyben egy terrorszervezet vesz részt a kormányzásban, amely nemzetközi legitimációt igényel.

Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök állandó kapcsolatot tart a nemzetközi politikai élet vezetőivel a Kvartett közelgő tanácskozása, valamint az ugyancsak küszöbön álló EU külügyminiszteri találkozó előtt, amelyekre a jövő héten kerül sor. Izrael arra kéri majd a teljes nemzetközi közösséget, hogy kötelezze a PH-t és annak elnökét, hogy tegyen eleget kötelezettségének, és semmisítse meg a Hamaszt mint egy olyan terrorszervezetet, amely Izrael elpusztítására szólít fel.

Comments are closed.