Kezdőlap » JNA24 » Magyar Narancs

Magyar Narancs

GOETHE-DÍJ TANDORINAK Daniel Barenboim izraeli karmester és Min-Gi Kim koreai színházi rendező mellett Tandori Dezső veheti át március 22-én Weimarban a Goethe-érmet. A német hivatalos érdemjelet minden évben három olyan külföldi személyiség kapja, aki teljesítményével jelentősen hozzájárult a nemzetközi kulturális dialógushoz.

Snétberger Ferenc február 6-án volt 50 éves, és ez ma már Nyugat-Európában többeknek ünnepelni való esemény, mint nekünk, idehaza. Kevés magyar muzsikusnak van tehetsége az európai dzsesszvilág felső régiójáig eljutni, de a születésnap fő eseményei szerencsére itthon lesznek: először február 23-án a Zeneakadémiára a zenészbarátok érkeznek a világ különféle tájékairól, majd március 7-én a Művészetek Palotájában a klasszikus indíttatások kerülnek fókuszba.

SZELLEM ÉS KÖLTÉSZET Tábor Ádámnak a Kalligram Kiadó gondozásában e címmel megjelent esszékötetét Földényi F. László és Margócsy István mutatja be február 28-án, szerdán 4 órakor az Írók Boltjában. A kötet írásai az egzisztenciális gondolkodás és a 20. századi magyar líra néhány nagy alakjának (mint például Kierkegaard, Szabó Lajos, Ady vagy Tandori) munkásságát “a szellem antinihilista és dialogikus alapstruktúrájának” megnyilvánulásaiként vizsgálják.

Múlt csütörtök óta papír van róla, hogy az egyházi vezetők közszereplőknek számítanak: másfél éves bírósági csatározás után végre megnyertem az erről a kérdésről döntő pert.

Aha, a legfőbb ideje volt mozgóképes emléket állítani annak a szemérmetlenül szegényszagú bolhacirkusznak, ami ebben az országban úgy nyolc-tíz éve már körültáncolja a borfogyasztást. A hős (az egyik) megveszekedett nőfaló, amúgy kocsmatulaj kinézi a soron következő szépséges áldozatát, vendég az istenadta (nem, majd a felszolgálónő).

MAGYAROK A BERLINALÉN Lapzártánkig még nem állt össze egészen a február 8-án kezdődő Berlini Filmfesztivál programja, de az már bizonyos, hogy az elsőfilmes Bogdán ÁrpádBoldog új élet és a tévérendezőként ismert Esztergályos KárolyFérfiakt című munkáját meghívták a Panoráma szekcióba.

A három héttel ezelőtt kirobbant ügynökbotrány odáig vezethet, hogy a lengyel katolikus egyház feltárja, papjai közül hányan és hogyan működtek együtt a Lengyel Népköztársaság belügyi apparátusával. Az egyházzal amúgy szoros szövetségben álló Kaczynski-kormány örül.

ORAVECZ IMRE DIGITÁLISAN Pályatársai Oravecz Imre Kossuth-díjas költőt választották a Digitális Irodalmi Akadémia (www.irodalmiakademia.hu) új tagjának. A kortárs szépirodalom 1998-ban létrehozott internetes adatbázisa 2007-től a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz került át a Neumann János Digitális Könyvtártól, s működését immár nem pályázati úton, hanem költségvetési keretből finanszírozzák.

PÉCSI KINEVEZÉS Méhes Mártont, a németországi magyar évad december 31-én lejáró mandátumú kurátorát jelölte ki Pécs képviselő-testülete a 2010-es kulturális főváros program művészeti igazgatójának, miután az ősszel lezajlott pályázatot eredménytelennek nyilvánították. A 32 éves pécsi születésű nyelvész korábban a berlini Collegium Hungaricum igazgatóhelyettese volt. Építészeti igazgatónak a szintén pécsi, de Németországban élő Freivogel Gábort nevezték ki.

GYÁSZ 59 éves korában, rákbetegségben elhunyt Mariska Veres: az ő énekével lett 1970-ben világsláger a holland Shocking Blue együttesVenus című dalával. Mariska Hágában született, apja Veres Lajos cigányzenekari hegedűs volt. A Shocking Blue 1974-ben feloszlott, ő maga szólókarrierbe kezdett, de aVenus sikerét nem tudta megismételni.

Schiff András Beethoven-sorozata közepes koncerttel ért véget; a három utolsó szonáta hangzott el, szünet nélkül, két hangszeren. Az E-dúr (op. 109) és az Asz-dúr (op. 110) közt Schiff belső szünetet sem tartott (ezeket a Bösendorferen adta elő), és elgondolkoztam, hogy fogja elérni, hogy ne tapsoljunk, miközben átfárad a Steinwayhez – ezt neki sem sikerült kiviteleznie, így hát tapsoltunk.

VERZIÓ-DÍJAK A múlt heti 3. Verzió Fesztivál közönségdíját Aleksandar ManicSutkai bajnokok című, macedóniai cigányok derűs hétköznapi versengését bemutató filmje kapta meg. A Legjobb Magyar Verzió Film Lakatos Róbert portréfilmje, aMoszny lett, a Duna Tv díját pedig Hanna Polak és Andrzej Celinski alkotása,A pályaudvar gyermekei érdemelte ki.

DÍJ Franciaországban hagyományosan ilyenkor hirdetik ki az év irodalmi díjainak kitüntetettjeit. A legjobb francia, illetve külföldi regény Médicis-díját Sorj Chalandon(Une promesse), illetve a román Norman Manea(Le retour du hooligan: une vie) kapta, a legjobb esszékötet díját Jean-Bertrand Pontalis(Frére du précédent).

Ötvenhét évesen a legünnepeltebb színésznő Amerikában – két Oscarral és a legtöbb jelöléssel (tizenhárom). Az ördög Pradát visel című filmet kísérte el a normandiai Deauville filmfesztiváljára.

1810. október 12-én rendezték I. Lajos bajor király esküvőjét a Sachsen-Hildburghausen házból származó Theresie hercegnővel, ebből az öt napig dúló, népünnepéllyé fajuló eseményből nőtt ki az Oktoberfest Münchenben.

GYÁSZ 38 éves korában elhunyt Rémy Belvaux belga filmrendező, aki André Bonzel és Benoit Poelvoorde társaságában forgatottVeled is megtörténhet című áldokumentumfilmjével szenzációt okozott az 1992-es Cannes-i Filmfesztiválon. Azóta csak reklámfilmeket rendezett, díjakat is nyert velük.

TEHERÁNI SZIMFONIKUSOK Első ízben, az osnabrücki orientális zenei fesztiválon szerepelt Németországban Irán egyetlen állami zenekara: a Teheráni Szimfonikusok repertoárján a klasszikusok, Mozart, Beethoven, Csajkovszkij, Brahms és mások mellett kortárs iráni szerzők is megtalálhatók, köztük a zenekart vezető Nader Mashayekhi – sőt Frank Zappa is.

SPIKE LEE NEW ORLEANSRÓL A New Orleans Arenában, ingyenes vetítésen mutatták be Spike Lee négyórás dokumentumfilmjét a Katrina-hurrikánról, amely több mint 1300 ember halálát okozta, és tízezreket tett hajléktalanná tavaly ilyenkor: aWhen the Levees Broke: A Requiem in Four Acts a túlélőkkel és a mentésért felelős tisztségviselőkkel készített interjúk segítségével eleveníti fel a történteket.

STONE WTC-JE A meghiúsított londoni repülőgép-merényletek különleges aktualitást adtak Oliver Stone új filmje, aWorld Trade Center amerikai bemutatásának. A nálunk szeptember 28-tól látható film igaz történeten, a romok közül kiszabadított két utolsó túlélő, az épületben lévő emberek mentésén dolgozó Will Jimeno és John McLoughlin sztoriján alapul – az ő szerepüket Michael Pena, illetve Nicolas Cage alakítja.

Tizennégy évnyi halogatás után idén várhatóan lezárul a kárpótlási folyamat legtöbbet vitatott fejezete, az életüktől és szabadságuktól politikai okból megfosztottak kárpótlási kérelmének befogadása. Az Antall-kabinet idején kezdődött történetet számos alkotmánybírósági bukta, ízléstelen politikai csörte színezi, az egymást követő kormányok döntései nemegyszer nemzetközi felháborodást váltottak ki.