Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2007. április 4.

Fáklyás felvonulással emlékeznek a holokauszt áldozataira a budapesti Élet  Menetén, amelyet április 15-én a Dohány utcai zsinagógánál tartanak  – áll az alapítvány az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Az emlékezést Az Élet Menete Alapítvány, a Páva utcai Holokauszt és Dokumentációs központ, a Magyarországi Zsidó  Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Miniszterelnöki Hivatal,  Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala, civil szervezetek, zsidó és  nem zsidó ifjúsági szervezetek közösen szervezik.

Idén a holokauszt magyarországi emléknapja és a Jom Hasoá, a  holokauszt nemzetközi emléknapja egyaránt április 16-ra esik – áll a  közleményben.

A budapesti fáklyás menet április 15-én vasárnap 18 órakor indul  a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont elől, majd az emlékezők a  Dohány utcai zsinagóga udvarához vonulnak az Emmánuel Emlékfáig,  hogy emlékezzenek azokra, akiket a nyilasok Budapest utcáin  gyilkoltak meg 1944-45-ben.

Az emlékműnél beszédet mond Szili Katalin, az Országgyűlés  elnöke, Warren L. Miller az Egyesült Államok elnökének  különmegbízottja, Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ  Jeruzsálemi Igazgatója, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz és Budapesti  Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója, Kardos Péter főrabbi,  Vámos Miklós író, Fekete László főkántor.

Az emlékezésen közreműködik Gerendás Péter, Heilig Gábor, Somló  Tamás és a Pannónia Klezmer Band.

Másnap április 16-án Lengyelországban, Auschwitz-Birkenauban  tartják meg a náci népirtás hatmillió áldozatának emlékére az Élet  menetét. A résztvevők gyalog teszik meg a három kilométeres  távolságot, a “halottak útját”, a volt náci koncentrációs tábor,  Auschwitz és az egykori legnagyobb náci megsemmisítő tábor,  Auschwitz-II-Birkenau között.

A kezdetben kétévente tartott zarándoklatot 1996. óta évente  rendezik.

A 2005-ben tartott Élet mentén mintegy húszezren sereglettek  össze – részt vett Ariel Saron akkori izraeli kormányfő is.  Magyarországot többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök,  miniszterek, pártelnökök, országgyűlési képviselők, művészek  képviselték.

Az Oswiecim lengyel város közelében lévő Auschwitz-I tábort, a  nácik 1940-ben alakították ki a lengyel hadsereg egyik  laktanyájában, és eredetileg politikai foglyok őrzésére szánták. A  birkenaui haláltábort gázkamráival, krematóriumaival és közvetlen  vasútvonalával 1941-ben építtették meg rabszolgaként dolgoztatott  szovjet hadifoglyokkal. A megsemmisítő táborban lengyel források  szerint 1940 és 1945 között több mint egymillió ember, nagyrészt  zsidók  vesztették életüket. Minden harmadik áldozat magyar volt,  akiket 1944. május 15-e és 1944. július 9-e között deportáltak Magyarországról.

(MTI)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.