Forrás: Népszava

Érdekből védi a hazai szélsőjobboldalt a Fidesz, és ezért nem támogatta a győri közgyűlésben azt a javaslatot, hogy a Magyar Gárdát minősítsék nemkívánatos szervezetnek – jelentette ki Nyakó István, az MSZP szóvivője. Mint arról beszámoltunk, a megyeszékhely közgyűlése csütörtökön arról döntött, hogy a városban nemkívánatosnak tekinti a gyűlöletkeltő, rasszista és szélsőséges szervezeteket, de a Fidesz-KDNP többségű testület elutasította az MSZP módosító javaslatát arról, hogy a határozatban nevesítsék a Magyar Gárdát. Nyakó megjegyezte: olyan ez, mintha „nácikról lehetne beszélni, de Hitlerről nem”. A városháza termébe bevonult gárdisták végül a nevüket nem említő nyilatkozatot elfogadó jobboldali képviselőket vastapssal „jutalmazták”.

Nyakó kijelentéseire Németh Zoltán, Győr fideszes alpolgármestere úgy reagált: az MSZP eltűri, sőt támogatja soraiban a rasszizmust, antiszemitizmust. Példaként említette Pásztor Tibor V. kerületi szocialista frakcióvezető „díszzsidózását”. A párhuzam érdekes, mert kijelentése miatt Pásztor 2006. márciusában visszalépett az országgyűlési képviselő-jelöltségtől, míg hasonló jelzőjéért a Fidesz elnöke nem. Orbán Viktor a Lungo Drom 2003-as kongresszusán mondta azt: „A parlamentnek nem „díszcigányokra” van szüksége”.

A győri közgyűlés egyébként megvonta az önkormányzat közigazgatási bizottságának külső tagságát Szabó János volt kisgazda minisztertől, aki cigányellenes kirohanásáról híresült el. A politikus-ügyvéd egy múlt heti bizottsági ülésen üdvözölte a gárda „cigánybűnözéssel” szembeni visszatartó erejét és azt mondta: „két megoldás létezik a probléma kezelésére, az egyik a kiirtás, a másik eltartás (…) a kiirtás már szóba sem jöhet, így marad az eltartás.” Szabó megismételte, hogy az „eltartani vagy kiirtani” kifejezéseket Mohácsi Viktória vezető cigánypolitikustól idézte. Az SZDSZ európai parlamenti képviselője azonban lapunknak cáfolta, hogy ilyet mondott volna.

A Magyar Gárda eközben belső vizsgálatot indított két megyei kapitány és három gárdista ügyében annak kiderítésére, miként vehették fel – a közbiztonság javítását célul kitűző – szervezetbe a büntetett előéletű tagokat. A jelenségről a HVG című hetilap számolt be, a gárda pert is indít ellene. Igaz, nem emiatt, hanem mert a lap „cigányellenes megmozdulásnak” minősítette decemberi, érpataki rendezvényünket.

Népszava Online

Comments are closed.