Kezdőlap » Olvasószoba » Zsidónegyed dosszié

Zsidónegyed dosszié

Sétáltál mostanában a zsidónegyedben? Látod, mit történik? Érted, mi történik? Érted történik?

Kosher neighbourhood – for a living and liveable Jewish quarter

Hyde Park, Sófár dosszié, Zsidónegyed dosszié, English, ✡ Kosher neighbourhood – for a living and liveable Jewish quarter bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Have you taken a walk in the Jewish quarter recently? Can you see what is happening? Do you understand what is happening? Is it happening for you?

Kósernyolcad petíció

Sófár dosszié, Sófárnyik, Zsidónegyed dosszié, ✡ Kósernyolcad petíció bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
A Kósernyolcad felülnézetben

Aláírók száma:

A Kósernyolcad felülnézetben

Number of signatories:

Úgy tudjuk, hogy több mint három hetes előzetes fogva tartás után a napokban szabadlábra helyezték Nagy Györgyöt az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. ügyvezetőjét. Az Indexet Nagy György egykori Király utcai ügyfelei értesítették arról, hogy a 700 milliós csalás ügyében érintett ügyvédet a napokban többször is látták a környéken.

Indiai, marokkói, askenázi (nyugati zsidó) és kurd sóletet (babos étek) is megkóstolhatnak az érdeklődők vasárnap a Zsidó gasztronómiai fesztiválon, a Király utcát a Dob utcával összekötő Gozsdu udvarban.

Bár kevesebb támogatásra számíthatnak idén a szervezők, 30 százalékkal olcsóbbak lesznek a XI. Nyári Zsidó Fesztivál belépői. Az augusztus végén kezdődő rendezvénysorozat díszvendégének Steven Spielberg amerikai filmrendezőt kérték föl – hangzott el a programsorozatot beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kulturális hírek

Bár kevesebb támogatásra számíthatnak idén a szervezők, 30 százalékkal olcsóbbak lesznek a XI. Zsidó Nyári Fesztivál belépői. Az augusztus végén kezdődő rendezvénysorozat díszvendégének Steven Spielberg amerikai filmrendezőt kérték föl – hangzott el a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

Június 29-én a JDC Magyarország, a Judafest rendezvénysorozat első állomásaként Vircsaft néven egész napos utcafesztivált rendez. A rendezvény színesen és vidáman mutatja be a mindennapi zsidó életet.

Vircsaft néven utcafesztivált szervez egész vasárnapra a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány. A hajdani pesti zsidónegyed szívében, a VII. kerületi Kazinczy, Dob és Wesselényi utca határolta területen délelőtt 10-től este 10-ig áll majd a bál. Az érdeklődők megkóstolhatják a zsidó konyha különlegességeit, lesz kirakodóvásár, hóra táncház, élő klezmer zene.

Népszabadság * Népszabadság Online * 2008. június 27.

Vircsaft néven utcafesztivált szervez egész vasárnapra a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány. A hajdani pesti zsidónegyed szívében, a VII. kerületi Kazinczy, Dob és Wesselényi utca határolta területen délelőtt 10-től este 10-ig áll majd a bál.

Vircsaft néven utcafesztivált szervez egész vasárnapra a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány.

Forrás: Magyar Hírlap Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult levélben a Nagydiófa Egyesület. Az érdekvédők szerint jogtalanul zárta ki a nyilvánosságot az erzsébetvárosi önkormányzat arról az egyeztetésről, amelyet a készülő rehabilitációs szabályozási terv előkészítésének részeként tartottak, civil- és szakmai szervezetek képviselőivel. Az egyesület az ügy kivizsgálását javasolja, valamint abban az esetben, ha megvalósult közérdekű adat […]

A német nyelvterület lapszemléje

Az utóbbi években felgyorsult a budapesti Belső-Erzsébetváros régi pesti zsidónegyedként ismert részének a pusztulása.

Védtelen örökség címmel jelentette meg Perczel Anna építésznek a pesti zsidónegyedről szóló könyvét a Városháza Kiadó. A Lábass Endre fotóival és színes térképekkel illusztrált album utcáról-utcára, épületről-épületre haladva ismerteti a városrészt.

Szeged – Tábla valószínűleg nem mutatja majd a turistáknak, hogy Szegeden melyik terület volt valaha a zsidók lakta negyed, de a városrész felújítását a hagyományok szellemében tervezik.

A régi pesti zsidónegyedben történt bontásokat sajnálatosnak tartja, az ezek nyomán történt építkezésekről pedig úgy véli…

A Különkiadás egyik műsorvezetője, Rákay Philip a március 8-i adásban Tétényi Éva és Nagy Gergely építészekkel, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökével, Mezős Tamással beszélgetett arról, hogy meg lehet-e menteni a pesti zsidónegyed építészeti arculatát.

A Síp utcában cserepeket, téglákat sodort le a szél arról a házról, amelynek bontását nemrégiben kezdték el, s amely bontás ellen már nemzetközi szervezetek is tiltakoznak

Népszabadság * Rózsa Mihály * 2008. február 22.

Tordai Péter cégének építkezése tovább folytatódik. Korábbi cikkünkben már említtettük, hogy a Síp utca 8. és 10. szám alatt márciustól kezdődnek a Herzl Passage luxusingatlan-együttes kivitelezési munkálatai. A Mazsihisz vezetősége nehezményezi a Dohány utcai zsinagóga mellé tervezett komplexum megépítését.