Forrás: Népszava

Tizedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Nyári Fesztivált; az augusztus 25-én kezdődő, rendhagyó módon két hétig tartó eseményen ötvenkilenc különféle színházi előadással, mozifilmekkel, koncertekkel, kiállításokkal várják az érdeklődőket – közölte Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója csütörtökön, Budapesten. A jubileumi rendezvényen számos művészeti ágban mutatkozik meg a zsidó kultúra – mondta a sajtótájékoztatón az ügyvezető igazgató.

A nyitóesten a Rumbach Sebestyén utcai Zsinagógában lép fel az először Magyarországra látogató, oslói születésű Bente Kahan énekes-előadóművész, a Wroclawi White Storch zsinagóga igazgatója, a város zsidó hitközségének gyermekkórusával. A 100 tagú Cigányzenekar Szentpéteri Csilla zongoraművész vendégszereplésével a Dohány utcai Zsinagógában ad koncertet augusztus 27-én. Szintén a Dohány utcai templom ad otthont a nemzetközi kántorkoncertnek, amelyen részt vesz Itzhak Meir Helfgot.

A fesztivál újdonságai közé tartozik az augusztus 26-án megrendezendő, egész napos ifjúsági programsorozat, amelyen fellép Shlomo Artzi, Izrael egyik legnépszerűbb könnyűzenei előadója. A Néprajzi Múzeumban hóra-táncbemutatót és különféle ifjúsági programokat tartanak, bemutatkozik Keren Hanan zongoraművész, a Gólem Színház, valamint a Hagesher együttes, amely a tradicionális zsidó zenét ötvözi a dzsessz, a hip-hop és a raggie elemeivel.

A klezmer zene kedvelőit a Budapest Klezmer Band és a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band koncertje várja a Dohány utcában, szeptember 2-án. A nyári eseményen évfordulókról is megemlékeznek: a 125 éve született Kálmán Imre tiszteletére operett-estet tartanak, Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából a zeneszerző népszerű műveiből összeállított műsort adnak elő.

A 100 éves magyar kabaré tiszteletére olyan szerzők műveiből mutatnak be részleteket, mint Márkus Alfréd, Gábor Andor, Karinthy Frigyes és Tabi László. A filmes programoknak ezúttal is az Örökmozgó Filmmúzeum lesz a helyszíne, a moziban két rövid dokumentumfilmet, egy játékfilmet és egy dokumentumfilmet vetítenek.

MTI

Comments are closed.