Forrás: MNO

2007. április 4. 17:20

MNO

Fáklyás felvonulással emlékeznek a holokauszt áldozataira a budapesti Élet Menetén, amelyet április 15-én a Dohány utcai zsinagógánál tartanak – áll az alapítvány az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Az emlékezést Az Élet Menete Alapítvány, a Páva utcai Holokauszt és Dokumentációs Központ, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Miniszterelnöki Hivatal, Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala, civil szervezetek, zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek közösen szervezik.

Idén a holokauszt magyarországi emléknapja és a Jom Hasoá, a holokauszt nemzetközi emléknapja egyaránt április 16-ra esik – áll a közleményben. A budapesti fáklyás menet április 15-én, vasárnap 18 órakor indul a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont elől, majd az emlékezők a Dohány utcai zsinagóga udvarához vonulnak az Emmánuel Emlékfáig, hogy emlékezzenek azokra, akiket a nyilasok Budapest utcáin gyilkoltak meg 1944-45-ben.

Az emlékműnél beszédet mond Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Warren L. Miller az Egyesült Államok elnökének különmegbízottja, Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ Jeruzsálemi Igazgatója, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója, Kardos Péter főrabbi, Vámos Miklós író, Fekete László főkántor. Az emlékezésen közreműködik Gerendás Péter, Heilig Gábor, Somló Tamás és a Pannónia Klezmer Band.

Másnap, április 16-án Lengyelországban, Auschwitz-Birkenauban tartják meg a náci népirtás hatmillió áldozatának emlékére az Élet Menetét. A résztvevők gyalog teszik meg a három kilométeres távolságot, a “halottak útját”, a volt náci koncentrációs tábor, Auschwitz és az egykori legnagyobb náci megsemmisítő tábor, Auschwitz-II-Birkenau között.

A kezdetben kétévente tartott zarándoklatot 1996 óta évente rendezik. A 2005-ben tartott Élet Menetén mintegy húszezren sereglettek össze – részt vett rajtan Ariel Saron akkori izraeli kormányfő is. Magyarországot többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miniszterek, pártelnökök, országgyűlési képviselők, művészek képviselték.

(MTI)

Comments are closed.