Forrás: Népszava

Az elnökhelyettesek és alelnökök feladatköre, az ügyvivői rendszer létrehozása, valamint a reformok további menetrendjével kapcsolatos politikai vita is terítékre kerülhet az MSZP elnökségének ma záruló, kétnapos tanácskozásán. Gyurcsány Ferenc pártelnök célja: összerázni az új csapatot.

A noszvaji kastélyszállóba vette be magát tegnap este a Magyar Szocialista Párt új elnöksége. Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfő kétnapos „összerázó” tréningre hívta a múlt hét végi kongresszuson megválasztott testület tagjait. (Hasonló „ott alvós” tanácskozásokat a miniszterelnök gyakran szervez a kormány tagjainak is.)

A napirendre kerülő kérdések közül a legfontosabb, miképpen osztják meg a párt vezetés-irányítási feladatait Gyurcsány két helyettese, Juhász Ferenc és Szekeres Imre között. Szekeres korábban azt mondta, hogy kettejük között olyan munkamegosztás valószínű, mint egy vállalatnál a stratégiai és a termelési igazgató között. Ennek azonban némileg ellentmond, hogy miután megalakult az elnökség a kongresszus után, Gyurcsány Juhászt (vagyis a „termelési igazgatót”) jelölte ki első számú helyettesének. Az ő feladata lesz, hogy 2009-re modernizálja, dinamizálja a párt szervezeteit, amihez erőteljes pártépítési kampány kell. A pártépítésben Juhász segítséget kaphat majd Kiss Péter alelnöktől, aki várhatóan a párt társadalmi kapcsolatai bővítésének, a civil szférával való együttműködésének is tevékeny részese lesz. Értesüléseink szerint az elnökség tagjai közötti feladat- és munkamegosztás igazodik a parlamenti, illetve kormányzati szakpolitikai megbízatásukhoz. Így például várhatóan Gráf József miniszter foglalkozik majd az agrár- és vidékfejlesztéssel, Lamperth Mónika az önkormányzati reformmal, Herczog Edit az uniós kapcsolatokkal, míg Veres János a fejlesztéspolitikával. A pártelnök azt már korábban közölte, hogy Hiller István alelnökre hárul a párt hosszú távú programjának megalkotásával foglalkozó munkacsoport vezetése.

Az elnökség ma dönt arról is, hogy milyen gyakorisággal hívják össze a megyei elnökök, illetve más testületek tanácskozásait. Forrásaink szerint a kormányfő az eddiginél is erő­tel­je­seb­ben támaszkodik majd a párt középvezetőire, közülük többen „elnökségi” feladatot is kaphatnak, ha létrehozzák (visszaállítják) a pártban korábban már működő ügyvivői rendszert. Az ügyvivők egy-egy konkrét feladat megoldására kapnak megbízást és az elnökségnek számolnak be. Várhatóan kineveznek egy pártigazgatót is, aki a párt apparátusának operatív irányítását végzi majd. A tanácskozáson várhatóan politikai vitát is folytatnak majd az elnökség tagjai a kormány által tervezett reformok ütemezéséről, illetve az elnökség-frakció-kormány viszonyrendszeréről. Arról, hogy a párt ne csak „megrendelője” legyen a kormányzati politikának, hanem – ahogy a kormányfő azt már korábban több belső tanácskozáson is kifejtette – a vezetés vállaljon a jövőben nagyobb szerepet a reformintézkedések társadalmi elfogadtatásában.

Cs. R.

Keretes cikkek

Árpádsáv és Elvis

Az ország demokratikus többsége számára az árpádsávos zászló a nemzetiszocialisták jelképe, amely alatt több százezer zsidót hurcoltak el Auschwitzba. Az, hogy ez a zászló feltűnik a Fidesz rendezvényein, az emberek többsége számára azt jelenti, hogy a Fidesz érdekközösséget vállal a szélsőjobboldali antiszemita erőkkel – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a londoni Timesban tegnap megjelent interjújában. A kormányfő szerint soha nem volt az országban annyi antiszemita megjegyzés, mint az őszi események óta. A miniszterelnök politikusi imázsának építéséről faggatózó kérdés kapcsán azt mondta, ő – ellentétben Orbán Viktorral – nem foglalkozik azzal, miként „kívánatos” megjelennie. Orbán viszont frizurát és öltözködési stílust váltott, hogy többnek látsszon másoknál. Sokan ma azt tartják róla, hogy olyan, mint egy vidéki Elvis-hasonmás. De még így sem sikerült megnyernie a választásokat – fogalmazott a kormányfő.

Csík Rita

Comments are closed.