Forrás: hirszerzo.hu

Boross Péter a Magyar Nemzetet és Orbán Viktort szidja a Népszabadságban

Hírszerző információ 2007. január 20. 09:30

A Magyar Nemzet „mélyen megalázta” Schmidt Máriát. A lap módszere a volt kormányfőt az ötvenes évekre emlékezteti. Orbán Viktornak meg kellett volna szólalnia az ügyben. A Fidesz radikalizálódik, „mámoros és torz kitaszítási hajlam” jellemző a pártra. Boross Péter minden korábbinál keményebben nekimegy a Fidesznek.

Lehet vitatni Schmidt Mária munkásságát, de a Magyar Nemzet „mélyen megalázta” őt – nyilatkozta a szombati Népszabadságnak Boross Péter volt miniszterelnök. Borosst a módszer, melyet a lap alkalmazott, az ötvenes évekre emlékezteti. „Jellemző a cikket közlő és az arról tudó döntéshozókra, hogy most lapulnak, és kikerülő nyilatkozatokat tesznek.”

Szerinte Schmidt Orbán iránti lojalitásához nem férhetett kétség: a vele történtek arra utalnak, hogy nagyobb a jelentősége a személyének, mint azt sokan gondolták. Szerinte Orbán Viktor tudott a cikk megjelenéséről; a lap ezzel „átlépett egy határt, rossz emlékeket keltve a legtöbb, valóban konzervatív emberben”. Boross szerint tanulságos, hogy Orbán nem szólal meg az ügyben.

A volt miniszterelnök szerint hiteles lap ilyet nem tett volna. Boross a Magyar Nemzet kritikáján túl a Fidesznek is nekimegy. „Sajnálattal veszem tudomásul, hogy a maga mellett senkit meg nem tűrő Fidesz radikális irányba indult el.”

Dávid Ibolya árnyéka

Boross kevés esélyt lát arra, hogy a Fidesz visszataláljon 1997-98-as önmagához, amikor még tudott bárkinek is partnere lenni. Előfordul, hogy a fiatalon magas pozícióba került politikusok nézetrendszere negyven- és ötvenéves koruk között megváltozik. Tisza Kálmán így lett Deák-párti, de ellenpélda Imrédy Béla esete. „Orbán Viktor elvileg mindkét utat választhatná, de attól tartok, nem lesz képes visszajönni a radikális mezőből.”

(Imrédy a Magyar Nemzeti Bank mérsékelt elnökéből lett fajvédő politikus. Miniszterelnöksége alatt fogadták el az első zsidótörvényt, és ő nyújtotta be a második zsidótörvényt. Később a szélsőjobboldali Magyar Élet Mozgalmat szervezte – a szerk.)

A Fideszt Boross továbbá úgy jellemzi, mint amelyre „mámoros és torz kitaszítási hajlam” jellemző. „Ha elfogadnák, hogy rajtuk kívül mindenki, aki itt él, szintén magyar, akkor nem lenne rossz a változás.”

Boross, bár 1998 és 2002 között Orbán tanácsadója volt, az elmúlt években élesen szembefordult Orbánnal és pártjával. A legutóbbi országgyűlési választásokon többször kritizálta a Fideszt, amiért az kampányában az MDF-et támadta. Dávid Ibolyáról tavaly azt mondta: „végre egy férfi a politikai közéletben, aki bírja az ütleget”.

(Népszabadság/Hírszerző)

Comments are closed.