A zsidó kultúra újjáélesztését és megvédését is választási programjának zászlajára tûzi az MDF fõpolgármester-jelöltje; errõl maga Katona Kálmán nyilatkozott azt követõen, hogy a Sófár Egyesület meghívására sétát tett vasárnap a régi pesti zsidónegyed területén, a VII. kerületben. Fel kell támasztani a zsidó kulturális egységet, meg kell menteni a városnegyed tömbrehabilitációja elõl azokat a házakat, üzleteket, szórakozó- és közösségi helyeket, amelyek az élõ zsidó kultúrát képviselik – mondta Katona Kálmán a sétát követõ sajtótájékoztatóján, a Blaha Lujza téri MDF-sátor Oxigén kávézójában.

Hozzátette: pozitív diszkriminációt kell alkalmazni, megfelelõ ösztönzõ rendszert kell kidolgozni a kulturális értékek és az idegenforgalom szempontjából is gazdag kerület újonnan megválasztandó képviselõ-testületének.

Az MDF fõpolgármester-jelöltje úgy fogalmazott, a “zöldebb Budapest” programja mellett a zsidónegyed megmentését is szorgalmazza. Seres Attila, a Sófár Egyesület elnöke azt mondta: nem a múltunkat, a jövõnket kell megvédeni, azt a zsidó életformát, értéket, amelyet a “pesti zsidó háromszögben” élõ emberek képviselnek. Hozzátette: a Dohány, a Rumbach Sebestyén és a Kazinczy utcai zsinagóga által határolt háromszögben élõ emberek több mint 20 százaléka zsidó, és itt a XIX. századtól a második világháborúig Európában egyedülálló közösség élt.

Az egyesületi elnök sajnálatát fejezte ki, hogy a kerületben végbemenõ rehabilitációk miatt hagyományos boltok, épületek és közösségek tûnnek el. Seres Attila megjegyezte, mivel “a zsidóság nem jobb- vagy baloldali, és nem is liberális szervezet”, a három legesélyesebb fõpolgármester-jelöltet meghívta egy-egy sétára a kerületbe, hogy ne az újságokból értesüljenek a problémákról. Mint elmondta, Demszky Gábor fõpolgármester és a Fidesz által is támogatott független jelölt, Tarlós István idõhiányra hivatkozva nem fogadta el az invitálást.

(Forrás: MTI)

One Response to “Katona Kálmán tenni kíván a régi pesti zsidónegyed megmentéséért”

  1. sofar

    Ez a híradás egy kissé elnagyolt, többek között a tőlem idézett mondat pontosan így hangzott: “a zsidónegyed se nem jobboldali, se nem baloldali, se nem liberális”. Így talán több értelme van… 🙂