Forrás: Heti Válasz

6. évfolyam 1. szám, 2006.01.05.

Az idei év a választások esztendeje lesz – a tavaszt a kampány, a nyarat az új kormány megalakulása, az őszt pedig az önkormányzati választások határozzák meg. De nem csak a közéletben választhatunk. A Bartók- és Mozart-emlékév gazdag kulturális kínálatot ígér, nyáron Budapestre érkeznek az úszófenomének, októberben pedig, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján Magyarországra figyel a világ.

Az egész esztendőt a választások uralják, minden politikai színezetet kap az utak burkolatától a családi támogatásokig. A kampány két markáns politikai egyéniség, két, egymástól eltérő értékrendű és stílusú politikus, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor versengése lesz.

A célvonalat január közepén húzza meg Sólyom László köztársasági elnök, ekkor jelenti be a két forduló időpontját. Az országgyűlési választásokat az alkotmány szerint 2006 áprilisában vagy májusában kell tartani, Sólyom László a pártokkal való konzultáció nélkül határoz a pontos dátumról. (A Horn- és az Orbán-kormányt májusban választottuk, a Medgyessy-kabinet felállása előtt áprilisban volt mindkét forduló.) Színezheti a képet, hogy idén először az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, de külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is szavazhatnak a külképviseleteken, konzulátusokon.

A választások tétje különösen nagy, mivel a következő kormányra várnak azok a megszorító intézkedések, amelyek nélkül Magyarország nem csatlakozhat az euróövezethez. A maastrichti követelményekkel magyarázható a 2006-os költségvetés kétarcúsága is: miközben a kormány széles társadalmi rétegeknek tesz gesztusokat, azok fedezetét legalább részben a szociális intézményekben élő, a társadalom legrászorultabb tagjain spórolja meg.

Tavasszal valóságos átadási láz veszi kezdetét. A kormány 800 kilométeres választási autópálya-építési ígérete tarthatatlannak bizonyul, ám míg 2003-ban 9 kilométert, 2004-ben 37, 2005-ben 82 kilométert adtak át, 2006-ban 252 kilométernél vághatják át a szalagot – ha sikerül tartani a menetrendet. A nagyságrendet érzékelteti, hogy a rendszerváltásig az egész országban mindössze 257 kilométer autópálya épült.

2006-ban az M5-ös az országhatárig ér majd, az év végéig az M3-ason Nyíregyházáig, illetve Debrecenig lehet autózni. Még a választások előtt sztráda vezet a fővárosból Dunaújvárosig, a majdan Pécsig vezető M6-os részeként. A Nemzeti Színház, a Millenáris vagy a Terror Háza átadásához mérhető kulturális épületek elkészültére nem számíthatunk.

Hangulatjavító intézkedések egész sora várható, a kormány bőkezűen osztogat, ám az unió pénzügyi szigora miatt a juttatások gyakran csak átcsoportosítások – a kabinet itt ad, másutt viszont elvesz. Januártól jár az újszülötteknek a 40 ezer forintos babakötvény, amelyhez 18 év múlva juthatnak hozzá az érintettek. Az év elejétől a magas jövedelmű és a minimálbér környékén kereső szülők gyermekei számára jelentősen emelkedik a családi pótlék – a korábbi segélykeret és a családi adókedvezmények terhére. Az intézkedés vesztesei a nagycsaládosok és a szegények. Ezt ellensúlyozandó, januártól az alsó tagozatos rászoruló gyermekek ingyen étkezhetnek az iskolában. Júliustól jelentősen növelik a rendszeres szociális segélyt, melynek mértéke egy kétgyermekes családnál 81 ezer forint lesz – ha egyik szülő sem dolgozik.

A kormány intézkedések sorával igyekszik elnyerni a nyugdíjasok támogatását is. A 75 évnél idősebb egyedülállók segélyét 33 590 forintra, a minimálnyugdíj 130 százalékára emelik. Már tavaly úgy módosították a jogszabályokat, hogy a 13. havi nyugdíj első felét már a választások előtt, márciusban folyósíthassák. Januártól 10 százalékkal emelik azoknak az özvegyi nyugdíját, akikről a korábbi intézkedéseknél a Medgyessy-kormány elfeledkezett.

Hazai események

JANUÁR 27.: A százéves Szépművészeti Múzeumban El Greco, Velázquez, Goya – Öt évszázad spanyol festészetének remekművei címmel nyílik kiállítás.

FEBRUÁR: Megkezdődik a parlament tavaszi ülésszaka.

MÁRCIUS: Sigismundus – Rex Imperator – Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában címmel monumentális tárlat nyílik a Szépművészeti Múzeumban. A genfi nemzetközi autókiállításon mutatják be hivatalosan a Suzuki új, decemberben Esztergomban gyártani kezdett SX4 autóját, ezután kezdődik el az európai értékesítés.

MÁRCIUS 17.: Magyar Vadak címmel nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában egyebek között Berény Róbert, Czóbel Béla és Perlrott Csaba Vilmos festményeiből.

MÁRCIUS 24.: A Bartók-emlékév nyitórendezvényén Kocsis Zoltán vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat.

ÁPRILIS: Országgyűlési választásokat rendeznek, a pontos időpontot január kezepén jelenti be a köztársasági elnök, az alkotmány szerint áprilisi vagy májusi dátumot tűzhet ki.

ÁPRILIS 16.: Húsvét vasárnapja.

MÁJUS 16.: Lejár Polt Péter legfőbb ügyész mandátuma.

Polt Péter mandátuma lejár – Tavasszal lejár az Orbánkormány idején hat évre választott Polt Péter legfőbb ügyész mandátuma. A szocialista-szabad demokrata többség élesen támadta személyét, sorban leszavazták a parlamentben, ám az Alkotmánybíróság szerint a legfőbb ügyészt az Országgyűlés sem távolíthatja el idő előtt hivatalából. Polt Péter megbízatása május 16-án ér véget, utódját a köztársasági elnök jelöli. Sólyom László már jelezte, hogy a pártokkal való egyeztetés nélkül kíván élni ezzel a jogával. Nem tudni, vajon ebben a ciklusban sor kerül-e minderre, vagy a feladat a következő parlamentre marad.

JÚNIUS: Rembrandt-kiállítás kezdődik a Szépművészeti Múzeumban.

JÚNIUS 4.: Pünkösd. JÚLIUS 13.: A budakalászi öttusa Európa-bajnokság nyitónapja.

JÚLIUS 21.: Az 1456-os nándorfehérvári diadal 550. évfordulója.

JÚLIUS 27.: Megkezdődik a magyarországi úszó Európa-bajnokság.

Úszó Eb Budapesten – JÚLIUS 26. ÉS AUGUSZTUS 6. között Magyarország rendezi a 28. úszó, műugró, műúszó és nyílt vízi Európa-bajnokságot. A helyszín még nem készült el, pedig 2002-ben a magyar szövetség a legkorszerűbb fedett uszoda felépítésére vonatkozó kormánygaranciával pályázott a felnőtt Eb-re. Ezt azonban a Draskovits-csomag részeként visszavonták. Mentsük a menthetőt indíttatásból kezdődött meg a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda bővítése a Széchy Tamás nevét viselő komplexummal. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség és az Eb szervezőbizottságának elnöke hármas sikerért szorít: időben készüljön el a nélkülözhetetlen toronyugró-, valamint a tízpályás nagymedence és a legalább nyolcezer néző elhelyezését biztosító tribün; a fővárosban és Balatonalmádiban, a hosszútávúszás színhelyén egyaránt tökéletes legyen a rendezés; remekeljenek a magyar úszók. Az úszók felkészítése zavartalan. A világbajnok Cseh László sorra dönti a rekordokat, az olimpiai bajnok Kovács Ágnes újra csatasorba állt, az athéni olimpiai második Gyurta Dániel végre betölti a 16. életévét, így már Európa-bajnokságon is indulhat.

OKTÓBER: Önkormányzati és kisebbségi képviselőket választunk.

Önkormányzati voksolás – Az alkotmány szerint 2006 októberében kell megrendezni az önkormányzati és a kisebbségi önkormányzati választásokat. A kampány időszaka korlátozza a nyáron megalakuló új kormány mozgásterét. A választás egyfordulós, amelynek során mintegy 3100 polgármestert választunk. Noha a választások éles politikai küzdelmet ígérnek, várható, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a jelöltek döntő többsége – 2700-3800 fő – függetlenként indul. A választások egyik jelentős tétje, hogy a nagyvárosokban régóta regnáló polgármesterek [Demszky Gábor (SZDSZ) – Budapest, Kósa Lajos (Fidesz) – Debrecen, Balogh József (MSZP) – Győr, Warvasovszky Tihamér (MSZP) – Székesfehérvár] meg tudják- e őrizni pozíciójukat.

OKTÓBER 23.: A forradalom 50. évfordulója.

A forradalom ötvenedik évfordulója – A kormány a forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából az idei esztendőt 56-os emlékévnek nyilvánította. A Felvonulási téren felavatják a nagy vitát kiváltó 56-os emlékművet. A Magyar Tudományos Akadémia és a Terror Háza is konferenciát rendez. A Miniszterelnöki Hivatal pályázatot írt ki irodalmi művek, kiállítások, illetve köztéri alkotások létrehozására. A fideszes Szájer József kezdeményezésére az évforduló alkalmából az Európai Parlamentben is magyar évet, illetve megemlékezéseket tartanak. Polgári értelmiségiek után Gyurcsány Ferenc kormányfő is magyarországi látogatásra hívta George Bush amerikai elnököt. Október 23-ára tervezik Andy Vajna új 56-os filmjének bemutatóját, amely a melbourne-i olimpián a szovjeteket legyőző magyar vízilabda-válogatott szemszögéből láttatja a forradalom eseményeit. Elkészül Claudia Kovacs Lyukas zászló című dokumentumfilmje és a Szex és más semmi című alkotással debütáló Goda Krisztina rendező hivatalos, államilag támogatott 1956-os nagyjátékfilmje.

DECEMBER: Van Gogh művészetét bemutató tárlat nyílik a Szépművészeti Múzeumban.

Kulturális események

Bartók-emlékév és Mozart-jubileum

Az idei év kulturális eseményei közül hazai szempontból legfontosabbak a Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából szerveződő rendezvények. A programsorozatot Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye nyitja március 24-én a Nemzeti Hangversenyteremben. A koncerten az I. hegedűverseny, a III. zongoraverseny és a Concerto csendül fel, a hegedűszólót Kelemen Barnabás, a zongoraszólót Ránki Dezső játssza. A Bartók-emlékévhez kötődően országszerte számtalan zenei, táncművészeti és zenetudományi előadást, programot szerveznek. A kulturális tárca a 2006-os költségvetésből kétszázmillió forintot szán a rendezvényekre, ezt az összeget más minisztériumok, a főváros, a nemzeti kulturális alapprogram és magánszponzorok forrásai egészítik ki. A tervek szerint megújul a Bartók-emlékház, átadják a rákoshegyi Bartók Zeneházat, és új CD-összkiadás indul. A jubileum tiszteletére a szeptemberi, Liszt Ferencről elnevezett nemzetközi zongoraverseny neve az idén Liszt-Bartókra módosul.

Ugyanakkor nemcsak Bartók születésének 125., hanem Wolfgang Amadeus Mozart születésének 250. évfordulóját is ünnepli a világ 2006-ban. E két évforduló jegyében telik egyebek mellett március 17. és április 2. között a Budapesti Tavaszi Fesztivál is, melyre a hazai sztárok mellett számos külföldi előadóművészt és együttest várnak. Fellép például a Royal Philharmonic Orchestra, a Mozarteum Orchester Salzburg, a Béjart Ballet Lausanne, Maxim Vengerov, Daniel Barenboim, Jandó Jenő, az Accademia de Santa Cecilia Zenekara, a Bartók vonósnégyes, a Stuttgarti Kamarakórus és a Danubia Szimfonikus Zenekar.

A Szépművészeti Múzeum centenáriuma

Idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját a Szépművészeti Múzeum, s ebből az alkalomból nagyszabású tárlatokkal várják a látohatókat. Január 27-én El Greco, Velázquez, Goya – Öt évszázad spanyol festészetének remekművei címmel nyílik kiállítás, melyet márciusban a Sigismundus – Rex Imperator – Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában című monumentális tárlat követ. Ezen több mint háromszázötven műalkotás szerepel majd a világ mintegy száz múzeumából, könyvtárából és egyházi kincstárából. Júniusban Rembrandt 400 címmel – a festő születésének évfordulója alkalmából – túlnyomórészt grafikai műveket állítanak ki. A Géniuszok és remekművek kamarakiállítás-sorozat további bemutatóira a firenzei Palazzo Pittiből Tiziano Szürke szemű férfi képmása című művét várják, s a tárlatokon látható lesz egy-egy Picasso-, Cranach-, Caravaggio- és Klimt-alkotás is. Decemberben, a centenáriumi év zárásaként Van Gogh művészetét bemutató tárlat nyílik, melyre a világ legjelentősebb múzeumaiból kölcsönöz műveket az addigra kívül-belül megújult Szépművészeti Múzeum.

A „magyar Vadak”

Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig (1904-1914) címmel nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában március 17-én. A XX. század elejének francia- magyar kapcsolatában is kiemelkedő szerepet játszik az a Henri Matisse körül gyülekező modern festőcsoport, amelyet egykori gúnyos jelzőjük nyomán világszerte azóta is Fauve-oknak, azaz Vadaknak neveznek. Az 1905-1906 körül formálódó mozgalom nagy hatással volt a magyar művészek fiatal nemzedékére: többen Matisse közvetlen tanítványai voltak, mások pedig rendszeresen kiállítottak a híres párizsi Őszi szalonon a Vadak festőivel együtt. Hazatérve nemcsak a nagybányai művésztelep, hanem a budapesti művészeti élet szellemiségének átalakítására is kísérletet tettek, s sikerült új fejezetet nyitniuk a magyar művészet történetében. A Nemzeti Galéria szervezésében 2006. március 17-től június 20-ig látható az a kiállítás, amelyen a „magyar Vadak”, Czóbel Béla, Bornemisza Géza, Perlrott Csaba Vilmos, Márffy Ödön, Berény Róbert és társaik festészeti és grafikai munkásságának legszebb példái szerepelnek. A magyar anyag mellett egy kisebb kollekciónyi eredeti francia alkotás, Matisse, Derain, Vlaminck, Dufy, Puy, Valtat művei is helyet kapnak. A kiállítást 2007-ben várhatóan Franciaországban is bemutatják.

Külföldi események

OLASZORSZÁG

TORINÓBAN február 10. és 26. között rendezik a XX. téli olimpiát. Magyar részről Európa-bajnok műkorcsolyázónőnket, Sebestyén Júliát tartják éremesélyesnek, a Hoffmann Nóra és Elek Attila jégtánckettőst az első húsz közé várják.

ÁPRILIS 9-ÉN PARLAMENTI VÁLASZTÁSOKAT tartanak Olaszországban. A közvélemény-kutatási adatok szerint Romano Prodi baloldali pártszövetsége hajszálnyival vezet a kormányzó jobbközép erők előtt. Berlusconinak rossz jel, hogy a nyáron tartott részleges helyhatósági választásokon a baloldal jelentős sikereket ért el.

CSEHORSZÁG

JÚNIUS VÉGÉN CSEHORSZÁGBAN parlamenti választásokat tartanak. A szociáldemokrata kormány válsága miatt jó eséllyel indulnak a jobboldali pártok, amelyek két törvényhozási választási vereség után revánsot vehetnek. A szociáldemokraták javítottak népszerűségi mutatóikon, amióta Jirí Paroubek a kormányfő. Elképzelhető az is, hogy a választások idejére kiegyenlítődnek az erőviszonyok, és a németországihoz hasonló patthelyzet alakul ki. A szociáldemokraták valószínűleg csak a kommunistákkal tudnának győzni, de aligha vállalnak nyílt együttműködést az egykori állampárt utódszervezetével.

NAGY-BRITANNIA

TONY BLAIR a tervek szerint 2008 vége felé – a parlamenti választások előtt egy-másfél évvel – adná át a miniszterelnöki tisztséget pénzügyminiszterének, Gordon Brownnak. Lapértesülések szerint viszont már 2006-ban bekövetkezhet a kormányfőcsere.

NÉMETORSZÁG

XVI. BENEDEK PÁPA 2006 szeptemberében ismét ellátogat hazájába, Németországba. A katolikus egyházfőt még tavaly nyáron meghívta magyarországi látogatásra Mádl Ferenc köztársasági elnök. A Szentföldre is várják a pápát, aki 2005-ben a Vatikánban tárgyaló izraeli és palesztin vezetőktől is meghívást kapott.

JÚNIUS 9-TŐL JÚLIUS 9-IG RENDEZIK MEG Németországban a labdarúgó-világbajnokságot. A rendezők minden idők leglátványosabb világbajnoki nyitógálájára készülnek, amelyre rendhagyó módon egy nappal a mérkőzések kezdete előtt, június 8-án kerül sor.

AUSZTRIA

Az első fél évben Ausztria, az év második felében Finnország tölti be az unió soros elnöki tisztét. Az osztrák elnökség fontosnak tartja, hogy előrelépjenek az uniós alkotmány ügyében. A brit elnökség alatt is kiemelt témaként kezelt környezetvédelem ügyét a finnek és az osztrákok is elsőrendű kérdésnek tekintik. 2006 fontos feladatai között szerepel még, hogy az Európai Unió délkeleti és keleti bővítéséről egységes álláspont alakuljon ki. Az osztrák és finn elnökség idejére esik a Horvátországgal és Törökországgal megkezdett csatlakozási tárgyalások érdemi szakasza.

FEHÉROROSZORSZÁG

MÁRCIUS 19-ÉN ELNÖKVÁLASZTÁST tartanak Fehéroroszországban. A volt szovjet tagköztársaságot 1994 óta irányító Alekszander Lukasenko korábban népszavazással módosíttatta az alkotmányt. Ennek értelmében többször is újraválasztható. Az ellenzék az ukrajnai narancsos forradalomhoz hasonló győzelemre készül.

PALESZTINA

JANUÁR 25-én parlamenti választásokat tartanak a palesztin területeken. Az izraeli börtönben büntetését töltő Marvan Barguti a Fatah mozgalom listavezetője lesz. Ha sikerül megőrizni az egységet, a Fatahnak jó esélye van a másik nagy palesztin politikai erő, a Hamasz legyőzésére.

IRAK

DONALD RUMSFELD amerikai védelmi miniszter december 23-án bejelentette, hogy 2006 tavaszáig 7500 amerikai katonát vonnak ki Irakból. A tüntetések hatására várhatóan egységkormány alakul majd, a december 15-i parlamenti választáson győztes vallásos síita pártok bevonják a tárgyalásokba a szunnita pártokat is. Az elhúzódó tárgyalások miatt a kormány valószínűleg csak az év második felében alakul meg.

IZRAEL

Izraelben március 28-ra írták ki a választásokat. Ennek nagy esélyese Ariel Saron miniszterelnök újonnan alakított Kadima (Előre) pártja, amely fő céljának a palesztinokkal való békekötést, Izrael végleges határainak kialakítását tartja.

EGYESÜLT ÁLLAMOK

November 7-én tartják a kétévente esedékes részleges szenátusi és képviselőházi választásokat az Egyesült Államokban. A szenátus egyharmadnyi részéről és az új képviselőházi tagokról döntenek a választók. Jelenleg mind a képviselőházban, mind a szenátusban a kormányzó republikánusok vannak többségben, de Bush elnök népszerűségének csökkenése a választási eredményekben is megmutatkozhat.

Comments are closed.