Forrás: Népszava

A dél-lengyelországi Birkenauban, az egykori auschwitzi megsemmisítőtábor helyszínén tegnap a fő ünnepséggel befejezedött az Élet menetének központi megemlékezése. Az elsőként felszólaló Ariel Saron izraeli kormányfő felszólította a holokauszt-emlékgyűlés résztvevőit: emlékezzenek arra, hogy a világ hallgatott, amikor hatmilló zsidót megöltek.

A múltra való emlékezés és emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc kormányfő is a volt kényszermunka- és megsemmisítő táborban, ahol a holokauszt emléknapja alkalmából több mint ötven ország képviselőinek részvételével nemzetközi megemlékezést tartanak. A 18. számú – a magyar – barakknál elmondott beszédében a miniszterelnök kijelentette: nem felejtjük el, és másoknak sem engedjük, hogy el akarják feledtetni velünk a holokauszt tragédiáját.

A 18. számú barakknál tartott ünnepség a Pannónia Klezmer Band előadásában a Schindler listája című számmal kezdődött, majd Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora mondott gyászimát. A miniszterelnök és az Országgyűlés alelnökének beszéde után Gerendás Péter a holokauszt áldozatainak emléket állító új albumán, a Mementón is szereplő Jiddise Máme című dalt adta elő, majd Forgács jános zsidó túlélő emlékezett vissza a vészterhes időkre. Gálvölgyi János színművész felolvasta Székhelyi Józsefnek, az Élet Menete Alapítvány egyik létrehozójának levelét, majd Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója és David Admon, Izrael magyarországi nagykövete mondott beszédet.

David Admon hangsúlyozta: a fajgyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus terjedésének megállítására csak akkor van esélye a felvilágosult, demokratikus világnak, ha a múltat vállalja és jelentőségét megérti. Az áldozatok emlékére Gyurcsány Ferenc, Mandur László, Hárs Gábor parlamenti képviselő, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Kótai Aladár, az ózdi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány egyik alapítója mécseseket gyújtott. Radnóti Zoltán rabbi beszédét zsidó halotti ima, a közös kaddis követte.

Az Élet menetében több mint 1800 magyar zarándok vesz részt. Az MSZP és az SZDSZ elnöki szinten, a Fidesz-MPSZ és az MDF három-három parlamenti képviselővel képviseltette magát.

Idén 14. alkalommal gyűltek össze az auschwitz-birkenaui táborban a világ minden részéről érkezett fiatalok, túlélők, akik ezúttal Marek Belka lengyel és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök vezetésével gyalog tették meg az auschwitzi tábort a birkenauitól elválasztó több mint három kilométeres utat.

Comments are closed.