Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 12. 10:00

A büntető törvénykönyv vonatkozhat arra a “zsidó adatbázisra”, amely jelenleg elérhető az interneten – közölte az adatvédelmi biztos egy kedd reggeli televíziós műsorban.

“A jelenlegi adatbázisra teljes egészében vonatkozhat a büntető törvénykönyv” – jelentette ki Péterfalvi Attila a Magyar Televízió Nap-Kelte című műsorában a matula.hu internetes portál  adatbázisáról.

A világhálón megjelenő magazin olyan szolgáltatást működtet Internetes Zsidó Adatbázis elnevezéssel, amely egy név begépelése után kiírja, hogy az adott ember zsidó-e. “Az Internet Zsidó Database egy gép, amelynek segítségével bárki megtudhatja, hogy egy élő magyar közszereplő zsidó-e. Az számít zsidónak, aki szerintünk az. Az számít közszereplőnek, aki szerintünk az” – olvasható a honlapon.

Az adatvédelmi biztos a keddi interjúban arra a kérdésre, miért nem jelenti fel az internetes oldalt, azt válaszolta: “az ombudsman nem arra való, hogy feljelentgető legyen, bárki büntetőjogi feljelentést tehet (az oldalra).”

“Nem szeretném, ha így összemosódna az ombudsmannak a szerepe, nem lenne jó dolog, ha feljelentgető lenne” – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a feljelentés intézménye is egyfajta “negatív beállítódást nyert, pejoratív dolog lett”.      

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetői hétfőn az MTI-nek nyilatkozva kijelentették: “végtelenül ízléstelennek” tartják az internetes lap szolgáltatását.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv, a  szervezet ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta: a szolgáltatást “olyan, a társadalmi problémákra érzékeny fiatalok csinálják, akiknek még nem nőtt be a fejük lágya”.

A magazin, amely kizárólag e-mailes elérhetőségét közli, az MTI által elektronikus levélben feltett kérdésre, miszerint milyen szempontok szerint állították össze adatbázisukat, szintén e-mailben azt válaszolta: szubjektív szempontok szerint.

Arra a kérdésre, hány név szerepel az adatbázisban, azt a feleletet juttatták el, hogy “ez sajnos szakmai titok, de jó sok”.

Tájékoztattak arról is, hogy a matula mögött semmiféle cég nem áll, azt magánszemélyek működtetik, nevük az általuk jegyzett cikkek alá írva olvasható.

Arra a felvetésre, mi a szolgáltatás célja, azt felelték: “fogalmunk sincs”. Kérdésre válaszolva mindemellett azt is közölték: “remekül szórakozunk” a szolgáltatást bíráló álláspontokon. (MTI)

Comments are closed.