Forrás: NOL

Metrókocsikban láthatók péntektől, egy hónapon át Art Spiegelman: Maus (Egér) című, egy holokauszt-túlélő visszaemlékezései alapján készült képregényének részletei. A „60 év távlatából – 1945/2005” című utazó kiállítást Bozóki András kulturális miniszter nyitotta meg a bemutatót kezdeményező Holokauszt Emlékközpont munkatársaival közösen a Stadionok metrómegállóban, a középső sínpáron álló szerelvényben.A kiállítás keretében a képregényből kiválasztott 15 részlet – a reklámok helyén – a 2-es és a 3-as metróvonalon, 46 szerelvényben látható április elejéig.

„A képregénynek és a kiállítás nem kevésbé meghökkentő helyszínének üzenete azonos: az emberi jó, a művészet és az emberi szörnyűség, vagyis a haláltábor bármilyen formában lehetséges, bárhol, ahol emberek vannak” – mondta a miniszter, miután felolvasott egy részletet a műből. Bozóki András hozzátette, hogy mind a jó, mind pedig a rossz lehetőségét magunkban hordozzuk a metrón és Auschwitzban egyaránt.

Rámutatott arra: a képregény műfajáról Batman és Superman jut eszünkbe, a gyermek világa, a játék, nem pedig a haláltáborok. „De mi van akkor, ha vannak felnőttek, akik nem nőttek fel, akiknek az erőszak, a gyilkosság csak játék? Ez a kérdés Spiegelman Auschwitz-képregényének pokoli humora” – mondta.

A kulturális miniszter úgy vélekedett: a tárlat nagyon hasonlít Kertész Imre Sorstalanság című regényének kifejezésmódjára abban az értelemben, hogy az iszonyat nem huhogó szörnyekkel kezdődik, hanem hétköznapi módon, a rossz banálisan jelentkezik életünkben.

Bozóki kiemelte, hogy „ez egy társadalmi kísérlet is egyúttal”, kíváncsi arra, lesznek-e negatív visszajelzések, vagy egyértelműen pozitívan fogadja majd az utazóközönség a kiállítást. Mint hozzátette, úgy gondolja, a magyar társadalom felnőtt ahhoz, hogy szembenézzen azokkal a problémákkal, amelyek a magyar történelem részét képezik.

A képregény teljes magyar változata január végén jelent meg Magyarországon a Holokauszt Emlékközpont támogatásával. A mintegy háromszáz oldalas kiadvány mindkét eredeti kötetet tartalmazza: 1986-ban megjelent első darabja az 1930-as évektől Auschwitzba deportálásukig, az 1991-ben kiadott második pedig a háború végéig követi nyomon Vladek és Anja Spiegelmann életét.

„60 éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor, 60 éve fejeződött be a második világháború. Ezen a szokatlan metró-tárlaton együtt emlékezünk: magyar állampolgárként, európaiként, emberként” – olvasható a Holokauszt Emlékközpont összegzésében.

(forrás: MTI)

Comments are closed.