Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 15. kedd

Abbász: tényleg vége a háborúnak

‘A háború tényleg véget ért’, jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a ‘The New York Times’-nak adott interjújában. Abbász szerint Ariel Saron izraeli miniszterelnök most ‘új hangnemben beszél’ a palesztinokkal és pozitívan értékelte, hogy pártbeli riválisai ellenállásától függetlenül Saron kitart a gázai kivonulás terve mellett. A palesztin foglyok szabadon bocstását tartja jelenleg Abbasz a legégetőbb problémának. A palesztinok első, 500 foglyot számláló csoportja valószínűleg még e hét vége előtt szabadul, majd további 400 fogoly követi őket. Abbász személyes kérésével, és az izraeli hatóságok korábbi szándékával ellentétben, nem lesz köztük Kaszem Barguti – Marvan Barguti, a fiatal Fatah-nemzedék életfogytiglanra ítélt népszerű vezetőjének fia – miután állítólag kiderült, hogy részt vett egy merénylet végrehajtásában.

Saron miniszterelnök tegnap ismét határozottan kijelentette: a gázai kivonulás és az ottani zsidó települések felszámolása ügyében nem lesz népszavazás és a tervet a megállapított időrend szerint hajtják végre. Az izraeli parlament, a knesszet pénzügyi bizottsága után az alkotmányügyi bizottság is megszavazta a kivonulás és a vele járó kártérítés törvényjavaslatát; a törvénytervezet ezzel jóváhagyásának utolsó szakaszához érkezett. Szerdán szavaznak a knesszet plenáris ülésén, vasárnap pedig a kormány a kivonulás pontos időrendjét határozza meg.

Minél konkrétabban körvonalozódnak a gázai kivonulás tervei, annál hevesebb ellenállást váltanak ki a zsidó telepesek és támogatóik körében. Több ezren, mint a gázai zsidó települések állítólagos ‘állandó lakosai’ fiktív bejelentő-lapokat töltöttek ki, hogy a települések felszámolásánál a helyszínen lehessenek és aktív ellenállást fejthessenek ki. A kivonulást támogató politikusok az utóbbi időben állandó fenyegetéseknek vannak kitéve. Több miniszter és Likud-párti képviselő panaszt tett, hogy ők maguk és családtagjaik is fenyegető leveleket és telefon-hívásokat kaptak, s nemcsak politikai szankciókat helyeztek ellenük kilátásba, hanem a levelek és faxok halálos fenyegetéseket is tartalmaztak. Saul Mofaz védelmi minisztert ‘vallási bosszúval’ is megfenyegették – hasonlóan az 1995-ben meggyilkolt Jichák Rabin miniszterelnökhöz. Rabin lánya, Dalja Rabin-Filoszof, követelte a biztonsági szervektől, sürgősen és erélyesen lépjenek fel a fenyegetők és a félelem-keltők ellen, mert a mostani hullám a Rabin-gyilkosság előttire emlékeztet – hangsúlyozta.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

MTI

CopyRight Népszava

Comments are closed.