Népszava

Népszava Online 2005.2.321:19

A hudna már életbe lépett

Mahmúd Abbász palesztin elnök a jövő heti sarm-el-sejki konferencián készül hivatalosan bejelenteni a csaknem négy és fél éve elkezdődött ‘intifáda’ (népi ellenállás) erőszakos formájának megszüntetését. Abbász már elmondta Rámalláhban, hogy a ‘hudna’ – a tűzszünet – gyakorlatilag életbe lépett és hogy izraeli részről is hasonló bejelentésre vár. Izraeli kormánykörök egy kissé pökhendien úgy válaszoltak, hogy ‘Izrael nem jelenti be a tűzszünetet, de be fogja tartani, ha a palesztinok is ezt teszik’. Ez a nyilatkozatháború azonban nem fejezi ki Ariel Saron nagyon is komoly szándékait. Az izraeli kormányfő ugyanis Sarm-el-Sejkben egy engedmény-csomagot készül előterjeszteni, amely azért is kötelező lesz, mert nemzetközi fórumon, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, Abdalláh jordán király (és talán Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter) jelenlétében hangzik majd el.

A legmagasabb biztonsági fórum tanácskozásán jóváhagyták Saron javaslatait, amelyek szerint – többek között – öt palesztin várost fokozatosan palesztin biztonsági felügyelet alá helyeznek; két szakaszban 900 palesztin foglyot helyeznek szabadlábra; megnyitják az összes határátkelőt, valamint a gázai tengeri kikötőt, a terrorcselekményekkel gyanúsított, úgynevezett ‘kutatott személyek’ sorsáról pedig egy palesztin-izraeli közös bizottság dönt majd. Sőt, Abbász a maga részéről bejelenti – ezúttal hivatalosan – az intifáda befejezését.

Ezek a lépések voltaképpen csak a 2000. évi helyzet részleges megújítását jelentik. De több mint négy év kölcsönös öldöklése és négyezer palesztin, valamint több mint ezer izraeli halott után mindez új légkört teremt. Saron szempontjából a sarm-el-sejki konferencia – amelyen megválasztása óta először fog Mubarakkal találkozni – az ellene irányuló nemzetközi és arab bojkott feloldását jelenti, valamint belső, Likud-párti ellenzéke meggyengülését. Mubarak szempontjából megerősíti tekintélyét, mint a közel-keleti politikai folyamatok megkerülhetetlen tényezőjét. Ha megvalósulnak a sarm-el-sejki ígéretek, új fejezet nyílhat a Közel-Kelet történetében; ha nem, akkor – mint már annyiszor a múltban – még az eddigieknél is mélyebb csalódás várhat a térség népeire. Ezért mondta Tony Blair brit miniszterelnök, hogy ez egy olyan történelmi esély, amelyet nem szabad kihagyni. Yehuda Lahav

Népszava online

CopyRight Népszava

Comments are closed.