Forrás: Magyar Hírlap

Dokumentum

A Magyar Hírlap és az Echo Tv munkatársai körében minden esetben mély megdöbbenést keltenek az őket érő igaztalan liberális támadások. Sokadszor, szándékaink szerint utoljára írjuk le: a Magyar Hírlapnál és az Echo Tv-nél egyetlen náci, fasiszta, kirekesztő vagy rasszista ember nem dolgozik. Aki ennek ellenkezőjét állítja, annak számolnia kell tette jogi következményeivel is. Kikérjük magunknak a mocskolódást, rágalmazást. Elegünk van a hazug vádaskodásokból!

Tisztelettel köszönjük azt a határozott kiállást, mellyel több száz magyar ember kelt védelmünkre. Az aláírók neve, hiteles életműve és vitathatatlan tekintélye erőt adhat mindazoknak, akiket tisztességes magyarságuk miatt támadnak meg.

Apáti Miklós, Asboth Beatrix, Balczó Mátyás, Balogh Erzsébet, Balogh István Szilveszter, Bán Károly, Barabás Zsófia, Baranya Róbert, Bayer Zsolt, Beregi Balázs, Bíró Júlia, Budai József, Csákó Attila, Csordás Orsolya, Dippold Pál, Dárdai Adrienn, Ducsai Sándor, Forró Péter, Freppán Gábor, Halász-Szabó Miklós, Horváth Károly, Hunyor Erna Szofia, Imre Balázs, Kacsoh Dániel, Kiss Erika, Kiss Gergely, Kiss László, Korompay Csilla, Lánczi Richárd, Lázin Miklós András, Liebmann Katalin, Magyar Attila, Markovics Mara, Markovics Péter, Márkus Ottó, Máté T. Gyula, Ménes Márta, Mészáros Krisztina, Nagy Ottó, Németh Era, Oczella Gábor, Obersovszky Péter, Petán Péter, Pindroch Tamás, Pion István, Pörzse Sándor, Rigó Zita, Rompos Petra, Rónaszéki Istvánné, Sándor Csilla, Sárközy György, Schubauer Ferenc, Sellei Andor, Sinkovics Ferenc, Som László, Stefka István, Swendt Pál, Szabó László, Szabó Palócz Attila, Szajlai Csaba, Szalontay Mihály, Szentesi Zöldi László, Szenvedi Zoltán, Szeredi Helga, Takács Bence, Takács Péter, Tari Judit Titanilla, Torkos Matild, Tóth Gy. László, Török Éva, Várkonyi Balázs, Varró Enikő, Vörös Nóra

„Az ellenség neve: antiintellek-tualizmus.” Ezt Babits Mihály írta.

A nem létező fasiszták ellen vívott antifasiszta harc antiintellek-tualizmus. Nem kell hozzá bátorság.

Nagy történelmi hagyománya van ennek az antiintellektuális, gyáva háborúnak. Már a jakobinusok elkezdték. Bevezették a „szabadság zsarnokságát”, majd vérpadra küldték a nem jakobinusokat, utánuk a gyanúsakat, végül Vendée-nál kiirtották a francia parasztokat is, mert nem voltak elég lelkes hívei a korszellemnek. Nyomukban jártak a kommunisták. Rákosi elvtárs is így sóhajtott fel: „Tízmillió fasisztával kell felépítenem a szocializmust” – aztán nekilátott. Előbb csak megmondta, kik férnek bele a „demokráciába”, a „proletariátus demokratikus diktatúrájába”, majd kivégezte vagy börtönbe küldte azokat, akik nem fértek bele.

Az új arculatát kialakító Magyar Hírlap ellen, többek között Bayer Zsolt néhány vitatott írása ürügyén, frontális támadást indítottak. Egy úgynevezett antifasiszta honlapon, és az MTI-ben, az Országos Sajtószolgálat (OS) által közzétett fogalmazásban. Kísértetiesen emlékeztet ez arra az akcióra, amelyet 2004 elején Teleki Pál tudós-államférfi budavári szobrának felállítása ellen indítottak hasonló, agresszív módszerekkel. Az antidemokratikus döntést okozó médiaháborút, amelynek a Teleki Pál Emlékbizottság tagjaként egyik résztvevője voltam, az akkor még szélsőliberális Magyar Hírlap vezérelte.

Később nyilvánvalóvá vált, hogy a szobor kitiltása Teleki szülővárosából csak előjátéka volt a kettős állampolgárság ügyében folyó népszavazás ellehetetlenítésének. Legutóbb a szegények apostolaként ismert Prohászka Ottokár püspök szobrának lakiteleki elhelyezése, most meg a megújuló Magyar Hírlap és az Echo Tv van terítéken. Úgy, hogy közben zsidó, magyar, cigány – és még hány meg hány más népet sorolhatnék – megfélemlítése, az ellentétek élezése és a hatalmi arrogancia uralja az állítólagos antifasiszta tiltakozó kampányt.

Talányos módon ez a kör csak a magyar nemzetvédő fórumok és a magyar érdekű szervezetek ellen támad. A szomszédos országokban elhatalmasodó magyarellenesség, a tényleges magyarverések ellen nem lép föl, de nem hallatta szavát akkor sem, amikor a magyar forradalom fél évszázados évfordulójának megemlékezéseit meggyalázták.

Ezzel szemben a Magyar Hírlap megvédi a nemzeti érdekeket, nem uszít senki ellen. Kritikus napilap, amely rendszeresen tudósít a határon túli magyarok helyzetéről, s a többieknél nagyobb figyelmet fordít a magyar diaszpórára, csakúgy mint az Echo Tv. Vigyáznunk kell rájuk! Ne hagyjuk, hogy akárkik e nemzeti médiumok lassan formálódó arculatát gyűlölködő támadásaikkal eltorzítsák, de azt sem, hogy rossz írásokkal a lapban publikálók adjanak magas labdát ellenfeleiknek.

Nagy a veszélye, hogy a nemzethű sajtó elpusztításával ismét a régi rend uralja közéletünket. Szolidaritásukat tudassák a Magyar Hírlappal, mert az erőt ad nekik a további küzdelemhez.

Korunk a neoliberalizmus szellemi terrorjának kora. Most is megmondják, ki a jó, és ki a rossz. Ki európai, ki demokrata, és ki nem. S aki nem, arra kiadják a vadászati engedélyt. Szellemi, egzisztenciális vérpadra küldik. Ismerjük a folyamatot. Az elmúlt húsz esztendőben a magyar szellemi, művészeti és politikai élet számos képviselőjét tagadták már ki Európából és a demokráciából. Mert jaj annak, aki nem tartozik közéjük!

Mi, akik aláírásunkkal kiállunk most a Magyar Hírlap és az Echo Tv mellett, hitet teszünk a demokrácia, a vélemény- és gondolatszabadság mellett, s egyben kinyilvánítjuk, hogy soha többé nem érhet semmilyen hátrány senkit származása, vallása, meggyőződése, politikai beállítottsága miatt. Senkit. A magyarokat sem.

Bakos István művelődéskutató

Támogatók

Alexa Károly irodalomtörténész, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Balassa Zoltán történész, Kassa, Szlovákia, Balázs Péter színész, a Szolnoki Színház igazgatója, Balczó András a Nemzet Sportolója, Balczó Zoltán politikus, Barlay Szabolcs római katolikus pap, Bedő György a Kairos Könyvkiadó vezetője, Bencsik András a Demokrata főszerkesztője, Bíró Zoltán irodalomtörténész Bodó Barna politológus, író, Temesvár, Bogár László közgazdász, egyetemi tanár, Boros Bánk Levente politológus , Boros Imre közgazdász, volt miniszter, Bőzsöny Ferenc a Magyar Rádió örökös főbemondója, Csapó Endre Magyar Örökség díjas főszerkesztő, Sydney, Ausztrália, Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár, Csókai András idegsebész, Csoóri Sándor író, Csóti György villamosmérnök, volt nagykövet, Csurka István író, Czakó Gábor író, Demjén Ferenc előadóművész, zeneszerző, szövegíró, Döbrentei Kornél költő, Duray Miklós az MKP stratégiai alelnöke, Szlovákia, Eperjes Károly színművész, Ferencz Éva Magyar Örökség díjas énekművésznő, Fricz Tamás politológus, Für Lajos történész, Futó Barnabás ügyvéd, Gaudi Nagy Tamás, ügyvéd, György Attila író, Erdély, Hantz Péter fizikus, Heintz Tamás országgyűlési képviselő, háziorvos, Horváth Béla volt országgyűlési képviselő, Juhász Judit a Katolikus Rádió elnöke, Kálomista Gábor filmproducer, Kárpáti György olimpiai bajnok, Koltay Gábor filmrendező, Kondor Katalin újságíró, Kopp Mária pszichológus, Korbuly Péter bemondó, Lányi Zsolt volt országgyűlési képviselő, Lengyel Alfonz régész-sinológus, Sarasota, USA, Lezsák Sándor író, országgyűlési képviselő, Lovas István fizikus, Magyaródy Szabolcs könyvkiadó, Hamilton, Kanada, Melocco Miklós szobrász, M. Kiss Sándor történész, M. Szabó Imre újságíró, Makovecz Imre építész, Morvai Krisztina jogász, Nádasdi István közíró, Li ge, Belgium, Nyerges Attila zenész, Palágyi István György elnök, Együttélés PM Magyar Nemzeti Tagozat, Csehország, Palkovics Imre Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Papp Lajos szívsebész, Pősze Lajos matematikus, Regéczy-Nagy László „56-os elítélt, Rostás Farkas György író, költő, Skrabski Árpád pszichológus, Szakály Sándor történész, Szentmihályi Szabó Péter író, Szilágyi Ákos New York Polgári Kör, Szilágyi György humorista, Szöőr Anna pszichológus-jogász, Szörényi Levente zeneszerző, Szűrös Mátyás volt ideiglenes köztársasági elnök, Tamáska Péter levéltáros, történész, Temesi Ferenc író, Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő, Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő, Usztics Mátyás alapító igazgató, Nemzeti Kamara Színház, Varga Csaba stratégiai kutató, Vándor Béla orvos, „56-os elítélt, Völgyesi Miklós Legfelsőbb Bíróság Büntető Kollégium volt elnöke, a Civil Jogászbizottság elnöke, Zabolai Csekme Éva nyugalmazott ENSZ-tisztviselő (Nemzetközi Munkaügyi Központ)

Csatlakozók

Aldobolyi E. Judit nyugdíjas, Kanada, Balogh Lászlóné München, Bodó Kirchsteuer Attila Németország, Galambos Tamás újságíró, Gőbl György, Gőbl-Király Andrea, Göllner Gusztáv jogtanácsos, Gyepes Gilbert Ottó holokauszt-túlélő, New York, Győrffy Katalin, Halmos Sándor, Hunyadi István Strasbourg, Hunyadi Istvánné Strasbourg, Klein Szilvia vállalkozó, Krajcovic Ágnes München, Kun Mary USA, Lőrincz István Svájc, Molnár András holokauszt-túlélő, közgazdász, Murányi Levente „56-os elítélt, vállalkozó, Papp Irén Ausztrália, Reiner Péter holokauszttúlélő, Weisz Péter, a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelyének elnöke

Nem! A magyar Stürmerre

MTI – 2008. november 13.

(részlet az igaztalan és vádaskodó nyilatkozatból)

Rasszista hecclapokban megjelenő tartalmakkal természetesen nincs értelme vitatkozni. Az ilyen fórumokon megjelenő írások ellen nem szokás, és nem is célszerű újra és újra tiltakozni. Az adott esetben lelkiismereti kötelességünknek érezzük azonban azt, hogy honfitársainkat, hazai és külföldi barátainkat, és mindazokat, akik nem tartják kívánatosnak, hogy a humanista hagyományok szellemében megálmodott világunkban ismét elterjedjen a Stürmerből, a hírhedt náci szennylapból megismert rasszista hangnem, figyelmeztessük a Magyar Hírlapban eluralkodó szellemiség elszigetelésének a fontosságára. Elvi-erkölcsi álláspontunk szerint helyes lenne az, ha a magukat demokratának tartó polgártársaink – pártállásra való tekintet nélkül – a jövőben még apolitikus témákban sem írnának cikkeket vagy olvasói leveleket a Magyar Hírlapnak, és e lapnak nem nyilatkoznának. Ha barátaikat, ismerőseiket figyelmeztetnék a kormányzati közreműködést is ambicionáló Széles Gábor által finanszírozott napilap szellemi arculatára, a lap lelki és közéleti kártékonyságára. Helyesnek gondolnánk továbbá azt is, hogy szükséges és indokolt esetben a jog eszközével is fellépjünk a lap szerzői és szerkesztősége ellen. Végül úgy véljük, hogy helyes lenne az is, ha a demokrata érzelmű lapok és folyóiratok, rádió- és tévécsatornák, hírportálok szerkesztői nem adnának teret olyanoknak, akik a Magyar Hírlapban publikálnak vagy nyilatkoznak.

Köszönettel fogadjuk, ha Polgártársaink nyilvánosan is támogatják állásfoglalásunkat. Álláspontunkat idegen nyelvű fordításokban a világ közvéleményének minél szélesebb fórumai elé is igyekszünk eljuttatni, és a magyar médiumok egy jelentős részében eluralkodó szélsőséges antiszemita, cigányellenes fejleményekről, és a kialakult médiapolitikai helyzetről a Wesley János Lelkészképző Főiskola Theológus és Lelkész Szak kezdeményezése alapján 2009. január 10-én egész napos szakértői konferenciát szervezünk.

Jelen nyilatkozatunkkal a Soá jelképes előzményének tekintett zsidóellenes náci pogrom, a Kristályéjszaka 70. évfordulójára is emlékezünk, és hitet teszünk az antiszemitizmus, a cigányellenesség és rasszizmus minden formájának elítélése mellett.

Fazekas Csaba történész

Gábor György vallásfilozófus

Iványi Gábor theológus

Lukács Péter oktatáskutató

Majsai Tamás theológus

Nagy Péter Tibor szociológus

és még több mint kétszáz aláíró

A Gój Motoros Egyesület Vezetősége és tagjai szabad akaratunkból csatlakozunk a Bakos István által jegyzett „NE TŰRJÜK A FASISZTÁZÁST!” felhíváshoz, az abban foglaltakkal egyetértünk.

TISZTELETBELI TAGOK:

Lázár Vilmos tiszteletbeli elnök, alapító tag, fogathajtó világbajnok

Lázár Zoltán tiszteletbeli tag,

fogathajtó világbajnok

Gyarmati Dezső tiszteletbeli tag,

olimpiai bajnok vízilabdázó

Koltay Gergely tiszteletbeli alapító tag, zenész

Tátrai Tibor tiszteletbeli alapító tag, zenész

Szolga Attila tiszteletbeli tag, motoros

VEZETŐSÉGI TAGOK:

Mészáros Imre elnök, alapító tag

Bacsa Tibor alelnök, alapító tag

Gárdonyi Péter alapító vezetőségi tag

Monostori Richárd vezetőségi tag

Rácz Gábor alapító vezetőségi tag

Kontz László vezetőségi tag

Janecska Zoltán vezetőségi tag

TAGOK:

Perényi Viktor

Gál Béla

Votin Zsolt

Kelemen György

Csáky Géza

Boros Gábor

Szaniszló Zoltán

Flőrich József

Bárány István

Cserháti Sándor

Salamon Béla

Szabó Erzsébet

Jére László

Horváth Szabolcs

Rádai Péter

Huszárik Tibor

Szentkereszty Gergely

Kürti Péter

Ahol csatlakozni lehet

A Magyar Hírlap szerkesztőségi titkárságán Török Évánál, telefon 887-3230 vagy e-mailben, [email protected]

Comments are closed.