Forrás: Népszava

Óriási játszma zajlik a világ fegyverpiacán. Hiába van vége a hidegháborúnak, a fegyverexport virágzik, és a politikusok büszkék hazájuk fegyverkezésben játszott szerepére.

Független nemzetközi megfigyelők már tavasszal arról értekeztek, hogy öt év alatt 30 százalékkal emelkedtek a katonai kiadások a világban. Az Egyesült Államok katonai célokra majdnem a felét költötte annak, mint a világ többi összes országa együttvéve. Nagy Britannia, Franciaország és Kína követte a sorban.

A hadianyagexportban sokáig az Egyesült Államok állt az élen. Öt év alatt Washington 63 milliárd dollárért adott el haditechnikai eszközöket, Nagy Britannia 53 milliárdért, Oroszország 33 milliárdért, Franciaország 17 milliárdért, Németország és Izrael 9-9 milliárdért. Ezek az összegek csak a hivatalos, törvényes üzletek bevételeit tartalmazzák, pedig az államok a nemzetközi szerződések megkerülésével is kereskednek. A különböző összesítések néha ellentmondásosak. A stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet például jelentésében azt állította, hogy 2003 és 2007 között Oroszország egynegyeddel részesedett a globális fegyverértékesítésből, és az Egyesült Államok mögött a második helyet foglalta el. Ezt a helyezést is azonban múlt időbe kell tenni. Idén ugyanis egyre másra érkeztek a hírek az újabb rekorderekről.

A legjelentősebb fejlemény az, hogy Nagy-Britannia a tavalyi összesített fegyvereladási adatok alapján megelőzte az Egyesült Államokat és a világ legnagyobb fegyverexportőrévé vált. Ezt mindenekelőtt annak köszönheti, hogy Szaúd-Arábiával sikerült 4,4 milliárd fontos vadászgép-vásárlási üzletet kötnie. A 72 Eurofighter Typhoon típusú vadászgép eladása ennél is nagyobb bevétellel kecsegtet, ugyanis a kiképzés, a karbantartás és az alkatrész-szállítás évek alatt akár 20 milliárd fontra is növelheti a végleges számlát.

Rekordot döntött tavaly a cseh fegyverexport is. A kivitel 20 százaléka Indiába, 12 százaléka Szlovákiába, mintegy 7 és fél százaléka Grúziába irányult.

Oroszország sem panaszkodik: újabb rekordot ért el a fegyverexport. Tavaly 7,5 milliárd dollár értékben exportáltak fegyvereket és arra számítanak, hogy idén egymilliárddal többet jövedelmez ez az üzletág. Oroszország elnöke éppen a napokban hívta fel arra a figyelmet, hogy az amerikai szankciók nem gátolják meg új piacok meghódítását. Oroszország 81 partnere közül Kína, India, Venezuela, és Délkelet-Ázsia áll az élen.

Talán a kereskedelem egyetlen más ágazatában sincs olyan gyilkos konkurenciaharc, mint a fegyverexportban. A kormányok nemcsak pénzt és energiát fordítanak arra, hogy vetélytársaikat maguk mögé utasítsák, a legkifinomultabb vagy éppen a legnyersebb politikai trükköket is alkalmazzák. Miután az év első kilenc hónapjában Oroszország 23 százalékkal növelte fegyvereladásait, Washington az Iránnak szállított légvédelmi rendszerre hivatkozva szankciókat rendelt el a „Roszoboronexport” orosz vállalat ellen. Nem sok sikerrel.

Látványos üzletek születtek az elmúlt hónapokban. II. Abdullah jordán király az orosz fővárosban felkereste a nemzetközi fegyverkiállítást, és tárgyalásokat folytatott az orosz fegyvergyártás képviselőivel. Különleges páncéltörő gránátok gyártására alkalmas közös gyár építését tervezik. Azt sem tartják kizártnak, hogy a látogatás következményeként, orosz légvédelmi rakétakomplexumot szállítanak Jordániának.

Bassár el-Aszad szír elnök Szocsiban folytatott megbeszélésein rakétarendszerek és vadászgépek vásárlása iránt érdeklődött. Az izraeli kormányfő közbelépésének köszönhetően, évekkel ezelőtt Putyin nem járult hozzá olyan fegyverzet eladásához Szíriának, amely Izrael érdekeit különösen sértette volna. Csakhogy azóta Izrael részt vett grúz kommandósok kiképzésében, és fegyvert szállított Grúziának. Ezért Moszkva felmentve érzi magát korábbi ígéretei alól. Ez többmilliárdos bevétellel kecsegtet.

Eközben folytatódik a latin-amerikai térhódítás is. Venezuela után most Nicaragua van soron. Az orosz elnök a közelmúltban üzenetet küldött nicaraguai partnerének, és ebben a katonai együttműködést is érintette. A Szovjetunió által szállított és mára elavult haditechnika modernizációja vagy lecserélése van napirenden.

Ahhoz képest, hogy állítólag békeidőben élünk, a fegyverexportból egyre jobban meg lehet élni.

Barabás Péter

Comments are closed.