Forrás: Magyar Hírlap

Republikánus nagyágyúkat is bevonna kormányába az új elnök

Nem sokáig ünnepelte választási győzelmét Barack Obama. Az Egyesült Államok januárban hivatalba lépő új elnöke azonnal hozzálátott csapata összeállításához.

Obamától szinte mindenki vár valamit. A Fülöp-szigeteki egyetemisták például az amerikai katonák kivonását (Fotó: Reuters – Romeo Ranoco)

Máris röpködnek a nevek az új demokrata adminisztráció lehetséges tagjaival kapcsolatban. A még illinois-i szenátor (a beiktatásig le kell mondania a tisztségről) Barack Obama egy nappal azután, hogy történelmet írt az amerikai elnökválasztás megnyerésével és a republikánus John McCain legyőzésével, „munkába” is állt, s rakosgatja össze leendő csapatát.

Bár Obamát tíz hét múlva, január huszadikán iktatják be, nincs vesztegetni való ideje. Az új elnöknek Amerika két háborújával (Irak, Afganisztán), a recesszióba hajló gazdasággal, valamint a hetvenöt év óta nem tapasztalt pénzügyi válsággal kell szembenéznie, méghozzá azonnal.

Sajtóértesülések szerint Obama Rahm Emanuelt, Bill Clinton korábbi elnök tanácsadóját, a demokrata párt negyedik emberét kérte fel kabinetfőnöknek. Az „átmeneti csapatot”, amely segítené Obamát abban, hogy zökkenőmentesen vegye át a hatalmat a távozó adminisztrációtól, a BBC szerint John Podesta, Clinton kabinetfőnöke vezeti majd.

A sajtó bedobott néhány republikánus nevet is, állítólag a vietnami veterán Chuck Hagel, illetve a kongresszus külügyi bizottságának republikánus elnöke, Dick Lugar is csatlakozik az elnök embereihez, és igazi csemegének tűnik Robert Gatesnek, George W. Bush védelmi miniszterének a megtartása.

A gazdasági válság miatt „felértékelődött” a pénzügyi tárca. Erre a posztra Larry Summers korábbi pénzügyminiszter és Timothy Geithner, a New York Federal Reserve Bank vezetője az esélyes. A befutó neve várhatóan csak a november 15-i, a Fehér Ház által rendezett pénzügyi csúcstalálkozó után derül ki.

A külügyminiszteri posztra sincs biztos tipp, korábban Richard Holbrooke neve is felmerült a tisztre (a délszláv háborút lezáró békeegyezmény megteremtőjének tartott diplomata felesége a magyar származású Kati Marton).

Barack Obamának beiktatásáig kell megneveznie kormányának tagjait, de a kommentárok szerint jobb, ha nem vár addig, mert amit az átmeneti időszakban tesz, amíg megvan a figyelem és a lendület, az megadja az „alaphangot”, a stílust az új adminisztrációnak.

Barack Obama tegnaptól megkapja azokat a CIA-feljegyzéseket, amelyek naponta tájékoztatják az elnököt a titkosszolgálatok tevékenységéről, felesége, Michelle Obama pedig már beszélt telefonon Laura Bush-sal a Fehér Házba való költözésről.

Az idén nem lesz békekötés

„Valószínűtlen”, hogy az év végéig megszületik az izraeli-palesztin békemegállapodás – erre Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter utalt Izraelben, újabb térségbeli útja első állomásán. Rice szavai szerint „meglátjuk, hol leszünk az év végén”, de bármi történjék is, a szilárd alap már megvan a megegyezéshez”. Az annapolisi békefolyamat tavaly novemberben indult, a cél az volt, hogy idén az év végéig szülessen valamilyen megállapodás. A felek hangoztatták, hogy nem reális az időkorlát, így a közel-keleti válsággócra várhatóan Barack Obamának kell megoldást találnia. (MH)

JV

Comments are closed.