Forrás: Stop!

Szerény érdeklődés jellemezte a XI. kerületi időközi parlamenti választás kapcsán kedden megrendezett politikai vitát. A fő téma a Magyar Gárda fővárosi betiltása, és a civil szervezetek támogatása volt. Előbbiben az MDF-es Csapody Miklós nem lett okosabb. Utóbbiban viszont megtudtuk: nem szabad pártpolitikai alapon pénzt dugdosni nekik.

Február 10-én lesz az újbudai időközi parlamenti választás második fordulója, mivel az első forduló érdeklődés hiányában érvénytelen volt. Akkor a legtöbb szavazatot egyébként a Fidesz-KDNP színeiben induló Rétvári Bence kapta. Második helyen a koalíciós pártok jelöltje, Lakos Imre végzett, míg a harmadik erő az MDF-es Csapody Miklós lett 9,7 százalékkal. Csapody szerint egyébként Lakos korábban arra panaszkodott, hogy a szocialisták nem mentek el szavazni.

Az SZDSZ-es politikus erre úgy reagált, hogy ha a 20 százalékos eredménye a szabad demokratáknak köszönhető, akkor mégis csak pártja a harmadik erő. Ugyanakkor Lakos elismerte, hogy nem tudták elmagyarázni választóiknak a voksolás tétjét. Arról is szólt, hogy csapnivaló a kormányzat kommunikációja, s ezen változtatni kell. Sőt odáig ment, hogy esetleg másként kell politizálni. Mindenesetre intő jel volt az alacsony részvétel – fogalmazott a politikus.

Csapody arra volt kíváncsi, hogy a Fidesz-KDNP miért nem nyomott gombot, amikor a fővárosban nem kívánatos képződménynek nevezték a Magyar Gárdát. Rétvári egy augusztus 30-ai jegyzőkönyvből idézett, melyben a családosok és a vallásosok félelmeiről értekezett párttársa, Endrődi István. Lakos szerint elbeszélnek egymás mellett. Rétvári erre úgy reagált, hogy a Gárda a legtöbbet a Fidesz-KDNP-nek árt, mert összemossák vele. Szerinte a Gárda a Jobbikból nőtt ki. Erre Lakos úgy riposztozott, hogy önkormányzati szinten számos helyen működik együtt a Jobbik és a Fidesz.

A megjelent politikai celebek közül az MDF-es Pettkó András a jelöltek civil szervezetekkel kapcsolatos terveiről érdeklődött. Rétvári közölte: az elmúlt 8-10 évben számos szervezetben vállalt szerepet. A civil szervezet főként a polgári oldal számára fontos, hogy konszenzusos alapon jeleníthesse meg a számára fontos értékeket. A KDNP-s poltikus arról is szólt, hogy gyerekcipőben jár a civil nyomásgyakorlás, bár a fővárosi közgyűlésben számos javaslatot az ő segítségükkel lehetett rendeletre váltani.

Lakos azt emelte ki, hogy az előző ciklusban az ő kezdeményezésére készített a VEKE egy átfogó közlekedési koncepciót, amiben számos fontos elem volt, s amiből tanulni lehetett. Az SZDSZ-es képviselő szerint a civil szervezetek támogatása nélkül a politika nem képes megélni. Csapody épp az ellenkezőjére hívta fel a figyelmet, amikor azt mondta: ebben a kérdésben is tiszta vizet kell önteni a pohárba. Az egyesületeket és a civil szervezeteket függetleníteni kell a politikától, hiszen ezek gyakran a pártok zászlaját viszik.

A civil szervezetek között vannak haverok és dörgölődzők, elég, ha a Zuschlag-ügyre gondolunk – fogalmazott Csapody. Fel kell ezt a mocsarat, ezt a bűzös lápvilágot számolni. A társadalom önszerveződő egységeit támogatni kell, de pártpolitikai alapon nem lehet pénzt dugdosni nekik – mondta a politikus, aki szerint függetleníteni kell a pártok utánpótlását a civil szervezetektől. Rétvári azt tette hozzá, hogy a civilek számára felajánlható 1 százalékok sorsáról értesíteni kell a felajánlókat.

Szerző: kecsó | egyéb írások a szerzőtől

Comments are closed.