Forrás: Heti Válasz

(Az alábbi levél kivételes módon ugyane lapszámunk Ószövetség című írásunkra reagál. Azért e helyen közöljük, mert az Itthon rovat korábbi lapzártája után érkezett, itt viszont még éppen belefért a nyomdába adási határidőbe.)

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét a Magyarországon működő zsinagógák, hitközségek hozták létre 1991-ben. Helyzete egyáltalán nem ellentmondásos – olyan, mint például a magyar katolikus vagy református egyházé. Ebben az országban jóval több mint száz bejegyzett Krisztus-hívő egyház működik, és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez, illetve a mögötte álló lubavicsi mozgalomhoz hasonlóan bármelyik követelhetné, hogy történelmi egyháznak tekintsék.

Míg a Mazsihiszhez több mint 40 zsinagóga tartozik, a lubavicsi mozgalom/Emih hívei két zsinagógában imádkoznak Budapesten, az egyik a sajátjuk, a másik a Mazsihisz épületében van.

A lubavicsi mozgalom, melynek magyarországi leágazása az ezredfordulón – ötven év után – újraalapított Emih, az egész világon igyekszik gyarmatosítani a zsidó életet, s helyi képviselői a hit Amerikából igen jól megfizetett zsoldosaiként dolgoznak. A Mazsihisz feladata a magyar vallásos zsidóság több mint kétszáz éves hagyományainak életben tartása és továbbvitele, szemben a lubavicsi mozgalommal/ Emihhel. Ők a zsidóság egy Amerikában virágzó ágát képviselik, ott képzett emberekkel, akik saját szempontjukból kiváló hittérítő munkát végeznek, melynek eredménye a magyar vallásos zsidóság hagyományainak elpusztítása, és helyette valami más meghonosítása. Agresszív, a modern médiára épülő kampányaiknak köszönhetően jóval nagyobbnak tüntetik fel magukat, mint amekkorák valójában.

A Mazsihisz már évekkel ezelőtt javasolta az illetékes miniszternek, hogy a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumában adjon egy helyet a lubavicsi mozgalomnak/Emihnek, de ők ezzel nem érik be, mert rögtön két helyet követelnek. (Összehasonlításként: a Magyarországi Cionista Szövetség, amely számtalan zsidó szervezetet fog össze, egyetlen helyet kapott a kuratóriumban.)

Az egyházakra vonatkozó törvényeken alapul a Mazsihisz mint történelmi egyház helyzete, ezért kötött szerződést az állammal. A magyarországi zsidó egyesületek, alapítványok pedig igen fontos munkát végeznek, de világi szervezetek, márpedig a törvények „általában a zsidóknak” semmiféle jogot sem biztosítanak. A lubavicsi mozgalmat/Emihet és a Mazsihiszt támadó egyéb szervezeteket azonban egy dolog összeköti: hatalmat és pénzt szeretnének, de azonnal, mert nem remélik, hogy a Mazsihiszen belüli demokratikus választásokon kellő támogatást találnak a vallásos zsidó emberek között, ezért az államtól és a médiától szeretnének segítséget kapni, hogy a pénzeket saját, nem átlátható céljaikra költhessék el.

Feldmájer Péter

a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke

[email protected]

8. évfolyam 3. szám, 2008.01.17

2 hozzászólás to “Ószövetség (Feldmájer Péter levele)”

  1. sofar

    Az Olvasó figyelmébe ajánlom saját, e témában megjelent [url=sofarnyik]dolgozataimat[/url] is 🙂 :

    1. [url=http://www.sofar.hu/hu/zsakutca]Lökdösődés a zsákutcában[/url]
    2. [url=http://www.sofar.hu/hu/node/35009]Tolongás a Burma úton[/url]
    3. [url=http://www.sofar.hu/hu/node/55740]A zsidó kerekasztal lovagjai[/url]
    4. [url=http://www.sofar.hu/hu/node/57355]Megmondom a tuttit :)[/url]

  2. jaakov

    Tisztelt Elnök Úr!

    Köszönet e válaszért.

    Úgy gondolom, hogy ennek az ismertetőnek régebben és minden zsidó ember számára ismertnek kellett volna lennie!
    Ha idejében és ezzel az őszinteséggel , szűk körünkben,és „házon belül” lett volna mindez ismert, akkor nem tartanánk itt, és nem örülnének mások a belső viszályon.
    (De nem késő..)

    Megoldásként mégis ajánlanom kell:

    El kell érnünk hazánkban, hogy egyetlen, külföldről működtetett egyház, felekezet, gyülekezet se részesülhessen a magyar adófizetők, magyar hívők örökségéből, bevételéből.
    Valamint as magyarországi egyházak felkezetek, és jelen esetben a MAZSIHISZ működésben szavazat nélkül vehessenek részt.
    Segítségükre, tanácsukra szükség lehet.
    De az anyagi haszon reményében, a globalizálás e sajátos formájának haszonlesőiként működőket zárjuk ki.

    Csak ezután lehet változás.
    Ha pedig nem jön létre a vezetésben és szemléletében változás, ha nem találja meg a vezetés, és a vezetésre hivatott emberek a kapcsolatot a csendben, háttérben hallgató, sőt várakozó, változást reménylő zsidó többséget,…..ne csodálkozzunk,ha…

    Egyetlen kérdésem van:
    Mi a fontos?
    A pénz és annak megszerzése, vagy a magyarországi zsidóság egysége, megmaradása?