Forrás: Magyar Hírlap

Sakk

Elment a földkerekség egyik legkülönösebb, legellentmondásosabb figurája, a veretlen világbajnokként visszavonult Bobby Fischer. Egy reykjavíki kórházban hunyt el, 64 évesen, közeli barátja, Gardar Sverrisson csak annyit mondott a tudósítóknak, hogy nagyon beteg volt.

Robert James Fischer Chicagóban született, 14 évesen már az Egyesült Államok sakkbajnoka volt, 15 évesen nagymester lett, majd egy szédületes sorozat lezárásaként 1972-ben, 28 évesen Borisz Szpasszkij legyőzésével elnyerte a világbajnoki címet. A hidegháború amerikai hőse lett ezzel, ahogy saját magát jellemezte: ő az, aki legyőzte a csaló, hazug, hipokrita oroszokat. Utána visszavonult, remeteként élt Amerikában, majd 1975-ben, miután összeveszett a Nemzetközi Sakkszövetséggel és megfosztották a világbajnoki címétől, hivatalosan is abbahagyta a versenyzést.

Szinte mindig mindenkivel összeveszett. A Szpasszkij elleni – Reykjavíkban vívott – csatája azért is emlékezetes maradt, mert előtte soha senki nem lármázott annyit a világítás, a tévékamerák, a nézők, a zaj és az asztal lapjának csillogása miatt. Aztán összeveszett Amerikával is. A délszláv háború idején, 1992-ben ugyanis ismét megmérkőzött Szpasszkijjal Jugoszláviában – 10:5-re nyert és kapott 3,5 millió dollárt -; és ezzel megsértette az amerikai törvényeket. Milosevic háborús Jugoszláviája ugyanis tiltott terület volt az amerikai állampolgároknak. Mármint a civileknek. Fischer köpött az egészre – az amerikai külügyminisztériumtól kapott faxra konkrétan is -, 2001. szeptember 11-én pedig megünnepelte az ikertornyok lerombolását. Akkor már Amerikát – és Angliát, Japánt, Ausztráliát stb. – tartotta csalónak, hazugnak. Édesanyja, az amerikai Regina Fischer zsidó volt, Bobby mégis gyakori antiszemita kirohanásaival is feltűnést keltett. Néhány évvel ezelőtt, bizonyos FBI-iratok nyilvánosságra kerülése után felvetődött, hogy édesapja nem is Hans-Gerhard Fischer volt – akivel a kalandos életű és zseniális Regina 1933-ban házasodott össze Moszkvában -, hanem egy magyar, a matematikus-fizikus Paul Nemenyi. Vele a negyvenes években ismerkedett meg az akkor már elvált és ismét az Egyesült Államokban élő Regina, és tény, hogy Nemenyi tartásdíjat fizetett és a szívén viselte a gyerek Bobby sorsát. Az FBI, mint később kiderült, éveken át nyomozott az anya után, mert szovjet kémnek tartotta, majd a már sakksztár Bobbyt is figyelték az ügynökök, de arra a megállapításra jutottak, hogy nem kém.

Bobby Fischer a kilencvenes években sokáig élt Magyarországon, majd járta a világot, sokszor megfordult a Fülöp-szigeteken, Japánban érvénytelen útlevele miatt letartóztatták. Lemondott amerikai állampolgárságáról, és Izlandon kapott menedékjogot. Legutolsó hazájában halt meg.

KT

Comments are closed.