Forrás: Magyar Hírlap

Barátom néhány évvel ezelőtt Eritreában járt. Ez az ország nem tipikus turistacélpont, de tegyük hozzá gyorsan, hogy barátom sem tipikus turista: kerüli az utazási irodákat, inkább saját szervezésben járja a nagyvilágot. Mielőtt elutazna valahová, könyvekből igyekszik a lehető legtöbbet megtanulni egy-egy országról és kultúrájáról. Aztán már csomagol is.

Kevésbé vállalkozó halandók Eritrea nevét néhány évvel ezelőtt csak az Etiópiától való elszakadási kísérletről és a polgárháborúról szóló híradásokból jegyeztük meg, ezért talán veszélyesnek is gondolnánk a környéket. Barátom megnyugtatott: most már tökéletes a béke és a nyugalom.

Ő egyébként Eritreából is annyira felkészült, hogy útikönyvekből már elutazása előtt pontosan tudta: a főváros, Aszmara melyik mellékutcájának melyik sarkán nyílik az az étterem, ahol a legfinomabban elkészített helyi ételkülönlegességet megkóstolhatja. Én is láttam azt a vendéglőt a lepukkant mellékutca sarkán: barátom olyan csodálatos fotókkal tért haza, hogy akárki csomagolni kezdene, ha végignézné a sorozatot. Ráadásul neki mindegyik felvételhez külön története is van, s ha társaságban elmeséli csak tovább fokozza az utazási kedvet. Gyakran felelevenített eritreai történetei közé tartozik, amikor a helyiek megkérdezték tőle: ti keresztények vagytok? Mondta, hogy igen. És mióta vagytok keresztények? 1000 óta. Erre csak legyintettek: a mi őseink már 200 óta keresztények. A legenda szerint ugyanis az etióp birodalmat (amelyhez a mai Eritrea területe is tartozott) időszámításunk előtt 1000-ben alapította I. Menelik király, akit a zsidó Salamon király és Sába arab királynője közös gyermekének mondtak. Az pedig már történelmi tény, hogy az uralkodói ház, amelyik toldozott-foldozott családfáját mindvégig ehhez a kapcsolathoz vezette vissza, 1974-ig, Hailé Szelasszié bukásáig hatalmon volt.

Régészek kutatásai szerint az időszámításunk előtti első évezredtől kezdve folyamatos volt a szemita beáramlás erre a területre, így szinte természetesnek tekinthető, hogy később a keresztények is szép számban érkeztek. Barátom elbeszélése szerint a helyiek a legősibb keresztény államnak tekintik országukat. Ő már kipipálta Eritreát, most már más tájak felé kacsingat, kiváló érzékkel megválogatott úti céljai között nem kevésbé izgalmas helyszínek szerepelnek. De a fotókat elkértem tőle, és ha egyszer megjön az e-mail a digitális fotókkal, vissza sem kell adni őket.

Szabó Palócz Attila, újságíró

Comments are closed.