Forrás: Népszava

Kórházba szállítják az egyik sebesült palesztin fegyverest Fotó: Reuters Izrael nem tesz semmit, ami meggátolhatná a megegyezés esélyét a palesztin-izraeli konfliktus végleges rendezéséről – izraeli források szerint ezt ígérte Ehud Olmert izraeli miniszterelnök Mahmúd Abbász palesztin elnöknek legutóbbi jeruzsá­lemi megbeszélésükön. Izrael nem fog új településeket létesíteni, nem fog földeket elkobozni, viszont felszámol több illegális települést.

Úgy az izraeli, mint a palesztin tárgyaló partnerek elégedetten állapították meg, hogy több kérdésben előrehaladást értek el. Ugyanakkor a palesztin küldöttség tagja, Szaeb Arekat nehezményezte, hogy Olmert megígérte ugyan a településbővítés „befagyasztását” a megszállt területeken, de nem említette meg kifejezetten a kelet-jeruzsálemi Har Homa negyedben tervezett építkezést.

A tárgyalások folytatását veszé­lyeztetheti a tegnapi rámalláhi incidens, melynek során izraeli katonák megölték Ahmed Korijénak, a palesztin küldöttség vezetőjének egyik testőrét. Az izraeli kormány vizsgálatot rendelt el az ügyben. Előzetes értesülések szerint az őrző-védő „mellékfoglalkozásként” fegyvercsempészéssel foglalkozott, és amikor le akarták tartóztatni, fegyvert rántott.

Hebron környékén ismeretlenek – valószínűleg palesztin terroristák – megöltek két fiatal zsidó telepest, aki a környéken kirándultak. A Gázai övezetben a palesztin szélsőségesek tegnap is indítottak rakétákat Szderot izraeli város ellen, és az izraeli légierő is folytatta támadásait a rakétakilövők ellen. Palesztin források szerint ennek során hét ember vesztette életét. Az izraeli katonai szóvivő úgy nyilatkozott, hogy ezek az Iszlám Dzsihád fegyveresei voltak, egyikük állítólag a rakétatámadások fő szervezője.

Izrael továbbra is választ vár Basar Aszad szír elnöktől azokra a javaslatokra, amelyeket közvetítőkön át Ehud Olmert miniszterelnök juttatott el hozzá a béketárgyalások megújításának lehetőségeiről. Az izraeli külügyminisztérium is stratégiai terveket dolgozott ki, melyek célja eltávolítani Szíriát a „szélsőségesség tengelyétől”, vagyis Irántól, a Hezbollahtól és a Hamásztól. Meg akarják vizsgálni azt is, mennyire őszinte Szíriának az a kívánsága, hogy felújítsa a béketárgyalásokat.

Benazir Bhutto meggyilkolása Izra­elben az átlagosnál több reakciót váltott ki, mert a zsidó államban attól tartanak, hogy országában szélsőséges muszlim erők kerülnek hatalomra. Ez esetben Pakisztán még Iránnál is nagyobb veszélyt jelentene Izrael számára, hiszen már jelenleg is birtokol atomfegyvereket. Benazir Bhutto egyébként többször találkozott izraeli diplomatákkal és újságírókkal, és kilátásba helyezte, hogy ha visszatér a hatalomba, ellátogat Izraelbe.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.