Forrás: Stop!

Eredménytelenül végződtek azok az izraeli-palesztin tárgyalások, amelyeknek az lett volna a célja, hogy a két fél fogadjon el egy közös dokumentumot még az annapolisi nemzetközi Közel-Kelet-konferencia előtt. A tárgyalások kudarcáról Mahmúd Abbász palesztin elnök számolt be pénteken Kairóban az Arab Liga külügyminiszteri tanácskozásán. Ugyanakkor a részvevők bejelentették: az arab országok elfogadták a meghívást Annapolisba.

„Szerettünk volna egy közös dokumentumot, de sajnos nem tudtuk megegyezni, mert mindenki megmaradt a saját álláspontjánál” – mondta Abbász Kairóban.

Az izraeli-palesztin tárgyalások hetek óta folytak, de a felek között továbbra is megmaradtak az alapvető nézetkülönbségek. Már a szóhasználatban is eltérő álláspontot képviseltek: a palesztinok „közös dokumentumot” akartak, az izraeliek pedig „közös nyilatkozatot”.

A kairói tanácskozás végén elfogadott záródokumentum leszögezi: az arab országok miniszteri szinten képviseltetik magukat a november 27-i annapolisi konferencián. A szöveg nem tér ki külön Szíriára, amelynek külügyminisztere, Valid Muallem korábban kijelentette: Damaszkusz nem vesz részt az amerikai ihletésű tanácskozáson, amennyiben Washington nem veszi fel a napirendi pontok közé az Izrael által 1967-ben Szíriától elfoglalt és 1981-ben annektált Golán-fennsík ügyét.

„Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter igenlő választ ígért erre a kérdésre, és amennyiben megkapjuk a hivatalos igent, Szíria részt vesz a november 27-i tanácskozáson” – hangoztatta Muallem sajtókonferenciáján. Szíria a terület teljes visszaadását követeli a zsidó államtól. Az erről szóló szíriai-izraeli tárgyalásokat 2000ben befagyasztották.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára közben megerősítette: Szaúd-Arábia is ott lesz Annapolisban. A királyság részvétele is bizonytalan volt, mert Rijád, mint számos más arab ország, szintén megkérdőjelezte, hogy lehet-e kézzel fogható eredményt elérni a tárgyalásokon. Később Szaúd al-Fejszál szaúdi külügyminiszter a sajtó előtt úgy nyilatkozott, hogy országa, bár fenntartásai voltak a találkozóval, sosem foglal állást „arab konszenzussal szemben”. A külügyminiszter azonban figyelmeztetett: Szaúd-Arábia nem teátrális showműsorra készül, hanem olyan tanácskozásra, amelyen komoly és hiteles munka folyik.

Ehud Olmert izraeli kormányfő szóvivője útján üdvözölte az arab országok „széles körű részvételét”, amely szerinte azt mutatja, hogy a „közel-keleti országok támogatják az izraeli-palesztin békefolyamatot” és ez a kezdeményezés sikerének a záloga lehet. Ezzel szemben a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezet bejelentette: hétfőn, egy nappal az annapolisi találkozó előtt, ellenkonferenciát tartanak Gázában. Egyben felszólította a részvétel mellett döntő arab országokat, hogy ne normalizálják kapcsolataikat Izraellel, és ne tegyenek engedményeket. A Hamász egyik szóvivője annak a véleményének adott hangot, hogy az arab országok annapolisi jelenléte Izrael számára a kapcsolatok „ingyenes” normalizálását és a palesztinok elleni agresszió fokozását jelentheti.

Comments are closed.